自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

見開學 開始接番補習做,一段時間無經補習中介找學生,完全唔識行情。
除非識人介紹,否則 好多人都搵網上中介。
不約而同,幾個家長都講 明明只登記咗間,但n個 中介 甚至不同公司打來介紹導師……
剛我撞到一單,上到去,個家長話收到 中介話搵唔到我,所以介紹了另一個導師。
家長比佢個what's app 我睇 系另一間中介公司 (名&電話) 都唔同……
我明明覆咗搵我果間中介,但咁就比人踢走咗
蝕哂車錢,時間……

珍珠宮

回覆樓主

會唔會係另一位導師叫價更高?
咁會影響中介收既佣金

所以做上門補習真係要儲人脈、口碑
補習中介真係食水好深
我之前都中過唔少伏

象牙宮

2024年龍年勳章

KIKI678 發表於 17-9-2 10:57
見開學 開始接番補習做,一段時間無經補習中介找學生,完全唔識行情。
除非識人介紹,否則 好多人都搵網上 ...

你唔係幫人補中文呱…

男爵府

醒目開學勳章

雖然唔係太明,但當年我都做過一單中介(食水堅深)。儲好口碑,再等家長介紹~(emoji)

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

大宅

yurijm 發表於 17-9-2 11:01
會唔會係另一位導師叫價更高?
咁會影響中介收既佣金
唔系個個家長都會介紹自己用過覺得好的補習老師比人. 唔做中 唔做保 唔做媒人三代好....

侯爵府

試過有家長補3堂走去搵中介 咁中介就食左我兩堂佣 我就時薪40元咁幫佢個仔補 佢由一開頭就不打算長補 因為佢仔無意中話我知佢根本就一直有長補阿sir 佢仲呃我會一直補!

大宅

Joant 發表於 17-9-3 02:18
試過有家長補3堂走去搵中介 咁中介就食左我兩堂佣 我就時薪40元咁幫佢個仔補 佢由一開頭就不打算長補 因為 ...

無計,而家除非有人介紹,否則要靠中介 比佢抽佣,而家個遊戲規則系咁,無計。

大宅

回覆樓主:

所以我去教育王國找,但中介果d人工好像高少少

男爵府

回覆樓主:

我岩岩都經網上中介搵左個姐姐幫阿仔補英文,
100蚊1小時,
每次1.5小時。(價我開既。。)
中介抽2堂既錢。
等於頭兩堂係冇錢收。
都幾慘,不過好在近,過一條馬路就到。。。
星期六先開始補,
暫時唔知好唔好啦。
好既會加堂既。。。

大宅

adriene_123 發表於 17-9-12 22:05
所以我去教育王國找,但中介果d人工好像高少少

佣金一樣都系收 兩個星期的 學費。
試過有間 仲攞命, 一個星期一堂,明明果個月系得 四堂,個中介話佢地跟 該月份的總日數,再按比例半個月(15日) 的學費 做佣金。 話要收兩堂半 學費 做佣金。
結果,果間嘢 都幫唔到我 confirm 到份補習 返嚟呀!

大宅

言多必失 發表於 17-9-12 22:08
我岩岩都經網上中介搵左個姐姐幫阿仔補英文,
100蚊1小時,
每次1.5小時。(價我開既。。)

建議您過咗 頭兩個星期至 加堂了

您有機會 會比若干個中介 call 您,話有老師介紹…… even 好似我個情況咁,就算之前已家長選咗,都老屈 原本果個甩底…… 實情個個中介 都系度搶佣金……

男爵府

Joant 發表於 17-9-3 02:18
試過有家長補3堂走去搵中介 咁中介就食左我兩堂佣 我就時薪40元咁幫佢個仔補 佢由一開頭就不打算長補 因為 ...

我通常接該單補習去前已經問清楚係咪長補,唔係既話我唔補。

有次唔記得問,去到補第一堂先知,原來學生長補開既老師去交流3個月,即係我係短補。但有比較就知邊個補得好,學生補完一堂決定換我長補。所以唔洗氣餒

珍珠宮

我吳係上門補習,係駐補習社果啲,聽完樓主講都覺離譜,玩人咩

侯爵府

去EK及Facebook 搵吧
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

KIKI678 發表於 17-9-12 22:16
建議您過咗 頭兩個星期至 加堂了

您有機會 會比若干個中介 call 您,話有老師介紹…… even 好似我個情況 ...

咁應該唔會,
因為我話ok之後,
佢就比左個補習姐姐既電話我,
而補習姐姐亦都聯絡左我。
當然,加堂都會係之後既事。。(如果補得好既。)

子爵府

親子王國15週年勳章

應該係另一個老師收得更高。

我都係做補習,不過只做暑假,可以接嘅生意少,因為家長都想長補,而且中介唔太鍾意只補暑假嘅導師,因為冇得「長食」。

我一開始就唔要中介,食水深,隨時畀家長飛仲要畀行政費中介,分分鐘第一個禮拜開工我已經要畀中介$2000 以上。 中介網的話,開價唔可以高(因為我開至少 $150/小時),又要提供電話、地址、信用卡等,擺到明就係個大陷阱。所以我係 EK 搵(唔知 FB 點搵...),初頭 EK 冇「搵導師服務」,我都係見一則招聘就答一則。上年得 3 個學生,收費都係 $80/小時左右。今年終於有回報,舊家長搵我,又有新家長主動搵我(唔係舊家長介紹,好少會「益人」,分薄老師教自己仔女嘅時間),收費比上年高好多。已經家長話要預約定出年暑假時間。

如果你有心教小朋友,又確實有料的話,係 EK 自薦都有機會「出頭」。唔再需要益 d 無良中介!

首頁

尾頁

跳至