婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

生完BB停左人奶之後, 不停手腳唔同位置(關節位)輪住痛, 每日起身10隻手指都會彊硬痛, 手腕幾乎任何時候都痛, 間中仲有手爭、肩膊、膝頭, 食一般止痛藥冇效, 食消炎止痛藥可以減輕痛楚. 西醫中醫都有睇過 , 西醫話係勞損冇得斷尾, 一係就唔好做家務唔好湊B, 最多做下物理治療舒緩一下. 中醫就話生完BB調理得唔好再加上操勞, 叫我注意保暖唔好吹風, 戒生冷寒涼, 初時有見好轉, 起碼唔洗日日食止痛藥, 但最近唔知係唔係打風落雨滴濕過d手再吹冷氣, 兩隻手腕都痛到連洗面都用唔到力, 手指屈唔到, 揸筆都唔得, 每晚都手痛痛到瞓得唔好............ 其實有冇辦法根治?? 有冇可能係風濕?(中醫就話唔似係風濕, 因為唔係只有雨天先會痛)

侯爵府

初步看,

not 不能根治的病

not 很難治療的病。

如有興趣,可 PM 我傾下。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

大宅

EudyptulaMinor 發表於 17-9-1 10:29
生完BB停左人奶之後, 不停手腳唔同位置(關節位)輪住痛, 每日起身10隻手指都會彊硬痛, 手腕幾乎任何時候都痛 ...

我同你差唔多,我喺瑪麗醫院睇開腰骨,噙日覆診順便同醫生講埋,佢要我抽血驗,佢話驚係類風濕關節炎,仲要照部X光,睇下有指關節位,快啲去睇醫生啦!

大宅

EudyptulaMinor 發表於 17-9-1 10:29
生完BB停左人奶之後, 不停手腳唔同位置(關節位)輪住痛, 每日起身10隻手指都會彊硬痛, 手腕幾乎任何時候都痛 ...

你多少歲?

珍珠宮

回覆樓主:

小心係紅斑狼瘡,抽血check 下

男爵府

edgarbaby 發表於 17-9-3 03:15
我同你差唔多,我喺瑪麗醫院睇開腰骨,噙日覆診順便同醫生講埋,佢要我抽血驗,佢話驚係類風濕關節炎,仲 ...
我睇西醫時有問過會唔會係類風濕, 佢話唔似, 我諗或者我要揾另一個醫生再睇多次!

男爵府

manmanlamlam 發表於 17-9-3 22:53
你多少歲?

男爵府

cakii 發表於 17-9-4 00:36
小心係紅斑狼瘡,抽血check 下
紅斑狼瘡有咩特徵?

珍珠宮

EudyptulaMinor 發表於 17-9-4 09:42
紅斑狼瘡有咩特徵?

好多㗎,易攰,發燒,關節及骨痛發炎,但就唔會變形,白血球,血少皮偏低,較易病及皮下出血,面頸有紅疹,皮膚亦容易有魚鱗皮屑

男爵府

cakii 發表於 17-9-4 10:13
好多㗎,易攰,發燒,關節及骨痛發炎,但就唔會變形,白血球,血少皮偏低,較易病及皮下出血,面頸有紅疹 ...
咁我除左關節痛, 又好似冇其他徵狀, 咁我都定d, 我遲下都會去驗血check下!! 多謝你的意見~

珍珠宮

EudyptulaMinor 發表於 17-9-4 10:22
咁我除左關節痛, 又好似冇其他徵狀, 咁我都定d, 我遲下都會去驗血check下!! 多謝你的意見~ ...

大宅

你可能去驗下血
睇多一兩個醫生好D

大宅

回覆樓主:

我生完bb後都持續左半年手指關節痛,一早起身仲痺到屈唔埋,半年後有一日突然冇野啦~

首頁

尾頁

跳至