1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽媽,我仔仔而家26個月佢會感到有尿意,識講尿尿(但未識分急便便定急尿尿),但帶佢去POTTY叫佢痾佢又去唔到既...通常我會幫佢著返底褲仔(訓覺包返片) 佢又會自自然然痾左. 想問下開始TRAINNING 時佢地係唔係會感到尿意但會未識痾架? 有D咩方法可以教識佢? 定係等佢自己發展成熟就會識?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你要從戒日片開始,初初系唔習慣用POTTY,陪住BB,用多D時間嘗試,多D鼓勵。

別墅

回覆樓主:

我囡囡差唔多兩歲半先識痾vv同便便,但到依家一急都係講痾屎我一開頭直頭唔比尿片同底褲佢著,開頭又執屎又拖地 ,係辛苦小小 之後你要佢每次賴咗都同佢「唔緊要,下次記得痾之前叫媽媽 」但每次賴完都要同佢去一次正確痾尿既地方,之後三日之後我個囡識自己去鴨仔痾(我放係廳到),等佢習慣一兩日,就比佢底褲仔佢著,都係照賴 我發覺佢習慣唔著褲自己係鴨仔痾 ,之後將鴨仔拎入厠所就好快識叫我同佢去痾vv同痾便便

男爵府

MommyPanel勳章

Siuwingkaya 發表於 17-6-9 00:09
我囡囡差唔多兩歲半先識痾vv同便便,但到依家一急都係講痾屎我一開頭直頭唔比尿片同底褲佢著,開頭 ...
我個係女...唔可以唔著褲...所以好難...

別墅

katkathk 發表於 17-6-12 10:28
我個係女...唔可以唔著褲...所以好難...

我都係囡囡啊,如果唔得就全日比底褲佢,唔好比戒片褲,一痾就濕試多幾多

男爵府

MommyPanel勳章

Siuwingkaya 發表於 17-6-12 21:20
我都係囡囡啊,如果唔得就全日比底褲佢,唔好比戒片褲,一痾就濕試多幾多
...

我無買戒片褲,都係俾底褲,
但有時佢唔肯著,
尋晚著完佢自己除返係都要著片片

大宅

回覆 monictw 的帖子

有無試過叫你老公 shu shu 俾個仔睇? 我聽朋友講過, 男仔返左學, 見到其他小朋友 shu shu 就好易戒到.
我個女戒片最初兩日唔肯坐 potty, 之後姐姐 shu shu 俾佢睇, 佢就開始肯坐.

未開始戒片有俾相關故事書佢睇同兒歌佢聽. 瀨左就唱返果首兒歌, 佢自己都會唱. 佢開頭唔識講, 想去 shu 之前會自己搣 pat pat 或者前面, 留意到就帶佢去 potty, 或者一個鐘左右就問下佢駛唔駛去 potty. 慢慢就識講 (要去 shu 講左去大, 之後就識架喇).

add oil!

首頁

尾頁

跳至