親子旅遊

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

想問由難波->伏見稻荷->清水寺->八坂神社->祗園->花見小路->鴨川->錦市場->回難波.
這樣順路嗎? 是否只買大阪京都觀光一日PASS (700YEN) ? 再加地鐵去/回2程 ?

謝謝!

禁止訪問

禁止訪問

別墅

RicardoKaka 發表於 17-6-22 19:55
咁個行程會好趕同攰,分2日
咁改為難波->伏見稻荷->八坂神社->祗園 /錦市場->回難波, 是否買大阪京都觀光PASS, OK ?謝謝 !

禁止訪問

別墅

RicardoKaka 發表於 17-6-22 20:20
不用買觀光pass, 搭電鐵 , 可買Thru pass交通票:
http://www.surutto.com/tickets/kansai_thru_hantaiji.h ...
但我見佢2日労要YEN4000, 而計埋其他行程不化算.所以先想問這大阪京都觀光PASS(YEN700)是否都OK ? 地鐵另買票.

唔好意思, 因我第一次自由行, 所以搞唔清. 謝謝 !

禁止訪問

伯爵府

puipui123 發表於 17-6-22 17:44
想問由難波->伏見稻荷->清水寺->八坂神社->祗園->花見小路->鴨川->錦市場->回難波.
這樣順路嗎? 是否只買 ...
其實你主要的行程只有伏見和清水寺兩個,其他都是玩完清水寺之後的必經之路,停留時間長短可以自由決定,所以一天的時間是剛剛好。
玩這個行程最佳的pass當然是京阪的大阪·京都一日pass,700yen,加埋360yen的大阪来回地鉄費全日車費都是1060yen。記住玩一般京阪神奈的行程是絕對不用買貴貴的KTP。

別墅

jcctiu 發表於 17-6-22 21:19
其實你主要的行程只有伏見和清水寺兩個,其他都是玩完清水寺之後的必經之路,停留時間長短可以自由決定,所 ...
想問你所誚大阪·京都一日pass是否=大阪京都觀光1日pass 呀 ?唔好意思, 因我有點混亂. 謝謝 !

別墅

RicardoKaka 發表於 17-6-22 21:11
呢張要計數,如果車費1日高過2000yen,就可以用,唔買都可以,就咁搭車
觀光pass不需要買,因為用不著
係呀, 我所講就是第二張. 我自己估應該OK, 但唔肯定, 所以問吓大家.謝謝 !

禁止訪問

別墅

RicardoKaka 發表於 17-6-22 22:46
咁就順路, 可以用, 行程參考個blogger, 幾好, 再搵幾間自己中意食既餐廳就perfect~

...
真的唔該晒你, 謝謝 !!!

大宅

puipui123 發表於 17-6-22 17:44
這樣順路嗎? 是否只買 ...

我都係由難波出發,伏見、清水寺、八板、花見小路,用呢張pass,1Day好似係700¥,錦市場18:00都收架啦,放尾站就去唔到啦

別墅

鋒人院 發表於 17-6-22 22:59
我都係由難波出發,伏見、清水寺、八板、花見小路,用呢張pass,1Day好似係700¥,錦市場18:00都收架啦,放 ...
咁我再想想點行先.謝謝 !

伯爵府

puipui123 發表於 17-6-22 21:42
想問你所誚大阪·京都一日pass是否=大阪京都觀光1日pass 呀 ?唔好意思, 因我有點混亂. 謝謝 !
...
pass名稱好多都很類似,最緊要認住間公司:京阪電鉄
pass一到埗在機場買定,在大阪御堂根線地鉄的轉車站是淀屋橋站。

別墅

jcctiu 發表於 17-6-23 07:49
pass名稱好多都很類似,最緊要認住間公司:京阪電鉄
pass一到埗在機場買定,在大阪御堂根線地鉄的轉車站是 ...
係呀, 太多名稱, 所以我都搞唔清.
唔該晒你呀, 謝謝 !

男爵府

畀面勳章

唔好意思, 我都想請教各位, 諗住買 KTP 3日劵 (分開3日用) + 大阪地鐵劵一日劵 (2張, 分兩日用), 唔知咁樣會唔會唔抵.

我個行程總共5天:

第一天 關西機場 -> 臨空OUTLET -> 心齋橋 (用 KTP)
第二天 在大阪市遊 (地鐵劵)
第三天 心齋橋 -> 稻荷大社 -> 三年坂 二年坂 -> 花見小路..... -> 心齊橋 (KTP)
第四天 心齋橋 -> 奈良 -> 神戶 -> 心齋橋 / 難波 (KTP)
第五天 暫訂 心齊橋 -> 難波 / 日本橋 -> 關西機場 (地鐵劵)

謝謝

伯爵府

KooKoo 發表於 17-6-23 17:53
唔好意思, 我都想請教各位, 諗住買 KTP 3日劵 (分開3日用) + 大阪地鐵劵一日劵 (2張, 分兩日用), 唔知咁樣 ...

記住玩一般京阪神奈的行程是絕對不用買貴貴的KTP。你的行程買PASS無可能慳到錢

DAY 4住大阪排一東一西的行程非常浪費時間,奈良,神戶只選一個地方去罷

住大阪玩大阪也不一定要買地鐵一日卷,要搭三次以上才要,DAY 5一定不用買。

大宅

jcctiu 發表於 17-6-22 21:19
其實你主要的行程只有伏見和清水寺兩個,其他都是玩完清水寺之後的必經之路,停留時間長短可以自由決定,所 ...

你好:
請問如果我大阪京都來回是否買這個700Yen paas便可?請問可在那買?我爬好耐,但實在看得不太明白,謝謝。

伯爵府

woddybear 發表於 17-6-23 22:09
你好:
請問如果我大阪京都來回是否買這個700Yen paas便可?請問可在那買?我爬好耐,但實在看得不太明白 ...

唔一定買這個PASS,例如去京都駅,嵐山這個PASS沒有用.京阪電車可以去到枚方公園,宇治,伏見稻苛,東福寺,清水寺(行15分鐘),祗園,出町柳(去鞍馬貴船的必經站),如果京都的行程包括這些,買京阪電車的PASS就最合適.

官網有詳細發售地點,不過最方便都是一落機在機場買.

http://www.keihan.co.jp/travel/tw/tickets/special

首頁
12345...10

尾頁

跳至