論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 請 "賓賓" 定 "印印 " 好...

好開心呀, 原來好多媽咪同我諗法都一樣, 我諗番兩年前同個印印溝通唔到, 英文佢又唔得, 廣東話又唔得個陣, 真係好怕, 好怕再請個一個新印印又要從頭教過, 真係嘔血到暈, 需然我自己英文都係麻麻, 但係同賓賓我諗都可以溝通到少少掛, 不過我都未決定到, 我問我 d 朋友, 十個有九個都叫我唔好用賓賓 !?

洋房

但我好多朋友就反而叫我請賓賓好過請印印呀!

別墅

da 寫道:
很多人都認為賓賓比較古惑,而印印比較純品。試想想賓賓没有純品嗎?印印没有古惑嗎?我個人認為印印要古惑比賓賓更古惑。所以一好請適合自己的傭工是講彩數;並不是以她們來自何方而訂論。

我曾用過没有工作經驗的印印;她對囡囡非常細心,但經常講大話、講電話,更取去一些你不大留意的品物;例如電蕊、飲品、化妝品等。而且你要求她煮的食物永遠都說不懂,需要你再教導煮一次,後來我發現她講大話。

現在我轉聘在香港約滿的賓賓,她是虔誠的天主教徒。她了解我們工作辛苦,所以經常教導囡囡對人禮貌、英文等。現在我不需要為家務和囡囡英文功課擔心了。因為自已的英文都是有限公司。

我都好贊成呀!!我現在都係請緊賓賓,佢都係一個天主教徒,本來我都擔心佢做得唔好,不過到我生囡囡個日,佢幫左我好多,到我囡囡出左世,佢都好鍚囡囡,做野都好交"帶",所以我現在都好放心交囡囡比佢照顧,其實我覺得無論係"印印"定"賓賓"都有d係古惑既。所以請唔請到一個適合自己的傭工真係好講彩數,所以講到"賓賓"古惑d,其實真係唔可以咁講囉,因為"印印"有時都好恐怖的呀!!

男爵府

我有時諗, 班賓賓係天主教徒,
相信都有d 人性嘅 !
我留下有位私拉,
佢賓賓都同佢做左 6 年,
好私文, 有禮貌, 希望我有咁嘅運啦 !!

珍珠宮

如果想自己既子女學好英文而請賓賓, 就錯啦!我之前個賓妹英文都唔係太好, 試過一次佢攞支空氣清新濟來噴廚房, 佢以為是碧麗珠呀, 我問佢係唔係唔識睇英文, 佢仲話識, 即係講緊大話啦。佢每日跟我和家人講既英文, 黎黎去去都係o個幾句, 有時同佢講D較深既英文單字, 佢都唔明!同埋佢地英文發音一D都唔準, 只會教壞細路咋, 想學好英文唯有比錢送小朋友去正式既外語班學好過啦。
賓賓通常都太有性格唔聽主人話, 我都怕O左佢地, 所以日後都唔再請賓賓, 印妹應該好少少。
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

但係English 賓賓2nd 語言, 不會太差.
可能你請正個嗰讀書唔多啦 !
所以朋友教我一定要睇 tape ,
聽清楚佢發音準唔準呀...
當然, 唔好指意佢教, 祇係制這機會比細路啫

複式洋房

我非常贊成請讀書多,我現在的賓賓是一個註册護士,英文發音比我好,而且非常注重清潔。

男爵府

但讀書太多的賓賓通常都很有性格的。

我有個朋友請了一個大學畢業,在philippines教書的賓賓。她非常有性格的。相當之大的ego,有很多時她唔服我朋友的instruction,雖然無出聲,但她的樣子已經show晒出來。我朋友有朋友到訪,唔係唔serve茶水,她係有不過就是擺晒在table上自便。可能因為她覺得自己讀書多,懷才不遇,迫於無奈先要出外做工人。所以唔明白人在無奈及為了兩餐時都要食低頭的道理。

複式洋房

我都去過六七間 agent, 個個 agent 都叫我唔好請賓賓, 因為由朝到晚都係得工人同小朋友係屋企, 賓賓大多數好有主見, 唔會接受僱主講既, 本來都諗住試下賓賓, 但係最後我都係請左個印印, 佢係 singapore 同一僱主做了 4 年, 希望工人會好好喇, 不過最起碼呢個印印係 singapore 做過 4 年, d 英文發音好過賓賓 ( 我覺得 ) :-P

男爵府

以前就好多人話印印純過賓賓..但迎年有關印印虐待小主人亦越來越多..其實賓賓或印印都差唔多..好唔好係睇彩數同緣份.. 而英文方面都一樣..有d印印英文都係"也也嗚" .. 只係識簡單幾句 .. 我亦同意賓賓太有學識..佢地會有自己思想 ... 我以個賓賓係大學生..做老師..真係睇到佢唔係咁甘心做工人架 ..

agent收印印commission好似多d喎.. 所以極力推薦你請印印
Ding

洋房

我都認同呀!
=============================
由 Ding 於 2004-10-07 14:14:17
agent收印印commission好似多d喎.. 所以極力推薦你請印印

男爵府

係呀..
我個 agent 收賓賓平過印印成800蚊 ?-(
所以佢地會sale 印印多 d !!

首頁

尾頁

跳至