跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆樓主

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

sensei 發表於 17-11-15 12:46
同意.

坊間雖然有面試班, 但最除平時要小朋友多表達, 有問題時自己向老師反映或提出, 唔好吓吓由家長代勞 ...

好有用 mark低先。下年我仔小五都要開始留意

男爵府

好媽媽勳章

yuensiu 發表於 17-12-1 08:31
好有用 mark低先。下年我仔小五都要開始留意

今年我個小朋友上完,有以下感想:

梁值偉-有模擬英文口試題目派俾你,內容就要靠自己,對無經驗嘅同學仔會幾好。同埋佢嘅老師英文好好

何福堂-有誠意,好好玩,有禮物有嘢食。有小組模擬有評估。佢好似冇寫明「只限小六」,值得去

沈香林報咗英文未去,中文嗰日唔得閒。所以小五趁得閒好去定喇

其他一係撞時間,一係要抽

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

sensei 發表於 17-12-1 09:06
今年我個小朋友上完,有以下感想:

梁值偉-有模擬英文口試題目派俾你,內容就要靠自己,對無經驗嘅同學仔 ...

想請教下通常d中學幾月份要開始留意有呢d活動嫁?

男爵府

ctotina 發表於 17-7-11 18:06
小女讀緊保良局小學,想入董玉娣或者陳瑞芝,其次就係田家炳或者馬可賓。
想問下大家,自行分配我會見董及 ...

我女順記何小。老師話五年班變數多,要睇定D。不過全級頭80多是band 1。所以定D。希望靠特長入梁中。

男爵府

好媽媽勳章

yuensiu 發表於 17-12-1 11:29
想請教下通常d中學幾月份要開始留意有呢d活動嫁?

大多數簡介會,模擬面試等等都係11至12月。要留意兩間保中會full,所以十月就要開始留意幾時開始登記。

百周多數下晝嗰場首先爆滿,因為上午必定同梁銶琚撞時間,而梁中只有上晝一場。

董中同百周一樣有兩場,不過董中會喺晒下晝。

四大天王中只有陳瑞芝有模擬面試,但名額有限要抽。

如果想報賣直資,攞多個實戰經驗(報名費多數$50),就要九月頭開始留意邊間直資唔㨂人必in。

珍珠宮

sensei 發表於 17-12-2 07:37
大多數簡介會,模擬面試等等都係11至12月。要留意兩間保中會full,所以十月就要開始留意幾時開始登記。

...

唔該晒 mark低下年留意定

子爵府

回覆樓主:

請問我女在元朗讀小學 可以升屯門中學嗎 因為剛搬了來屯門, 今年小五開始要認識升中程序

大宅

回覆樓主:

玩完升中遊戲,體會到自行完全是睇排名,面試只是門面功夫,除非好似百周校長所講,級二入唔到,級十二入左,因級二面試太差。四大一般看成績要級五內才大機會,除非有專長,百周要級三才有把握。自行只有38個位,每間收一兩個,所以機會係好微。陳中級十都有機會,同學仔自行二入左。

男爵府

回覆樓主:

請問譚中是b1a/b/c定係b2呢?

大宅

chaichaicat 發表於 18-7-14 14:10
請問譚中是b1a/b/c定係b2呢?

以我所知是1b,成績很好,只是有部份科目是中文授課, 中文中學令吸引力大大減退

男爵府

karykoo 發表於 17-12-1 23:59
我女順記何小。老師話五年班變數多,要睇定D。不過全級頭80多是band 1。所以定D。希望靠特長入梁中。
...

全级80幾是校方的保守估計。我仔何日東上年六年级bl去到114名。但年年不同,要注意有起有跌。

男爵府

888Amy 發表於 18-7-20 13:48

全级80幾是校方的保守估計。我仔何日東上年六年级bl去到114 ...

咁都好D.今年ps1靠你地啦!

首頁

尾頁

跳至