親子旅遊

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

jcctiu 發表於 17-6-27 23:39
難波 -> 淀屋橋 的地鐵只需要180YEN, 來回360YEN, 加埋京阪PASS全日車費只需1060YEN, 真的有需要買1200YEN ...
明白, 謝謝你!

咁由難波去淀屋橋用 ic card 要唔要先出閘呀?

伯爵府

vvmakyy 發表於 17-6-29 14:59
明白, 謝謝你!
你唔出閘點去撘京阪電車!不同種類的鐵路除非是直通轉運,否則絕大多數都要出閘再入閘.

男爵府

jcctiu 發表於 17-6-29 17:50
你唔出閘點去撘京阪電車!不同種類的鐵路除非是直通轉運,否則絕大多數都要出閘再入閘.
...
明白哂! 唔該哂!

之前睇過唔知去甚麼地方, 去到目的地出閘時先去補票, 但唔記得係坐甚麼鐵路, 第一次去日本自由行, 大鄉里出城, 見到咁多鐵路, 頭都大哂

大宅

jcctiu 發表於 17-6-29 17:50
...

唔好意思我想請教你以下問題,因為我搞唔清楚應該買關西周遊卡(3天)定買Hankura+IC card:
Day 1 Kaisai 機場去天王寺
Day 2 枚方公園或USJ
Day 3 天王寺去京都
Day 4 京都返天王寺
Day 5-6難波
Day 7難波去關西機場
京都要買one day pass定用IC咭?因為我都系去三或四個名勝
謝謝!

伯爵府

Naughty917 發表於 17-7-8 19:51
唔好意思我想請教你以下問題,因為我搞唔清楚應該買關西周遊卡(3天)定買Hankura+IC card:
Day 1 Kaisai ...

再講多一次,一般的京阪神奈行程是不需要買關西週遊卡,一買即蝕,不過如果買咗會令個心舒服些就不妨買一個,當護身符旁吓身都好,不過就一定慳唔到錢.

如果要個pass慳到錢,就必須要用行程去遷就個pass,雖然唔知你住邊和會去邊,但單看你大阪京都只搭單程,用pass慳到錢的機會不會很大.

京阪有個pass是比較有機會慳到錢,你如果去的地方配合到京阪電車的車站,就可以慳到少少錢.

侯爵府

woddybear 發表於 17-6-24 08:42
謝謝您,我再研究一下,去京都好複雜。
去到用Google map 打起點及終點, 有教搭咩車, 幾錢, 時間, 好方便
我住惠美須町搭去北濱 (大阪) 轉京阪電車去三條 (我住附近酒店), 全程一小時 兩程加埋640 yen,
你可以在香港用手機試下

侯爵府

鋒人院 發表於 17-6-22 22:59
我都係由難波出發,伏見、清水寺、八板、花見小路,用呢張pass,1Day好似係700¥,錦市場18:00都收架啦,放 ...
我上星期去完返來, 而家再睇返, 呢張卡吾錯
可惜我無買

大宅

purplechung 發表於 17-7-10 13:55
我上星期去完返來, 而家再睇返, 呢張卡吾錯
可惜我無買

真係好低架,我仲買左2Day pass都係1000¥咋,兩日任坐

大宅

jcctiu 發表於 17-7-9 01:35
再講多一次,一般的京阪神奈行程是不需要買關西週遊卡,一買即蝕,不過如果買咗會令個心舒服些就不妨買一個, ...

謝謝你,我都係新手,這兩天才真正study大阪行程,一睇見地鐵+鐵路,真係暈!
請問你所講的關西周遊卡,是否等同大阪周遊卡?我見它包去好多景點呀!我見你認為不用買任何pass, 是嗎?
我8月2日出發,我會積極爬文,希望趕得及

大宅

回覆樓主:

好似話清水寺維修,現暫停開放,是嗎?

伯爵府

chun媽 發表於 17-7-17 23:38
謝謝你,我都係新手,這兩天才真正study大阪行程,一睇見地鐵+鐵路,真係暈!
請問你所講的關西周遊卡,是 ...

關西週遊卡和大阪週遊卡是兩張完全不同的優惠卷.關西週遊卡主打的是免費搭車,在關西地區,除了JR外八九成的一般交通工具都可以免費乘搭,非常方便,但缺點是非常昂貴,兩日卡和三日卡(外國人版不需要連續用)平均價分別要2000和1730YEN,一般的京阪神奈行程一日車費好少超過1500YEN,所以買這張卡好難慳到錢.

大阪周遊卡則是一張景點入場和搭車都可以免費的優惠卷,這張卡在大阪約有三十個景點可以免費入場,免費搭車的範圍比起就關西週遊卡就少得多,只可以搭大阪地鐵,巴士和TRAM(後兩者在大阪很少使用),因此這張卡主要是給你在大阪跑景點用,免費搭車只是附帶功能.這約三十個免費景點之中,有些入場費是相當高昂,例如LEGOLAND DISCOVERY CENTRE,入場好似要2300YEN,但買張一日PASS只需2500YEN,所以就算只去這個已經慳到錢,如果去多幾個慳到的錢將會很可觀.

伯爵府

chun媽 發表於 17-7-17 23:38
請問你所講的關西周遊卡,是 ...
我會建議那些對PASS用途沒有深入了解的人不要買PASS,因為如果使用不當,不一定會慳到錢.如果想要用PASS慳到錢,必須要研究PASS的優惠和用法,再試試用行程去配合,才有機會慳到錢.

大宅

jcctiu 發表於 17-7-18 07:00
我會建議那些對PASS用途沒有深入了解的人不要買PASS,因為如果使用不當,不一定會慳到錢.如果想要用PASS慳到 ...

謝謝你詳細的分析

伯爵府

我會建議那些對PASS用途沒有深入了解的人不要買PASS,因為如果使用不當,不一定會慳到錢.如果想要用PASS慳到 ...

請問我第ㄧ天由關西機場去京都四條烏丸, 在京都住三晚, 再由四條烏丸去難波住7晚, 第11天由難波去關西機場(兩大, ㄧ個14歲, 1個11歲)

第ㄧ天是否在機場買icocard+haruka最抵?
由京都去難波坐JR?
第十ㄧ天由難波去關西坐南海電鐵? 我想中途可能去機場附近的outlet

請指教, thx

珍珠宮

jcctiu 發表於 17-6-27 06:41
在祗園四条站,徒步三分鐘行過鴨川便是京都最熱鬧的地方河原町四条了.

你話最熱鬧係咪藍色個條路?

大宅

鋒人院 發表於 17-7-10 14:48
真係好低架,我仲買左2Day pass都係1000¥咋,兩日任坐

請問滿水寺有無裝修?

大宅

再問,大阪兩天週遊卡必須連續兩天使用嗎?

侯爵府

chun媽 發表於 17-7-18 10:45
請問滿水寺有無裝修?
清水寺本堂維修中,預計 需時3、4年,大家最快要等到2020年才有機會再見番
「清水舞台」本堂的真身。

侯爵府

chun媽 發表於 17-7-18 10:45
請問滿水寺有無裝修?

攝於5/July/2017

男爵府

pearlonhands 發表於 17-6-25 23:41
我都會去大阪,搵一日去京都。 搵到當地 local tour。 係難波出發發解散, 2000yen 一個大人。 雖然貴d 但 ...

你有無計過貴幾多呀?

首頁
12345...10

尾頁

跳至