自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

chrisdina 發表於 17-4-30 08:14
非常同意,攪到我好有回流既衝動,始終外國,你永遠係外國人

我十歲已經係衣面生活,到今時今日,都會比 ...

舊年聖誕睇巡遊,小朋友企最前邊,巡遊隊伍一個女仔(十歲左右)走來我地衣邊同觀眾小朋友擊掌,前邊個個有互動,到左我女面前就冇伸手,再之後又有,當然左右全是白人小朋友,得亞女一個亞洲面孔。其實呢件事好平常唔涉及咩歧視,對方只是小朋友,反應簡單直接,我的感受是,好多時,你的面孔你的外表已第一時間決定了你是否屬於那個群體,雖然這些東西不是絕對不可衝破,但付出是不一樣的,需要更成熟強大内心。有人怨天怨地,有人積極面對,有人整天縮在自己舒適圈不去理會⋯⋯生活狀態大多由態度決定
少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

張就仁 發表於 17-4-29 15:13
HK太多人及讀書壓力太大,如有機會,會鼓勵下一輩走.起碼不用做屋奴.或佢等小朋友大再回流

PS:我無錢,所以只 ...

讀書考試壓力太多就要移民走人,只要香港獨有。

男爵府

厚多士 發表於 17-4-29 14:35
過往幾年我經常同C6傾移民的事,C6及女兒有外國passport. 講真想走都是因為個女,再加上香港的生活壓力亦越 ...

我都移左民去澳洲3,4 年 初頭係果度冇人冇物係好思鄉 但到我兩個女先後出世就好忙 都唔得閒思鄉 再加上又係當地識到新朋友 其實如果而家要我回流返香港我會好唔慣 因為兩地文化同生活步伐真係好唔同

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

每個人嘅價值觀、priority都不同。

我外國嘅生活比較舒適、相對壓力低啲.

但我選擇回香港陪父母 (gave up 外國 high pay),小孩子可以學好中文。某程度上我以前啲外國出世嘅中國人好朋友,會有點identity crisis...

水晶宮

frombetter 發表於 17-4-29 15:54
好多時,叫人走或者好想走的都係未喺外國生活過的。

仲要係生活未必如意嘅。

男爵府

我喺加拿大5年, 想最初真係有d唔適應, 呢邊倒garbage都要限時限刻, 連淋花都係. Vancouver d hotel連buffet都冇 (除咗Christmas), 賣d嘢又老土, 屋企又冇工人, 咩都要自己做. 搵文職或服務行業都好難, 除非你有呢邊工作經驗又或者喺呢邊讀吓d課程啦,會好少少. 個政府夠唔係路啦, 至中意收d難民番嚟, 其實佢地大部份都同呢邊格格不入, 英文又唔識, 根本溶入唔到個社會. 呢邊成日話自己係多元文化, 但其實B6只同B6埋堆, 香港人同香港人埋堆, 本地老外同番本地老外, Iranian 同番Iranian, Korean同留Korean之嘛. 當然工作上或有d接觸嘅, 但其實大家都唔係好中意大家囉. 重有政府又比大麻合法, 又每戶家庭可種4株, 但住apartment又點呢, 個政府都未諗清楚d條例同會帶來嘅社會問題, 求求其其咁.
其實呢邊小學係好休閒, 但一上到high school, 好多人都去補習班架, 由其是現在好多中國人同韓國人係度讀書, 但應該好過香港d啩!

至于好嘅方面係雖然d樓價愈來愈貴,但拍馬都追唔上香港, 如果移得過嚟, 可能都可以喺度at least 買間condo啦, 最多係買入少少嘅city又或舊少少啫. 空氣, 食物, 個人空間都唔錯, 至於搵工, 如果肯放低之前嘅高薪厚職或一定只做文職, 其實都有大把工, 如酒樓成日話缺人, 醫務人員, 護理人員同稚兒園教師等. 兒童又有牛奶金, 都OK啦.

侯爵府

2018復活節勳章

張就仁 發表於 17-4-29 15:13
HK太多人及讀書壓力太大,如有機會,會鼓勵下一輩走.起碼不用做屋奴.或佢等小朋友大再回流

PS:我無錢,所以只 ...

香港人太多誤解。
外國,想入好大學,其實唔易。當然,如果冇要求,可以 hea ,入 D 三線大學。
係小學少 D 功課,但中學都大壓力,要成績好。

屋?而家都比大陸人炒貴晒,以往 usd100萬可以買大屋,而家要將就。

出去外邊走走,係為見識。好事。
唔移民都去生活下。
唔好好似好多人,見人話去外國就葡萄。

大宅

GillianChung 發表於 17-4-30 09:25
中學先去其實個mindset已定曬,就算覺得可以融入但我眼見都幾難入main stream... 讀完小學去其實已夠睇夠 ...

去讀Middle school 英文無可能會差,可能係highschool先去係難pick up少少, 大學先去真係遲,
太早去小學中文程度都無會limit左淨係當地發展,英文係basic, 而家要做野有competitive advantage 既話一定要識中文同講國語,因為無可否認而家全球經濟係圍住中國轉,識英文加中文係全球各地做野同埋做global or regional office問題都唔太大
而家好多朋友後悔細個無學好中文

大宅

nintendo 發表於 17-4-30 10:15
香港人太多誤解。
外國,想入好大學,其實唔易。當然,如果冇要求,可以 hea ,入 D 三線大學。
係小學少 ...

無錯,我曾經喺做過part time 補習老師(喺美國),小學就要學DNA, mitosis meiosis,無香港人諗到咁hea,中小學一樣有好多學生要搵tutor

大宅

同埋除非早好多年巳經上左車,而家係美國根本好難上車,因為比大陸人同埋搞startup 發達既人整到高晒,本身唔係特別專業人士既打工仔同埋要租屋既生活並唔容易

子爵府

chrisdina 發表於 17-4-30 08:14
非常同意,攪到我好有回流既衝動,始終外國,你永遠係外國人

我十歲已經係衣面生活,到今時今日,都會比 ...

就算土生土長都會受到歧視
所以呢幾年我已回香港工作
感覺上舒服好多,始終大家係「自己友」

首頁

尾頁

跳至