自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

阿公攜2幼孫戲水 2童遭湍流沖一公里溺斃

2017年10月08日20:47

(更新:新增照片、警方說法、動新聞)
台南白河今天傍晚發生一起離奇溺水意外,一名阿公帶5歲大男童、1歲1個月的男嬰外出到圳溝,不知何故2名小孩竟先後落水,路人情急報案。白河消防分隊趕到時,阿公已將2名孫救上岸,但皆無生命跡象,警消趕緊將人送往柳營奇美醫院,沿途反覆CPR,交由醫護人員接手急救,但仍宣告不治。
警方調查,67歲王姓男子帶著兩名分別5歲、1歲的內孫到白河林子內的太平圳親水台,疑一手抱男嬰,另一手牽著男童要下水時,不慎讓兩人落水,該地水深雖不到一公尺,但水勢湍急,兩童遭急流沖往下游,王男第一時間沒拉到,情急高喊「救命!」,沿著河岸奔跑救孫,數度跌倒再站起,追了一公里後終於將孫兒拉上岸,路人趕緊報案。
南市消防局調查,今天下午4時30分獲報白河區汴頭里林子內公墓旁圳溝獲報有兩名孩童不慎落水,派遣救護車、船艇共三車7人前往救援,到達現場前兩名溺者已被救上岸,但皆無呼吸,予以CPR急救,分由兩輛救護車送往柳營奇美醫院,歷經40分鐘搶救仍宣告不治。
警方指出,5歲王姓男童和1歲大弟弟前天隨父母從彰化回到父親白河老家。阿公開心顧孫,疑帶兩童玩水,不慎傳出溺斃意外。兩童阿嬤得知後,騎著機車到圳溝找人,發現兩孫都無氣息,向丈夫泣訴「叫你在家就好,為何還是要帶他們出來?」王男則低頭流淚,哽咽到難以言語,無法說出事發經過,自責地不知如何向兒子交代。
當地人士說,太平圳是當地景點,設有階梯營造親水空間,但因岸邊無護欄,又因河道窄淺,水流匯集水勢猛烈,稍有不慎就易傳出落水意外,往下游處還有兩個暗流漩渦。頭一次傳出人命,令人感到難過、遺憾。(王志弘/台南報導)

洋房, 複式洋房, 別墅, 大宅, 男爵府, 子爵府, 伯爵府, 侯爵府, 公爵府, 珍珠宮, 水晶宮, 翡翠宮, 珊瑚宮, 瑪瑙宮, 琥珀宮, 象牙宮, 寶石宮, 榮譽會員, VIP, 官方特派專員, 王國會長, 家長會會長, 管理員, 超級版主, 版主, 彩鑽殿, 天珠殿, 雲母殿

男爵府

回覆樓主

要安全顧到2 個小朋友已經不容易,仲要落水.....

侯爵府

回覆樓主

好慘啊,一帶二好危險

wcpcelia    發表於 17-10-9 12:11

珍珠宮

回覆樓主

自責一世

翡翠宮

回覆樓主:

唉。。。。最怕d人不自量力! 雖然好同情呢個老人家,但更加為小朋友嘅父母難過! 比我一定原諒唔到佢!

男爵府

fatchu@home 發表於 17-10-9 00:21
唉。。。。最怕d人不自量力! 雖然好同情呢個老人家,但更加為小朋友嘅父母難過! 比我一定原諒唔到佢!
...

係.

以後都吾想見到呢個老爺.

要同老公繼續走下去嗎... 很難! 很悲劇!
洋房, 複式洋房, 別墅, 大宅, 男爵府, 子爵府, 伯爵府, 侯爵府, 公爵府, 珍珠宮, 水晶宮, 翡翠宮, 珊瑚宮, 瑪瑙宮, 琥珀宮, 象牙宮, 寶石宮, 榮譽會員, VIP, 官方特派專員, 王國會長, 家長會會長, 管理員, 超級版主, 版主, 彩鑽殿, 天珠殿, 雲母殿

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

死一個已經慘,仲要死哂兩個悽涼

伯爵府

我係新抱 都唔知原唔原諒老爺好

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

個阿伯真沙膽,一湊2去玩水

子爵府

回覆樓主

有時d 老人家真係唔會聽人講.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

佢地有時就係要認叻
我姑仔生左b,俾99湊。有時99行開行埋叫62睇一陣。bb訓覺時間只需睇住。但62就叻唔切要認威。99一返黎就好醒咁話喂左奶、沖埋涼(其實根本無人叫佢做亦唔放心佢做,亦本身唔岩時間做)

珍珠宮

回覆樓主:

俾我係新抱,我真係原諒唔到,以後都唔好叫我返去睇佢哋,再有小朋友,我都唔會俾佢返去,要睇就睇相睇片,但唔好預我。根本無可能一個老人家帶兩個咁細嘅小朋友去玩水,仲要係有急流,成人都唔應該隨便落去啦!

大宅

回覆樓主:

悲劇,大既唔小心,害左個細

仔同新抱好難會原諒老人
無左兩個孫,同時無埋個仔

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

伯伯腳都流血損哂

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

babymj33 發表於 17-10-9 00:11
阿公攜2幼孫戲水 2童遭湍流沖一公里溺斃

2017年10月08日20:47
我唔太明你個標題,其實想人點答?最痛是他們一家人呀,我們都是外人。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

歲幾個個點落到水架?跌落去架?

子爵府

回覆樓主

唉 ,咁大年紀思考力下降

公爵府

回覆樓主:

老人家大多縱孫又因年老而能力有限,所以做父母的要打醒十二分精神,照顧子女是父母的責任呀!

水晶宮

回覆樓主

好難理解咁老嘅老人家,一拖二出街都有難度,仲要去玩水,其中一個仲要係手抱bb我係個媽媽真係一世都原諒唔到呢個62

首頁
12345...7

尾頁

跳至