興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

掙扎左好多,都未知出邊部好!

我鍾意P10+前鏡頭同128gb儲存,但上網睇評語話機身易發熱

我鍾意mate 9芒大,上網評語好似穩定啲,但佢前鏡頭唔係Leica,同得64gb儲存

請問有無jm用跟呢2部其中一部?可以俾啲意見嗎?

翡翠宮

回覆樓主:

掙扎多一個多月啦,10月底Mate10開售,用最新麒麟970cpu,話加入咗AI人工智能,其他亮點就10月發布會先知。
Mate9、P10p都係用上代960咋

我今日平平哋訂咗部榮耀9,4+64GB,都係用960u,2299人仔,唔捨得買貴機呀。

翡翠宮

gloriachorus 發表於 17-9-13 18:48

我鍾意P10+前鏡頭同128gb儲存,但上網睇評語話機身易發熱

睇下mate10可唔可以滿足你幾個願望,128GB我相信一定有,前鏡Leica都有希望,大mon就走唔甩;新cpu用10nm技術,理論上應該更慳電又無咁熱。

別墅

lyh80115 發表於 17-9-13 20:25

睇下mate10可唔可以滿足你幾個願望,128GB我相信一定有, ...

暫時只考慮Mate 9 / P10plus,因我見佢減價減左好多,而我部iphone 6s開始壞,所以諗跟買邊部囉

翡翠宮

gloriachorus 發表於 17-9-13 22:59
暫時只考慮Mate 9 / P10plus,因我見佢減價減左好多,而我部iphone 6s開始壞,所以諗跟買邊部囉
...

咁P10plus啦,5.5寸都唔太細,前置有Leica,行貨有128GB,發熱都好睇用家點用。

4.5A充電速度爽過iphone好多呀,iphone用開1A;今次新iphone就有快充喇,之但係要另外買充電器、及轉換頭

大宅

lyh80115 發表於 17-9-13 20:20
掙扎多一個多月啦,10月底Mate10開售,用最新麒麟970cpu,話加入咗AI人工智能,其他亮點就10月發布會先知。 ...

我對榮耀 9 都有 d 興趣,見佢個灰色好型,但我記得佢得 5.1 吋,會唔會細左 d? 同佢有冇 NFC 功能?我上網見話要 sim 卡有 NFC 先用到??香港用會唔會用唔到 NFC 功能?

翡翠宮

chasiusiu 發表於 17-9-13 23:29
我對榮耀 9 都有 d 興趣,見佢個灰色好型,但我記得佢得 5.1 吋,會唔會細左 d? 同佢有冇 NFC 功能?我上 ...

想要大mon,佢有另一款V9有5.7寸2K mon,6+64GB賣2699人仔,有藍、紅、黑、金4色。
https://item.m.jd.com/product/4446146.html?utm_source=androidapp&utm_medium=appshare&utm_campaign=t_335139774&utm_term=CopyURL

9同V9都有多功能NFC,用android pay、八達通肯定無問題;去到内地可以模擬公交卡,如深圳通、嶺南通等,每張付¥25開卡,之後打開手機nfc就可以坐當地巴士地鐵,當然都要先充值。

我又睇中華為嘅天際通功能,去外國旅行唔洗買sim卡、wifi蛋,喺天際通app付款就可以用當地網絡上網,有好多plan揀。

圖中係我部一加手機嘅公交卡app,可以開通深圳通、嶺南通、北京一卡通,華為仲多啲城市。

別墅

lyh80115 發表於 17-9-13 23:18
咁P10plus啦,5.5寸都唔太細,前置有Leica,行貨有128GB,發熱都好睇用家點用。

4.5A充電速度爽過iphone ...

其實我都偏好p10plus,只係上網睇話呢部嘅電力唔係好好,快無電,所以我先掙扎囉!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

mate 9, 舊電好襟用

別墅

SARIDON 發表於 17-9-14 15:24
mate 9, 舊電好襟用

請問Mate 9前鏡係咪都係Leica?

珍珠宮

虎到金來勳章

gloriachorus 發表於 17-9-14 16:53
請問Mate 9前鏡係咪都係Leica?

乜前後鏡唔係一樣㗎咩?我又無問過喎。。

別墅

SARIDON 發表於 17-9-14 17:04
乜前後鏡唔係一樣㗎咩?我又無問過喎。。

我都想知係咪,因為自己同朋友影,通常都用前鏡頭影相多

翡翠宮

gloriachorus 發表於 17-9-14 18:50
我都想知係咪,因為自己同朋友影,通常都用前鏡頭影相多

mate9前置唔係Leica認證,到p10先開始有。

別墅

lyh80115 發表於 17-9-14 21:26
mate9前置唔係Leica認證,到p10先開始有。

哦!收到,所以真係好掙扎,Mate 9大芒,電用到耐啲,但前鏡無Leica,但平啲
P10plus,咁我手細,前鏡有Leica,有128gb儲存量,但怕佢電用唔到一日!

(emoji)(emoji)我一直都係因為呢啲問題而猶豫不決........

大宅

gloriachorus 發表於 17-9-13 18:48

我用緊p10plus, 機身無發熱wow, 部機好穩定,推介

大宅

stepstepcy 發表於 17-9-14 22:18
我用緊p10plus, 機身無發熱wow, 部機好穩定,推介

舊電用唔用到一日??會唔會去電去得快?

別墅

chasiusiu 發表於 17-9-14 23:33
舊電用唔用到一日??會唔會去電去得快?

我都想知

伯爵府

我用緊PI0,超好用!
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

別墅

kingawa 發表於 17-9-15 15:56
我用緊PI0,超好用!

電用到1日嗎?

伯爵府

回覆 gloriachorus 的帖子

睇你點用?我主要影相,ㄧ日絕對夠用
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

首頁

尾頁

跳至