自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

我C6離開原居地超過十年,之前向香港高薪厚職,但香港長時間工作,人多車多,放假去郊外都多人到嘔,又少咗好多親子時間,工作壓力大,所以幾年前決定搬返老家,我係土生土長香港人但嫁雞隨雞冇辦法!我冇後悔雖然掛住屋企人同朋友,但外地生活真係好舒服開心!利申:向香港或外地都買唔起樓!雖然我要重新適應新環境但見到小朋友同C6生活開心其實乜都抵~樓主其實可以考慮一下!

公爵府

厚多士 發表於 17-4-29 14:35
過往幾年我經常同C6傾移民的事,C6及女兒有外國passport. 講真想走都是因為個女,再加上香港的生活壓力亦越 ...
如果你英文 OK,識而且唔介意揸車,我覺得你已經適應左一半。外國生活,同香港最唔同嘅,我覺得係要準備好多嘢都要自己落手落腳做,喺香港好容易請到工人或者鐘點,而且唔難負擔,好多主婦都容易搵到幫手,外國呢方面即使有,都會貴,我地計劃明年走,呢個係我目前覺得會最唔慣嘅

其他嘅,相信你都聽過唔少 comments,關於外國生活苦悶,我反而覺得對我來講唔係問題,我喺香港都係 c9 一名,平日嘅生活就係接送小朋友返學放學,帶佢地去興趣班,買餸煮飯,喺香港也幾乎冇夜生活,我又唔好 shopping,唔追名牌,多數在家食飯,咁其實同外國嘅生活都冇咩分別。不過如果你好似我一個 auntie 咁,喺香港住嘅時候,日日要出去行街買嘢 high tea,週末就約腳飲茶打麻雀,佢初移民加拿大時我去過探佢,佢日日拉著我出去行 mall,屋企附近嘅幾個 mall 週而復始咁一個一個行,我攰到出唔到聲,佢就悶到想哭,勉強住左幾年,終於都搬返來香港,佢呢種性格同生活方式,就真係好難適應

初初去到一個新地方,要預備好多嘢都要從頭建立,喺一個地方住落左,你會知道遇到乜嘢問題要去邊度搵咩人幫手,醫生牙醫律師會計師,補習老師髮型師美容院,都有自己幫襯開嘅,有咩要買,即刻知道邊度有得賣,去到陌生地方,呢 d 要重新建立,會係一個挑戰,你有親友喺當地,會容易好多

唔好太擔心啦,既然覺得移民對整個家庭有正面影響,就開心接受呢個轉變,你心態上係正面嘅,會容易適應好多。加油

男爵府

可能我在香港時通常在「citysupxx」買菜買肉,一返到Sydney 見到啲牛肉,豬肉真係平「city supxx」一大截,同埋呢度嘅空氣,食水,食材都令人安心好多先!

伯爵府

我家姐在澳樂而忘返,
最懷念香港的只有食物,水電費。

男爵府

Umelee 發表於 17-4-29 17:20
可能我在香港時通常在「citysupxx」買菜買肉,一返到Sydney 見到啲牛肉,豬肉真係平「city supxx」一大截, ...

我個美藉同事話食開美國牛,澳洲牛肉唔食得入口的。

利申:我一家係澳洲藉。我當佢發噏風。

男爵府

frombetter 發表於 17-4-29 17:26

咁我都覺得美國angus 好食d喎!

公爵府

frombetter 發表於 17-4-29 17:26

我美國嘅朋友話美國嘅牛肉好毒,佢話澳洲嘅牛肉好好多

男爵府

Umelee 發表於 17-4-29 17:27
咁我都覺得美國angus 好食d喎!

