自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

mother904 發表於 17-5-24 07:57
只睇英文書,我擔心佢中文退步,過多幾年就考DSE,中文衰左,神仙難救

我都明,中文真係好難,我英文語障,明明講中文聽中文,不過唔睇中文書,會考最差就係中文。

睇番我身邊的同學仔,佢地平時好鐘意睇中文書,中文成績好過我

可否定個中文閱讀獎勵計劃?

大宅

我個人覺得不用太刻意,大大下你想同佢讀佢都會嫌你煩呀

水晶宮

starrymama 發表於 17-5-23 11:03
回覆 palmchristy 的帖子

培養閱讀習慣同谷係兩回事.

agree

珍珠宮

JAlove 發表於 17-5-23 06:28
請教各位家長,小孩現在5歲,和小朋友自細己伴讀,小孩亦好鍾意睇書,但係大部分情況係想我伴讀。

佢好難 ...

原本佢鐘意睇,你已經成功。

但你逼佢讀比你聽,黎證明佢有睇/識睇... 你估會有咩反效果?

別墅

evahui619 發表於 17-5-23 07:43
想問下,呀仔睇junior novels, 好有興趣,但其實好多字都唔識,其實係咪應該查左字典,寫左英文解釋等佢自 ...

請問有無junior novel 介紹?

翡翠宮

畀面勳章

sunnymama2 發表於 17-5-24 08:05

我都明,中文真係好難,我英文語障,明明講中文聽中文, ...
獎勵計劃對小學生有用,中學生冇咩用,起碼對我女冇用

日日是好日

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

wahwahmom 發表於 17-5-24 08:25

我只知男仔書, 睇bk好書分享學下野再睇佢地興趣。再好的書無興趣都無用。

xx storey tree house (k3 細仔都鐘意), Harriod Henry, captain underpants , captain awesome 呢d有趣d可以開始先。有電影果d, 好似前排Batman lego 睇完佢都要買黎睇。反而magic tree house 之類佢兩個完全唔睇。

但呢d書要同小朋友講番,有d粗俗字唔可以講。好似idiot, hell 果d.

淘寶有好多,去圖書館借又得。買又得

水晶宮

回覆樓主:

自己懶,少伴讀,但有很多漫畫,大一點孩子自己看,中學欠交功課多,但有將功補過計劃,做圖書館助理,看很多書 ,外國讀書喜英文小說,現本地大學有玩徵文比賽。。。

別墅

evahui619 發表於 17-5-24 08:40
我只知男仔書, 睇bk好書分享學下野再睇佢地興趣。再好的書無興趣都無用。

xx storey tree house (k3 細 ...

謝謝你的介紹

男爵府

mother904 發表於 17-5-24 06:36
我女上中學後已少看中文書,到今年更是完全唔睇,這令我很頭痛
她已經睇完金庸,亦舒也幾乎全部睇完,但其 ...

閱讀始終跟興趣喎. 最好身邊有同學或老師影響, 又或者對某設身課題產生興趣 (例如減肥/運動/戀愛/交友/心理學), 希望知多啲, 否則真係好難.

我女都係同學講話余華的活著好睇, 佢至攞黎睇同叫我睇. 我自己講到口臭都無用.

不過我自己仍然成日去圖書館借書, 又響佢地面前睇書同不時分享裡面的內容, 唔知有無幫助. 大女睇完書有時會建議返我睇乜野書 (包括漫畫), 我又睇吓, 咁就有話題有互動.

翡翠宮

畀面勳章

我女細個中意睇Roald Dahl 寫的系列,他是Charlie and the Chocolate Factory的作者,其他書都幾好睇
Diary of a whippy kid都好睇
日日是好日

珍珠宮

王國教室勳章

chaiwanb 發表於 17-5-24 08:13

Agree

小朋友學校不主張寫字認字,我都好享受宜家要伴讀。我小朋友開始學自己認字,我都想佢慢慢來

男爵府

初小可選A-Z Mysteries系列, Magic Tree House系列, Enid Blyton 作品例如 Secret Seven 系列, Roald Dahl系列也值得珍藏, Captain underpants也可以, 如果你唔怕佢學壞的話.

高小可睇 Percy Jackson 系列, Harry Potter, Wimpy Kid 等.

男爵府

palmchristy 發表於 17-5-23 12:20
我的是女孩, 所以未必啱男仔.

小學前, 可以看些20-30頁, 每頁十多個字的圖畫故事. 圖書館兒童部JJ架會有 ...

好好的提議

別墅

palmchristy 發表於 17-5-24 10:48
初小可選A-Z Mysteries系列, Magic Tree House系列, Enid Blyton 作品例如 Secret Seven 系列, Roald Dahl ...

謝謝你的推介,暑假要努力拌讀

別墅

mother904 發表於 17-5-24 10:22
我女細個中意睇Roald Dahl 寫的系列,他是Charlie and the Chocolate Factory的作者,其他書都幾好睇
Diary ...

謝謝你的推介

珍珠宮

畀面勳章

回覆 sunnymama2 的帖子

我中學時鐘意睇漫畫書,唔太睇小說。但會考中文有B,所以我都唔知成績同睇課外書係米真有關係。
去到AL選些思考題來答,都有個D

據聞而家的中文好深。我小朋友一年級,佢D文言文閱讀理解我全部唔識解,答錯好多。

珍珠宮

畀面勳章

chaiwanb 發表於 17-5-24 08:13
好同意。只要能夠令佢保持興趣,讀都冇問題。

首頁

尾頁

跳至