自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

小童五歲,已經眨眼成兩個星期了,上次聖誕假至今,但呢兩日越來越緊要,直情係眨不停先擔心.之前有去藥房買眼藥水俾佢滴,但無乜見效反而呢兩三日眨得仲緊要,請問呢d係乜野事呢?
想去睇醫生又要等聽日,我想拿多d料睇下有無人咁,唔該晒.

子爵府

畀面勳章

需要去檢查一下, 可能對某種物質敏感~

原帖由 jojohuen 於 09-1-21 11:37 發表
小童五歲,已經眨眼成兩個星期了,上次聖誕假至今,但呢兩日越來越緊要,直情係眨不停先擔心.之前有去藥房買眼藥水俾佢滴,但無乜見效反而呢兩三日眨得仲緊要,請問呢d係乜野事呢?
想去睇醫生又要等聽日,我想拿多d料睇下有 ...

禁止訪問

別墅

Just heard of a similar case from a friend:

不停眨眼, 睇西E滴眼藥水冇用,後來睇中E話關個肝事, 飲兩劑茶攪掟咗

男爵府

畀面勳章

多謝你地既意見,巳打算明天帶他看醫生,係呢度問係想知多d呢種係什麼情況,多謝大家.

原帖由 Ashley0605 於 09-1-21 12:18 發表
Just heard of a similar case from a friend:

不停眨眼, 睇西E滴眼藥水冇用,後來睇中E話關個肝事, 飲兩劑茶攪掟咗

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

果時有朋友媽咪個仔...
好似又係咁,
醫生之後話佢成日打機坐電視太近了

男爵府

會唔會成日睇電視/用電腦?

水晶宮

查實要留意下佢平時既習慣同埋心理方面囉!小朋友壓力太大真係會係咁不自覺地係咁眨眼或者其他身體地方係咁郁囉!嗰時我仔响幼稚園都有一輪成日眨眼,連老師覺有問題,不過我又衰無的佢去見醫生,只係當佢曳貪玩係咁兇佢唔俾佢咁樣眨眼,耐咗就無,不過依家佢又輪到條頸係咁向前盅。。。同精神科醫生講,嗰個小妹妹醫生又話唔係喎!但我呢次覺得個仔好明顯係緊張同壓力大所造成囉。

同埋近視都會眨眼,所以都係少D睇電視喇。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實係我好細個嘅時候,我伯娘,同堂哥都成日係咁眨,所以我諗唔會太大問題

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我個仔都係咁不停眨眼,
佢睇電視時又眨,
比人鬧果時又眨,
但我問佢,佢又話有風~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有一排我仔又係成日眨眼
個原因係嗰排呀仔好唔乖成日比我鬧
之後呀仔乖左我少左鬧佢佢就開始無不停眨眼.

男爵府

畀面勳章

因為太耽心,所以琴晚巳帶佢去睇醫生,醫生話佢鼻發炎,可能咁引致,但鼻炎會引致眨眼嗎?醫生仲開左眼藥水俾佢,但食左藥滴埋藥水都仲係眨,真係好耽心
原帖由 kellyly 於 09-1-21 21:42 發表
有一排我仔又係成日眨眼
個原因係嗰排呀仔好唔乖成日比我鬧
之後呀仔乖左我少左鬧佢佢就開始無不停眨眼.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 jojohuen 於 22/1/2009 10:28 發表
因為太耽心,所以琴晚巳帶佢去睇醫生,醫生話佢鼻發炎,可能咁引致,但鼻炎會引致眨眼嗎?醫生仲開左眼藥水俾佢,但食左藥滴埋藥水都仲係眨,真係好耽心
...

唔好擔心住la
而家比佢食住藥先,可能會好d
到過埋年同食晒藥仲係咁既同佢轉過第個醫生

男爵府

畀面勳章

多謝你的關心.
原帖由 kellyly 於 09-1-22 11:36 發表

唔好擔心住la
而家比佢食住藥先,可能會好d
到過埋年同食晒藥仲係咁既同佢轉過第個醫生

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我自己都係咁..
我諗係眼乾ja,....

子爵府

2024年龍年勳章

我妹妹個女又係咁...睇左e生, 原本她的眼睫毛向內生, '吉'到眼睛. 佢唔舒服, 咪成日眨眼.
另一個case, 我朋友個仔, 又係成日眨眼, 睇左e 生, 原來佢有近視...

我估個個case 唔同, 去睇e 家check 下咩事好D

大宅

我對女有一排都係o甘喎,但只係一隻.不過唔會不停,佢自己話眼itchy. 我諗係眼敏感掛.我o係出面買專for眼敏感o既藥水比佢地水滴,又好似work. 不過最穩陣都係同佢地定期驗眼.我就book o左2月初.希望對女對眼仔都正常啦.最驚女仔o甘細個要帶眼鏡,真係要帶到幾時呀.

別墅

我個仔5歲時都係有成個月係咁眨眼,就話個仔做乜成日眨.結果好擔心同佢同醫生,醫生check左話佢無事,只係d小動作,大人唔提,遲下就無.最後佢就無再眨.有時d細路既小動作好怪,忽然會起既.佢有排又中意另下另下條頸,比佢激死.

首頁

尾頁

跳至