1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我兒而家2歲四個月,但一直講野吾多,最叻都系爸爸既兩個音(媽媽一直都吾肯講,用爸爸代替左),三,四個音就講到好亂,車車,食,識,知,水水而D好簡單既疊音都講吾正確,正常身邊既小朋友都發音得好好又明白。之前去過開放日有同老師講過下佢說話問題,老師提議我打去健康院到搵醫生檢查下,會吾會系聲帶或條脷被D野卡住而發音得吾好。
請問各位媽媽,原先已經系健康院到轉介過去尢德夫人到排緊期,物理冶療評估過系發展遲緩,但言語冶療方面仲排緊期,甘我其實打去健康院到問想搵醫生檢查下得吾得呢?下個月就開始面試K1喇,吾知會吾會有影響添。。。。
謝謝媽媽解答!

大宅

回覆樓主

其實你依家兩歲四個月啦先來問尼個問題都有d遲啦,K1年面試影響係一定會有d嘅啦,你地兩歲果時返健康院姑娘無同你地評估過係嘛語言遲緩咩?果陣如果語言評估唔過關健康院就會轉介去睇醫生啦。
你依家最好自己搵個私家醫療機構會做下檢查評估下,想等政府期有排等啦。

大宅

回覆樓主

Sorry...無睇清楚健康院已經轉介過啦

你依家最好就自己去搵醫生做評估檢查,打電話去健康院都無用,佢地都係講轉介去排期等,十分緊急就自己出去搵醫生做檢查。

複式洋房

Kayee128 發表於 17-10-17 16:47
我兒而家2歲四個月,但一直講野吾多,最叻都系爸爸既兩個音(媽媽一直都吾肯講,用爸爸代替左),三,四個 ...

我仔兩歲一個月了,都係唔肯講野,同你一樣都系排期政府要一年,下個月 k 1要面試了,都唔知點算,真系超級擔心

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔都係政府排緊期等評估,點解你仔可以咁快評估到係發展遲緩嘅?因第一次只係去登記咋我,姑娘話要再跟據返做嘅問卷嚟去睇邊方面嘅醫生跟,都同我講大慨要1年先做到評估呀?

大宅

jaemiya 發表於 17-10-17 21:31
Sorry...無睇清楚健康院已經轉介過啦

你依家最好就自己去搵醫生做評估檢查,打電話去健康院都無用,佢地都 ...
好。。。謝謝媽媽解答

大宅

欣欣22 發表於 17-10-17 23:57
我仔兩歲一個月了,都係唔肯講野,同你一樣都系排期政府要一年,下個月 k 1要面試了,都唔知點算,真系超 ...
嗯,好無助,上個月打過去問,話而家排緊16年4月登記既人炸,我起碼等1年都未輪到我

大宅

wai0824 發表於 17-10-18 02:03
我仔都係政府排緊期等評估,點解你仔可以咁快評估到係發展遲緩嘅?因第一次只係去登記咋我,姑娘話要再跟據 ...
我仔歲半既時候系醫生幫我轉介尢德夫人到,等到今年1月收到電話叫我去,但其實系填問卷同問簡單個人背景家庭有冇咩遺傳病既問題,最後都系講小朋友見醫生都系要排一年,有位就會打俾我。見完之後5月就收到 物理冶療師 見我,當時醫生系評估啲大小肌肉發展系遲左半年。但言語冶療仲排緊期啊未有評估。我同你既程序都系差吾多。

複式洋房

回覆 Kayee128 的帖子

政府的言語治療的評估會大約在小朋友二歲半左右會收到電話通知. 評估後有跟進.

大宅

Chanshappyfami 發表於 17-10-18 14:25
回覆 Kayee128 的帖子

政府的言語治療的評估會大約在小朋友二歲半左右會收到電話通知. 評估後有跟進.
好的!感激您的回覆!希望可以快點收到通知,我只怕要等到差不多3歲才有通知

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

Kayee128 發表於 17-10-18 12:26
我仔歲半既時候系醫生幫我轉介尢德夫人到,等到今年1月收到電話叫我去,但其實系填問卷同問簡單個人背景家 ...

哦咁你仔早啲,我仔2歲先轉介,而家都係等

大宅

wai0824 發表於 17-10-18 19:52
哦咁你仔早啲,我仔2歲先轉介,而家都係等
等到幾時先見醫生都系睇彩數,我地加油吧!

洋房

Kayee128 發表於 17-10-17 16:47
我兒而家2歲四個月,但一直講野吾多,最叻都系爸爸既兩個音(媽媽一直都吾肯講,用爸爸代替左),三,四個 ...

我女都係2歲4個月多,政府又係要等3歲先有得做評估,我覺得太遲了,我朋友介紹左荃灣有間私家評估,話言語係等於1歲4個月,差左一年,理解能力就等於實際年齡,而家我每星期六都比佢返個半鐘言語小組訓練單音同發聲,上星期六第一堂,希望佢上左好d啦

大宅

bobo0919 發表於 17-10-18 23:11
我女都係2歲4個月多,政府又係要等3歲先有得做評估,我覺得太遲了,我朋友介紹左荃灣有間私家評估,話言語 ...
可以pm我資料嗎,要上幾堂?我想考慮考慮

伯爵府

我女都係2歲4個月多,政府又係要等3歲先有得做評估,我覺得太遲了,我朋友介紹左荃灣有間私家評估,話言語 ...

我想問私家評估貴唔貴?

複式洋房

可以pm資料嗎?謝謝

洋房

Kayee128 發表於 17-10-18 23:16

可以pm相給你資料,但私訊係未要加為好友才可send相?

洋房

karen1017 發表於 17-10-19 14:10
可以pm資料嗎?謝謝

可以,但我要研究點send相先,因我好少在這裡send

洋房

wai0824 發表於 17-10-19 00:30
我想問私家評估貴唔貴?

專業評估9百幾,普通8百幾

洋房

Kayee128 發表於 17-10-18 23:16

已pm你