自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請教各位家長,小孩現在5歲,和小朋友自細己伴讀,小孩亦好鍾意睇書,但係大部分情況係想我伴讀。

佢好難得咁讀過少少,我覚得佢oxford level 5應該識,但係如遇到其中有少少字唔識或唔肯定時,佢就唔肯讀落去.....

請教有乜方法令佢肯自己睇書呢? thanks

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

留毛

侯爵府

JAlove 發表於 17-5-23 06:28
請教各位家長,小孩現在5歲,和小朋友自細己伴讀,小孩亦好鍾意睇書,但係大部分情況係想我伴讀。

佢好難 ...

5歲識得幾多字?

公爵府

同問,我小朋友五歲幾都鍾意睇書,但多數要我讀,中文書好睇嘅繪本太多字,啲字多數識嘅青田又悶得滯,佢偶然會拎住本繪本睇,但我肯定佢只係睇圖畫.... 英文書就ort 5 或再高些少嘅字都識,有自己睇,以佢嘅速度應該都係睇圖多,不過因為知佢識,我隔一兩晚要佢讀俾我聽,一人讀一版,佢都肯,可能我一路讀一路讚佢,嘩,呢個字都識,嘩,你扮xx講嘢好搞笑/好似,本書又夠搞笑,佢唔抗拒。

珍珠宮

環保接龍勳章

佢好難 ...

上到小學,自自然然自己睇,小學會有早讀課/閱讀日等,全班都靜靜自己睇,好快就唔想人騷擾 我兩個就係咁。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

gracelam 發表於 17-5-23 07:40
上到小學,自自然然自己睇,小學會有早讀課/閱讀日等,全班都靜靜自己睇,好快就唔想人騷擾 我兩 ...

想問下,呀仔睇junior novels, 好有興趣,但其實好多字都唔識,其實係咪應該查左字典,寫左英文解釋等佢自己睇?

珍珠宮

環保接龍勳章

evahui619 發表於 17-5-23 07:43
想問下,呀仔睇junior novels, 好有興趣,但其實好多字都唔識,其實係咪應該查左字典,寫左英文解釋等佢自 ...

如果太細,大人可以寫低解釋,大個就叫佢自己查字典,不過佢地再大個D就靠估而skip左個字,我會由得佢,因為書係佢自己睇,我唔想干擾佢地太多,免得以後都唔睇。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

佢好難 ...

我伴讀多年,真正佢自己看是小一,其實而家佢都好中意我伴讀,說我讀得好好聽,只要有空我都會的

大宅

醒目開學勳章

佢好難 ...

阿仔year2,由他預带班開始就自己睇書,遇到唔識既字,就查字典。不过kindergarten 時仲要我陪住讀。

男爵府

feifei_baby 發表於 17-5-23 07:16
同問,我小朋友五歲幾都鍾意睇書,但多數要我讀,中文書好睇嘅繪本太多字,啲字多數識嘅青田又悶得滯,佢偶 ...

我試過帶佢去圖書館,叫佢自己睇書,我要去溫書,咁當然我冇真係放低佢,只係匿埋一邊,點知又比佢搵到我...

男爵府

gracelam 發表於 17-5-23 07:40
上到小學,自自然然自己睇,小學會有早讀課/閱讀日等,全班都靜靜自己睇,好快就唔想人騷擾 我兩 ...

希望佢快啲到這一步啦

伯爵府

回覆樓主:

叫佢自己讀,唔識的可以拍拍你,你教佢讀,之後佢繼續自己讀。

男爵府

回覆樓主:

我伴讀到四,五年班。唔係佢地唔睇書,唔識字。但係喜歡我坐在旁。未必係讀,係大家一齊靜靜地睡前看書。我得着嘅唔係佢地叻,事實係

成績都係普通,係同佢地嘅關係親密些,佢地會好坦誠咁同你講佢地嘅事。

男爵府

gracelam 發表於 17-5-23 07:50
如果太細,大人可以寫低解釋,大個就叫佢自己查字典,不過佢地再大個D就靠估而skip左個字,我會由得佢,因 ...

都小二啦,呢d全字類型。我估佢明7成最多

水晶宮

lauslau 發表於 17-5-23 08:37
我伴讀到四,五年班。唔係佢地唔睇書,唔識字。但係喜歡我坐在旁。未必係讀,係大家一齊靜靜地睡前看書。我 ...

多謝分享!

水晶宮

回覆樓主:

我女4歲半,ORT睇到level 6, 佢K1下學期已可自己讀,但佢d心情一時時,就算佢識自己讀,都要我陪坐聽佢讀,或一人一句,或要我讀完佢又讀一次扮講番個故事俾我聽,佢自己亦會喺我做家務時拎番d舊書自己讀自己睇,得果4,5歲人仔,佢想我伴讀都係想我陪佢,我冇迫切要佢獨立到story time都自己搞掂。總之佢對閱讀有興趣就得啦。學其他jm講上小學會獨立d, 我見津校都有早讀,應該到時可以自己獨立d睇書。

水晶宮

我仔細個我都有伴讀, 佢K3已可自己睇完ORT 9, 我都係每日讀圖書比佢聽, 有時叫佢讀番比我聽下咁, 佢小一開始睇CHAPTER BOOKS, 我初頭讀, 佢嫌我讀得慢, 唔洗我讀, 佢應該有啲字唔識, 佢有時會上網查, 不過唔多, 佢多數都係睇意思

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你地小朋友好

子爵府

evahui619 發表於 17-5-23 09:28
都小二啦,呢d全字類型。我估佢明7成最多

好勁呀你小朋友! 我住美國,個女就來五歲,準備入kindergarten, 返左三年preschool, 講就好流利,但佢係好多字唔認到。我盡量日日陪佢同細佬讀書,呢個星期開始仲帶佢地去library自己揀書, 但有時我太累,叫佢自己睇住先,佢就冇心機走左去。 佢d書已經係圖多過字,但都係冇乜心機咁。最鍾意係look and seek, 但冇故事性又冇乜認到字,我都唔知點搞好。

男爵府

大眼的Dog 發表於 17-5-23 10:16
好勁呀你小朋友! 我住美國,個女就來五歲,準備入kindergarten, 返左三年preschool, 講就好流利,但佢係 ...

最緊要有興趣,小一叫佢睇chapter book, 佢都無興趣,今年唔同啦,佢果本ironman,睇得好開心(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至