夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

性格問題無分男女

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我諗樓主老公係用"家長式"嚟理財啫
佢可能想令你更"有效"咁儲蓄
咁佢都為你設想到:
你供款而寫哂你名
係你名下資產噃
如果能力可以嘅都冇蝕底吖
可能第日你感激老公添
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

公爵府

e+無事無幹梗係無問題啦

但係萬一(touch wood)離婚既話,你供咗佢要分一半咪唔公平囉,重點係佢既錢你肯唔肯定係响佢自己户口姐,如果係咪無所謂囉,既然大家分一半,唔係既話你咪sit哂囉

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 loloma 於 09-2-4 14:25 發表
e+無事無幹梗係無問題啦

但係萬一(touch wood)離婚既話,你供咗佢要分一半咪唔公平囉,重點係佢既錢你肯唔肯定係响佢自己户口姐,如果係咪無所謂囉,既然大家分一半,唔係既話你咪sit哂囉 ...

好似如果證明到只係樓主自己一個供晒好似唔洗分俾佢

公爵府

原帖由 twc729 於 09-2-4 14:30 發表

好似如果證明到只係樓主自己一個供晒好似唔洗分俾佢

係呀,但係如果人地老公話佢負責家庭開支既,同埋佢比咗苜期,咁到時都係要睇個官點判

其實唔係要教樓主點做,只係提醒做女人既响現今既世界要保障自己多d

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 loloma 於 09-2-4 14:35 發表

係呀,但係如果人地老公話佢負責家庭開支既,同埋佢比咗苜期,咁到時都係要睇個官點判

其實唔係要教樓主點做,只係提醒做女人既响現今既世界要保障自己多d ...

咁我諗樓主先生都唔係咁既人
因為樓主先生每個月都負責水電..工人...同一個小朋友既支出....都唔係太差
又可能樓主先生知樓主唔係好識理財...迫佢管理好D錢....第日退休之後既生活好D呢!!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

層樓冇你老公名
o甘都可接受既
但如太手緊
大家平心靜氣傾吓啦

珍珠宮

2024年龍年勳章

concept 上好似係岩, 因為層樓得你個名, 不過如果下下要計得咁清楚, 咁佢住你地方唔駛交租呀!?!?!

我寧願我住佢地方羅. 你以前住佢地方要比家用佢, 依家佢住你地方唔駛比家用你呀??!!

講真兩公婆如果計到咁清楚我一定接受唔到.
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

我的方式是大家都付出同金額的家用, 所有供樓家庭開支都在這份錢攞出嚟用, 有剩的都放在戶口內, 待不夠時扣用, 咁會唔會公平d呢? 不要特別分開你負責嘜我又要負責嘜, 有時電費水費差餉會不用交費或減收, 到時又說你開支少了, 又說不公平, 時時為錢嘈, 有咩謂呢!
樓是大家都有份住, 咁佢唔使交租嘅咩? 其實根本是不公平方案, 佢都幾識計數喎! 應該重新分配. 現在這個時代的人, 隨時都會變, 要保障自己先好, 唔係要你自己着數哂, 只是大家要公平d.

男爵府

原帖由 mini_mum 於 09-2-4 05:59 AM 發表
之前果層舊樓原是我奶奶出首期的一半,由我老公供,是落老公名的.本來是用作投資用途,果時我同老公都未結婚.
後來我地二人決定結婚,就順理成章住入那層樓中.
結婚前,我地無傾過錢銀問題,初時我一個仙也不用出就住了進 ...

層舊樓妳冇份出錢 + 係結婚前既事,所以個人覺得妳冇權理買咗樓後妳老公點處理果筆錢~ 佢自己袋返d錢好合理!

至於而家層樓,妳一個人供 + 寫妳一個人名,我都覺得OK 喎!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 mini_mum 於 09-2-4 13:59 發表
之前果層舊樓原是我奶奶出首期的一半,由我老公供,是落老公名的.本來是用作投資用途,果時我同老公都未結婚.
後來我地二人決定結婚,就順理成章住入那層樓中.
結婚前,我地無傾過錢銀問題,初時我一個仙也不用出就住了進 ...

我覺得你老公都ok呀, 之前你比家用只係供樓數目1/3-1/4 (只係全數家庭支出小部份), 佢計較的話佢可以當你比水電媒小朋友支出, 但佢冇咁做, 仲將新樓寫你名比埋首期 (我相信細換大樓你應該有著數), 幫你理財.

呢個男人好有PLAN信得過呀.

大宅

唔係供樓數目的1/3至1/4呀,而係我要比供樓數目重要多出1/3至1/4的家用佢呀.所以他在這幾年間就賺左一筆首期.就等於(我感覺上)我同佢供埋樓.
你話開共同戶口呀,好耐之前問過佢,佢不肯開呀.
而家我都唔敢係佢當面提錢銀分配既事,廢事嘈交.
講真呀,計上去我係屋企的支出(家庭)係多過佢.

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

以前的人就以為層樓自己名就好開心
現在應該改變下,如果大吉利是, 出了咩事, 自己供唔到, 責任誰負, 當然係有名嗰嗰,
所以要諗下樓係自己名係咪真係好

原帖由 premum2006 於 09-2-4 14:22 發表
我諗樓主老公係用"家長式"嚟理財啫
佢可能想令你更"有效"咁儲蓄
咁佢都為你設想到:
你供款而寫哂你名
係你名下資產噃
如果能力可以嘅都冇蝕底吖
可能第日你感激老公添 ...
明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

大宅

好媽媽勳章

你老公嘅做法唔係咁好喎
話晒佢係一家之住,佢係咪應該孭起頭家先!
冇理由要你供嘛

我同老公買樓時一早講定我唔供樓架,所以首期同依家供樓都係佢俾.所有屋企開銷都入佢數,月尾見到佢銀包冇錢時我先至出手.

翡翠宮

sounds still acceptable.

you didn't mentiond the unusual expense,if he pay CNY(lai-see,gift and bonus to both parents and family entertainment(travel overseas) then it's fair enough.

大宅

新樓ONLY得你名AR, 咁算唔算係你老公幫你出首期, 你係供返自己層樓呢, 聴落又好似好合理喎, 但係賣咗舊樓D錢呢, 你老公收埋晒AR, 唔計供樓, 其他開支分配又好似冇乜問題喎,
BUT....你老公係好識計數囉, 樣樣做到好合理咁, 但係佢唔記得咗佢係人老公同爸爸囉, 唔記得咗自己既責任囉, 咁算唔算係一個自私既人LA

禁止訪問

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁講,而家我哋呢代女人都唔諗靠男人養.大家都公平為屋企付出.另一方面而家我哋賺錢返屋企唔洗受c6氣.有權話事,唔似以前女人冇地位

有得必有失啦

大宅

原帖由 imconfusing 於 09-2-5 15:01 發表
咁講,而家我哋呢代女人都唔諗靠男人養.大家都公平為屋企付出.另一方面而家我哋賺錢返屋企唔洗受c6氣.有權話事,唔似以前女人冇地位

有得必有失啦

你講得好清楚, 一d都冇confusing!

男爵府

層樓只得你名都好合理吖,你供樓係啱,但小朋友開支就佢負責返。

首頁

尾頁

跳至