親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

洋房

有冇媽咪去過"埃及"

有冇媽咪去過"埃及"
Pls share. Tks

大宅

Re: 有冇媽咪去過"埃及"

以前未有仔仔前自由行去過,玩

洋房

wewangwang

值得去嗎? 我見d行程要住宿火車, 又要睡在郵輪..

大宅

>值得去嗎?

要睇o下你去旅遊的目的係乜,如果你想去shopping、玩機動遊戲、themepark咁就唔

大宅

紅梅婆婆呢 寫道:
wewangwang

值得去嗎? 我見d行程要住宿火車, 又要睡在郵輪..

My comments are exactly as luiwhy.

洋房

Thanks all sharing.

我唔怕辛苦,對古埃及都有興趣,行程要加錢去abu simbel (aroundUS$200) 其實有咩睇, 點解要咁貴.

埃及是否用英語, 埃及貨幣點唱?

大宅

紅梅婆婆呢 寫道:
Thanks all sharing.

我唔怕辛苦,對古埃及都有興趣,行程要加錢去abu simbel (aroundUS$200) 其實有咩睇, 點解要咁貴.

埃及是否用英語, 埃及貨幣點唱?

Abu Simbel is far away. I took a plane from Cairo to Aswan. Then from Aswan town we travelled 4-5 hours by car through the dessert to get there. It is close to Sudan, another African country. In view of the distance, US $200 is not expensive. Abu Simble is very famous but I cannot memorize the history now. There is an artificial reservoir, a dam and two famous statues that moved from some other place........

Many people spoke English in the tourist spot. I cannot remember where I exhange money, my trip is eight years ago loh...............

大宅

Abu Simbel:http://www.memphis.edu/egypt/abusimbe.htm

我有好多朋友未去埃及前都好係話對古埃及有興趣,但去到睇得多又覺得悶~ 你可以想清楚,或都睇o下書先

點解要咁貴? 因為係跟團囉(要拾內陸機比埋個香港導遊陪你),你自己買機票由aswan去都係幾佰元(港元),自己坐車都係幾十元,真係一頸血~

>埃及是否用英語?
如果佢地唔識英文又點可以攤大手板問你

洋房

luiwhy

睇過Abu Simbel 好宏偉呀!

現在去埃及天氣最好但今早好似有炸旦爆炸喎, 去唔去得過?

大宅

補充多少少:

我話要睇o下書先,因為有d香港團真係幾衰,個導遊因為某d原因可能會"昆"你(亦因為你唔識),我舉一個例子︰

個團話明會去giza的金字塔,但唔會帶你入去"胡夫"金字塔(即大金字塔--最出名的一個),佢會帶你入去另一個。如果你問佢,佢會用好多原因話比你知去唔到,但其實在"自由活動"的時間可以自己去(包架的士都係幾十元,另外入場費都係幾十元)。

不過,好多人其實都冇乜所謂的,是但去過咪算囉~

大宅

現在去埃及天氣最好但今早好似有炸旦爆炸喎, 去唔去得過?

真係答唔到你,睇你有幾想去,同埋會唔會帶小朋友去。如果唔安全,旅行社仲緊張過你,佢會叫你轉團的

洋房

團就報左la, 錢又比左la, 只係我兩公婆去,有d擔心.頭先打去旅行社佢地話cancel團要比番一半團費罰款.

洋房

去過"埃及"的媽咪知唔知用咩插頭 & 幾 Volt?

男爵府

Hihi:

我都諗住新年同老公兩個去埃及,但又心思思想去印度,唔知有冇mami去過印度呢?

紅梅婆婆:
你報o左邊間呀?
幾多day?
how much?
返來可否報下料?

thx!

洋房

josa

返來再報料!!!

首頁

尾頁