自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問邊度仲可以買到09年蔡伯勵「月曆」?煩請電郵給我: [email protected]
萬分感謝!

男爵府

原帖由 kasinmama 於 09-1-18 17:19 發表
請問邊度仲可以買到09年蔡伯勵「月曆」?煩請電郵給我: [email protected]
萬分感謝!

我上星期都搵緊...竟然比我係yahoo拍賣場搵到。

$25 成交咗!

希望你都搵到啦!!!

ps. 我幫我老闆買ga.....

子爵府

恕我唐突問句: 蔡大師既月曆同其他月曆有什麼特別?

男爵府

原帖由 surewin 於 09-1-18 23:34 發表
恕我唐突問句: 蔡大師既月曆同其他月曆有什麼特別?

蔡伯勵的天文曆學係家學淵源,蔡氏最出名之處的確是編寫通勝,但其實亦有幫人睇風水,而且同好多香港富豪相熟,是富豪御用風水師,蔡伯勵已甚少替人睇風水,他的女兒蔡興華風水曆學亦是源自父親,蔡氏一家幫人睇風水的店名為蔡真步堂,所謂真步堂,意思是「真正一步步地推算出來」的意思。

http://www.pbss.edu.hk/SUB/HIS/fung/dev_choi_history.htm

洋房

Thanks very much, I'll try at Yahoo!

原帖由 Icy_babe 於 09-1-18 23:31 發表

我上星期都搵緊...竟然比我係yahoo拍賣場搵到。

$25 成交咗!

希望你都搵到啦!!!

ps. 我幫我老闆買ga.....

大宅

你試吓去旺角中南書局睇吓有冇呀,我公司以前在中南附近,我地年年都去個處買,現在唔知賣晒未,或者上網查個電話打去問吓有冇先去都得!

洋房

唔該哂,喺Yahoo已經無哂,等我試吓中南先!

原帖由 Fansfamily 於 09-1-20 10:30 發表
你試吓去旺角中南書局睇吓有冇呀,我公司以前在中南附近,我地年年都去個處買,現在唔知賣晒未,或者上網查個電話打去問吓有冇先去都得!

男爵府

回覆 # 的文章

kasinmama

你講既係米3.5"x6"黑色既蔡伯勵通勝日記? 如係我可以送俾你. 我老板俾咗一本我.

洋房

很好彩,聽日會返貨,我會去旺角買,十分多謝妳!

原帖由 Fansfamily 於 09-1-20 10:30 發表

洋房

我想揾掛牆月曆,多謝妳的好意。

原帖由 sleepingbeauty 於 09-1-21 16:08 發表
kasinmama

你講既係米3.5"x6"黑色既蔡伯勵通勝日記? 如係我可以送俾你. 我老板俾咗一本我.

首頁

尾頁

跳至