母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

初初諗住有就餵,無就唔餵,無咩壓力下,一餵就餵到BB 而家3歲兩個月都未戒。

其實我個人黎講覺得繼續餵都無咩問題,係女女會痴身D, 但老公,媽咪,個個都叫我幫佢戒,諗深一層遲早都要戒,越遲戒可能越難戒...
本身諗住等佢自己話唔食,但話親佢叫佢戒奶就喊晒口

大家點睇?

別墅

回覆樓主:

我明,全世界都叫我戎,我bb而家2歲半,佢未夠2歲就同佢講話生日happy birthday 左就唔啜奶奶,當然係唔肯啦,呢2日好似突然唔洗食禁,攬住佢就訓左,唔知係唔係堅自然離乳

你試吓俾啲心理準備佢,睇下會唔會OK,或者一啲心理安慰

複式洋房

elim0_0 發表於 17-10-4 01:21
我明,全世界都叫我戎,我bb而家2歲半,佢未夠2歲就同佢講話生日happy birthday 左就唔啜奶奶,當然係唔肯 ...

我囡2剛歲,呢2⃣️日唔知做咩,夜晚喊晒要搵嫲嫲(平時嫲嫲湊)喊得好勁平時夜晚一埋身就咩都搞掂。呢排叫她食,同尔講唔食。有D失落....

別墅

love1119 發表於 17-10-7 19:19
我囡2剛歲,呢2⃣️日唔知做咩,夜晚喊晒要搵嫲嫲(平時嫲嫲湊)喊得好勁平時夜晚一埋身就咩都搞掂 ...

我都試過一次,平時我都係嫲嫲湊,我同佢講係禁樣媽媽會好傷心,好唔開心,之後就冇試過,試下同佢講,小朋友明你講咩

大宅

elim0_0 發表於 17-10-4 01:21
我明,全世界都叫我戎,我bb而家2歲半,佢未夠2歲就同佢講話生日happy birthday 左就唔啜奶奶,當然係唔肯 ...

其實唔餵我自己都會失落既...同埋埋食餵真係好方便,有咩事拉開件衫佢就乖乖,大喊又好,扭計又好,即時收效

我都知唔可以一直用呢招,但未搵到機會幫佢戒。試過有一次我出左5日trip, 返黎見到佢就第一時間話要奶奶

大宅

日本太太 發表於 17-10-9 10:36
其實唔餵我自己都會失落既...同埋埋食餵真係好方便,有咩事拉開件衫佢就乖乖,大喊又好,扭計又好,即時收 ...

我仔食到依家三歲兩個月,戒唔到呀,其實我都想幫佢戒,但唔知點戒!佢話佢好鍾意奶奶(emoji)(emoji)‍♀️⋯⋯
我一開初諗住餵到佢自然離乳,但都仲未有哩一日...

別墅

當年我係同個大女講,媽咪無曬奶奶啦,俾你飲曬啦,佢已明咩叫無,所以即時就無再要啜奶,到左第二日佢好自然又想搵奶,我就話無曬啦,俾鮮奶佢飲,就咁戒左,喺未戒奶前已有每朝飲鮮奶,所以容易用鮮奶替代人奶

大宅

babychanhaha 發表於 17-10-9 23:42
當年我係同個大女講,媽咪無曬奶奶啦,俾你飲曬啦,佢已明咩叫無,所以即時就無再要啜奶,到左第二日佢好自 ...

但呃唔到呀,因爲我仲有奶出到!

bikshan512    發表於 22-6-17 19:49

大宅

MommyPanel勳章 食得好勳章

回覆樓主

我仔2歲半,之前試過堅持唔比,佢可以喊足半個鐘,唉,我投降了。我都等緊佢自然離乳!

別墅

瞓得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

絕對明白呀,我囡囡食到4歳幾,其實都冇奶啦,都仲晚晚食,話食到大個啲5歳先唔食喎。

有一次我好認真咁同佢講:大個女啦,真係唔好食啦。。。佢好唔開心,好想喊咁既樣,但係真係冇食咁瞓覺,之後果幾晚都冇話要食我當然唔出聲,再隔咗一排,我問佢食唔食奶奶,佢笑笑咁擰頭唔食。。。

然後,就當然係做媽媽果個有少少後悔,但又有啲開心咁囉,好矛盾呀!

其實,小朋友有足夠安全感,就可以離乳,所以可以就等下啦,呢啲時光好短暫,一停咗就返唔到轉頭~

大宅

見到自己2017年開呢個topic 有d 感觸

Update 返我的女女最後3歲半終於戒左奶,因為我大肚
之後細佬又飲到差不多3歲,最近幫佢戒緊奶

我的7年奶媽生活終於可以收工,諗返起真係又sweet 又辛苦

珍珠宮

日本太太 發表於 21-8-28 11:47
見到自己2017年開呢個topic 有d 感觸

Update 返我的女女最後3歲半終於戒左奶,因為我大肚:joyous ...

辛苦晒!你好叻呀!

洋房

日本太太 發表於 17-10-2 15:33
初初諗住有就餵,無就唔餵,無咩壓力下,一餵就餵到BB 而家3歲兩個月都未戒。

其實我個人黎講覺得繼續餵都 ...

我好明白 我囡囡而家兩歲半 仲食緊 我自己想介 但唔知點入手 夜奶 一介佢喊 成家醒哂 就冇得返工

禁止訪問

水晶宮

iris722 發表於 21-9-12 23:37
我丫女兩歲半都未。。。我都想知點好

咁你自己覺得有冇問題呢?

我而家呢個 就嚟食到四歲了 只係臨瞓/瞓醒食,我又冇咩所謂。

大宅

如果媽媽覺得冇問題,唔需要理其他人點講,呢個moment係好sweet,只有你同BB,呢種親密嘅關係好珍貴㗎,總有一日會自然離乳,到時你可能會有失戀嘅感覺添
我仔仔21m,我都會等佢自然離乳,而家仍然好愛吮奶奶

大宅

我係3歲介奶,反而介奶比想像中快,由開頭3餐變左早晨一餐,夜晚就飲奶粉,只係肯飲子母奶,之後再後乳頭到搽苦苦水之後就見到乳頭就諗起苦唔飲了

介奶原因真係唔夠飲同乳房feel 到唔舒服。

複式洋房

真係要餵到3歲我都想自然離乳但現在只有6個月咋!

水晶宮

elelaine_328 發表於 21-10-13 11:55
真係要餵到3歲我都想自然離乳但現在只有6個月咋!

其實餵餵下,我習慣咗,佢大個又唔會成日食,所以根本冇咩所謂。個個人唔同。有啲小朋友會突然一歲左右有日唔肯再食,有啲就食到好大,好難講。如果媽媽自己覺得OK就得。

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 21-10-14 17:44
其實餵餵下,我習慣咗,佢大個又唔會成日食,所以根本冇咩所謂。個個人唔同。有啲小朋友會突然一歲左右有 ...

Thank you 其實我都唔想停咁你等佢慢慢自然離乳呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