興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問,一個家長/大人, 可不可以帶兩個兒童經兒童天地特別通道進展館三?

珍珠宮

畀面勳章

iceface 發表於 17-7-19 15:20
請問,一個家長/大人, 可不可以帶兩個兒童經兒童天地特別通道進展館三?

可以

珍珠宮

畀面勳章

Strawberrys 發表於 17-7-18 22:39
如果是內地參展單位來港的會有機會平,因為不想運書走,但又可能你要的書數量少,未減價已售罄,機會成本 ...

講得岩!

我昨日Day 1入左去, 有D一定會買既書就買左先. 今日Day 2入去, 主要陪小朋友買書, 順便搵定D可買可不買既書, 比時間自己再諗下買唔買.

另外, 我多數去D平時唔會有既booth, eg. 地圖, 青協, 新聞處, 優質教育基金, 各大學出版社, 其實佢地有好多好書, 平時唔會喺書店見到, 而家去書展就會拎哂出黎.

大宅

回覆 Teresa 的帖子

謝謝您.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

iceface 發表於 17-7-19 15:20
其實D 工作人員全是PART-TIME, 佢地應該唔會執得好正. 只要是有小朋友相伴應該唔會Challenge你.

男爵府

Teresa 發表於 17-7-20 09:03
講得岩!

我昨日Day 1入左去, 有D一定會買既書就買左先. 今日Day 2入去, 主要陪小朋友買書, 順便搵定D可 ...
會搵到什麼類型的書?
Don't worry!Be happy!

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

請問台灣繪本邊間最抵呢?

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

請問有無人見到hall 1 邊個位置有金庸賣?
朋友話有,但唔記得,我上網search過,又not on the list

thanks a lot!

大宅

小曳人 發表於 17-7-20 14:49
朋友話有,但唔記得,我上網search過,又not on the list

我有買到笑傲江湖
張單寫明河社出版有限公司
你試下search下

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

回覆 Cyrus 的帖子

thanks a lot!!!

侯爵府

2023年兔年勳章

Teresa 發表於 17-7-20 09:03
講得岩!

我昨日Day 1入左去, 有D一定會買既書就買左先. 今日Day 2入去, 主要陪小朋友買書, 順便搵定D可 ...

Teresa, 想請教一下你的意見,我囡九月升中一,有乜好書推介?

你的小朋友又會閱讀什麼中英雜誌及圖書?文藝月刋值得訂閱嗎?

中文科又如何可以容易接受文言文閱讀,見到台灣的高詩佳有一系列文言文閱讀書,還有其他嗎?

先謝謝你的幫忙!

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

男爵府

回覆樓主:

有冇衛斯理D書買?响邊度,which booth?

珍珠宮

畀面勳章

小曳人 發表於 17-7-20 14:49

明河出版社,細counter,喺Hall 1.

珍珠宮

畀面勳章

Strawberrys 發表於 17-7-20 21:58
Teresa, 想請教一下你的意見,我囡九月升中一,有乜好書推介?

你的小朋友又會閱讀什麼中英雜誌及圖書? ...

其實咁大個,我會比佢自己揀,總之係佢鍾意既書都得。就算有booklist,佢唔鍾意睇,買比佢都冇用。而且有人鍾意睇故事書/小說,又有人鍾意睇科學類,好難推薦比你。

至於文言文,有D補充係比初中做既文言文練習,不妨買。更重要係買本文言文字典,中華書局出版。

珍珠宮

畀面勳章

Strawberrys 發表於 17-7-20 21:58

你的小朋友又會閱讀什麼中英雜誌及圖書? ...

我今年喺Hall 3 樂思出版社買左一套呢本文言文補充,係比高小學生。我貪佢colourful又短短哋,暑假一日一篇都唔錯!

珍珠宮

畀面勳章

除左呢套,可以去Hall 3 陸陳漢語counter買"聲律啟蒙"同"笠翁對韻", 佢地似三字經, 古人寫既, 係D好簡單既文言文, 有CD讀出, 最好佢能背一D, 文字好靚, 我copy左一D post出黎:

天對地,雨對風,大陸對長空。山花對海樹,赤日對蒼穹。雷隱隱,霧濛濛,日下對天中。風高秋月白,雨霽晚霞紅。牛女二星河左右,參商兩曜鬥西東。十月塞邊,颯颯寒霜驚戍旅;三冬江上,漫漫朔雪冷漁翁。

河對漢,綠對紅。雨伯對雷公。煙樓對雪洞,月殿對天宮。雲靉靆,日曈曚,臘屐對漁篷。過天星似箭,吐魄月如弓。驛旅客逢梅子雨,池亭人挹藕花風。茅店村前,皓月墜林雞唱韻;板橋路上,青霜鎖道馬行蹤。

山對海,華對嵩,四嶽對三公。宮花對禁柳,塞雁對江龍。清暑殿,廣寒宮,拾翠對題紅。莊周夢化蝶,呂望兆飛熊。北牖當風停夏扇,南簾曝日省冬烘。鶴舞樓頭,玉笛弄殘仙子月;鳳翔臺上,紫簫吹斷美人風。

.... 呢兩本書每本正價$68, 書展只賣$20!

侯爵府

2023年兔年勳章

Teresa 發表於 17-7-21 09:30
其實咁大個,我會比佢自己揀,總之係佢鍾意既書都得。就算有booklist,佢唔鍾意睇,買比佢都冇用 ...

這本對嗎?

珍珠宮

畀面勳章

Strawberrys 發表於 17-7-21 13:42
這本對嗎?

係呀!

侯爵府

2023年兔年勳章

Teresa 發表於 17-7-21 09:44
除左呢套,可以去Hall 3 陸陳漢語counter買"聲律啟蒙"同"笠翁對韻", 佢地似三字經, 古人寫既, 係D好簡單既 ...

原來like佢Facebook page可以贈送「笠翁對韻」一書。

珍珠宮

畀面勳章

Strawberrys 發表於 17-7-21 16:28
原來like佢Facebook page可以贈送「笠翁對韻」一書。
Thanks for your sharing!

首頁

尾頁

跳至