親子旅遊

跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

pearlonhands 發表於 17-7-19 08:47
去左啦! 都 ok 既。 不過嫌去清水寺果程時間太短,仲要食埋 lunch... 都幾趕架
...

請問你去咗清水寺附近邊度食lunch?

大宅

LongRyan 發表於 17-7-22 23:14
我又想跟你行, 但無跟回程集合地點點集合?

我唔係幾記得點行。 因我老公都係睇住 google map 黎行。 我地行到竹林盡頭,向左行,經過一間寺既後門,一唔向前行,入到健步徑,向落山方向行。 最後會去到波月橋果邊

大宅

chungchungmummy 發表於 17-7-23 00:24
請問你去咗清水寺附近邊度食lunch?

果日我地行黎行去,原想搵野食,點知無開,再去幫朋友買野,跟住就回頭去集合。 所以係清水寺果邊我地無食野

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pearlonhands 發表於 17-7-19 08:51
我又無計喎,其實2000円,唯起都係 140 蚊一個人,去4個地方行下,又有導遊帶住 (雖然我地成日唔跟隊),都 ...
可唔可以話我知係邊到JOIN TOUR? 我有老人家又有小朋友, THX

珍珠宮

jcctiu 發表於 17-7-18 18:43
京都最熱鬧的地方應該是兩條並列的直街 - 寺町通和新京極通商店街.

如果我天王寺岀發
奈良,稻荷,京都鐵路博物館,錦市場,衹園
即日來回,咁樣次序順路嗎?會否太趕?
錦市場我最遲4點要去到,因為5點關。
衹園夜晚都可以行?附近有晚餐可吃?
因為唔太了解衹園有咩特色同景點

大宅

oktammy 發表於 17-7-24 10:50
可唔可以話我知係邊到JOIN TOUR? 我有老人家又有小朋友, THX

已pm

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pearlonhands 發表於 17-7-23 15:13
我唔係幾記得點行。 因我老公都係睇住 google map 黎行。 我地行到竹林盡頭,向左行,經過一間寺既後門, ...

唔該你,我依家參加緊呢個團,清水寺裝修我地無入場,如果入埋會好趕,我地食下雪糕同小食再坐低快食左碗烏冬,呢段真係幾趕,不過行完返上車即刻有冷氣嘆,今日京都周圍都好多人。
明天會更好~~

伯爵府

pingpingchoi 發表於 17-7-24 13:31

如果我天王寺岀發
奈良如只去睇鹿太無聊,起碼預大半日行吓東大寺和春日大社.SKIP咗奈良其餘行程一日時間剛剛好.

袛園河源町是京都最旺的地方,還愁找不到地方吃晚餐嗎.

珍珠宮

jcctiu 發表於 17-7-25 06:53
奈良如只去睇鹿太無聊,起碼預大半日行吓東大寺和春日大社.SKIP咗奈良其餘行程一日時間剛剛好.

袛園河源町 ...

咁我另一日去奈良同expocity,
夜晚返天王寺haruka 60樓睇夜景同放題晚餐

day 1 奈良 Expocity 天王寺
day 2 稻荷 博物館 錦市場 祇園
day 3 三宮神戶牛 Outlet 神戶港 有時間先去梅田
day 4 黑門市場 日本橋 maricar 心齋橋
day 5 天王寺

大宅

LongRyan 發表於 17-7-24 14:19
唔該你,我依家參加緊呢個團,清水寺裝修我地無入場,如果入埋會好趕,我地食下雪糕同小食再坐低快食左碗 ...

我都join咗,8月中出發,請問喺邊度食烏冬?因為有老人家同行,所以想問清楚,唔駛佢哋行太多

珍珠宮

RicardoKaka 發表於 17-6-22 21:11
呢張要計數,如果車費1日高過2000yen,就可以用,唔買都可以,就咁搭車
觀光pass不需要買,因為用不著

有關pass想問下
我由天王寺岀發,到近鐵奈良,會去春日大社
下午去萬博expocity,夜晚返天王寺

我係咪應該買 大阪巿交通局 奈良券1650日元
但我係官網搵唔到1650券可以包咩站坐
我計過唔買pass要25xx

呢隻pass係咩近鐵加市營地下鐵550日元個隻咁?
去到江坂以外唔計,補返390到萬博

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chungchungmummy 發表於 17-7-25 13:57
我都join咗,8月中出發,請問喺邊度食烏冬?因為有老人家同行,所以想問清楚,唔駛佢哋行太多
...

上清水寺條落返黎兩傍都會幾間有食店,你有老人家最好一落就去食唔好行街住如果唔係可能好趕,我地行淨廿分鐘快食左烏冬同蛋飯。
明天會更好~~

伯爵府

pingpingchoi 發表於 17-7-25 08:35
咁我另一日去奈良同expocity,
夜晚返天王寺haruka 60樓睇夜景同放題晚餐
奈良夾EXPOCITY更唔順路,而且EXPOCITY大半日都行唔完,如果玩埋隔離世博就更加一日都唔夠.但如果兩個地方都是去打打卡就OK,但車程都用了不少.

珍珠宮

jcctiu 發表於 17-7-25 23:11
奈良夾EXPOCITY更唔順路,而且EXPOCITY大半日都行唔完,如果玩埋隔離世博就更加一日都唔夠.但如果兩個地方都 ...

expocity同奈良各佔半日,其他真係無時間再加
又貪心想去哂

不過我睇左好耐都唔明1650日元個隻券
係咪包到去千里中央站?我去萬博個程額外再比

伯爵府

pingpingchoi 發表於 17-7-25 17:45
有關pass想問下
我由天王寺岀發,到近鐵奈良,會去春日大社
下午去萬博expocity,夜晚返天王寺
住天王寺搭JR直達奈良,點會走去搭要轉多程地鐵的近鐵!而且班鳩個PASS包唔哂所有車程,EXPOCITY附近有四段路要另外付費.如果你堅持這樣的遊車河行程,這天買KTP應該會慳到錢.

伯爵府

pingpingchoi 發表於 17-7-25 23:15

expocity同奈良各佔半日,其他真係無時間再加

江坂至千里中央,MONRAIL去世博站都不是地鐵,所以要另外付費,一來一回就要另外付費四次(780 YEN).

珍珠宮

jcctiu 發表於 17-7-25 23:19
住天王寺搭JR直達奈良,點會走去搭要轉多程地鐵的近鐵!而且班鳩個PASS包唔哂所有車程,EXPOCITY附近有四段路 ...

因為近鐵奈良近景點,免卻由JR奈良行去近鐵個程路
同埋斑鳩券適用私鐵大阪難波至近鐵奈良
我唔係要去難波買呢張券先用得?

我見到佢包括市營全線,所以以為好似550日元咁

如果係咁,我奈良,京都,同神戶都各佔一日
買三日kpt係最好?

伯爵府

KTP要有好多遊車河行程才會抵買,例如同一日去晒京都,奈良和神戶買KTP一定會慳到錢,但分開三日去就一定會蝕本.

春日大社行唔到去,無論坐近鐵或JR都一樣要轉巴士或的士,所以車站遠近不太重要.

珍珠宮

jcctiu 發表於 17-7-25 23:40
KTP要有好多遊車河行程才會抵買,例如同一日去晒京都,奈良和神戶買KTP一定會慳到錢,但分開三日去就一定會蝕 ...

thanks

大宅

回覆 pearlonhands 的帖子

你好,京都2000yen一個人 local tour?可pm資料比我嗎?thx.

首頁
34567...10

尾頁

跳至