我從前在澳洲時,豬肉不食超市的。要去唐人舖買,冇咁蘇味。雞就更加唔使講。鬼佬雞,即使係走地雞,都係冇雞味的。故此我大哥年年都要返香港,食番夠本。

男爵府

mugtaitai 發表於 17-4-29 17:31
我美國嘅朋友話美國嘅牛肉好毒,佢話澳洲嘅牛肉好好多

所以呢,互相輕視係正常的。

大宅

同埋提提你喺外國生活亦都唔容易,我而家返黎香港做野儲既錢比以前多

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

睇下為咩移民啦,我就主要想離開個教育制度,而家個女開心好多,喺學校教既嘢佢明晒,在學校做堂課,老師會即睇,知你邊度唔明會即時教返你,放學就放學,可能有一兩樣家課,放假就放假,無一大堆功課等你解決,可以出去活動一下,為左呢個原因,即使其他好多方面無香港咁方便我都接受

而且出入揸車,好過在香港拎大堆嘢坐巴士,地鐵等等,仲要唔使好似咕哩咁拎住嘢等一大餐先上到車,另外從前在香港受好多的士司機的閒氣,好似拒載之類果啲

而家唔使了
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

溋溋 發表於 17-4-29 17:39
睇下為咩移民啦,我就主要想離開個教育制度,而家個女開心好多,喺學校教既嘢佢明晒,在學校做堂課,老師會 ...

最緊要生活開心。

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

水晶宮

開心唔開心好個人,睇你用咩心態去面對困難和挑戰。我初初來到好似重新出娘始咁,每日打開眼所有嘢都陌生,乜都要從頭學,係日常生活所有嘢,唔喺誇張,每朝開眼第一件事深呼吸,話俾自己聽「what doesnt kill you make you stronger!」當自己係戰士,幾廿歲人唔信fight唔贏呢場仗
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

回覆樓主:

好多人話移民想住好啲。現實係,澳加的屋價已經超貴。我哥間屋二十年升價十倍。我自己果間冇咁叻,不過都7倍有多。

亦有好多人為要子女離開香港教育制度想移民。事實係,我認識嘅家長,負擔得起嘅都唔要子女入澳洲政府公立學校,要讀私校、半私校。返公立學校會畀同學打喎……星期六早上學中文,平日放學去學琴,芭蕾舞……這是二十年前的情況,今日有改變嗎?

香港人就係香港人,在海外群埋都係香港人。It's in the gene. 冇得變的。

水晶宮

外國教育好居住環境好食物好,但現實啲講,沒有基本的物質支持,哪裡都不是天堂
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

frombetter 發表於 17-4-29 15:54
好多時,叫人走或者好想走的都係未喺外國生活過的。

男爵府

54heima 發表於 17-4-29 19:03
外國教育好居住環境好食物好,但現實啲講,沒有基本的物質支持,哪裡都不是天堂
...

即使大美國嘅公立教育都唔係好。係一班好努力又或者好有天份嘅年青人撐起個美國學術界。一般公立學校一塌糊塗。

我回應咁多,因為近年好多人想移民。我係過來人,我想指出移民並非單是美好。我不反對任何人移民。但係呢個議題有太多的誤區,太多的盲點。到最後,這是你的抉擇,後果是你及你的家人去承擔的。三思。

珍珠宮

厚多士 發表於 17-4-29 14:35
過往幾年我經常同C6傾移民的事,C6及女兒有外國passport. 講真想走都是因為個女,再加上香港的生活壓力亦越 ...

純粹2對1咁睇,我會就佢地。尤其彼方有後援,情況簡單得多。
不過不要以為在外國讀書就一定容易,要讀好度度都要付出十足努力,問下彼方親友,一樣有名校學店之分,更唔好以為冇神校貴族學校。
係外國唔追求過港式生活,會適應得好些。

子爵府

畀面勳章

54heima 發表於 17-4-29 17:58
開心唔開心好個人,睇你用咩心態去面對困難和挑戰。我初初來到好似重新出娘始咁,每日打開眼所有嘢都陌生, ...

你講到咁我係咪應該唔好返去

我無你咁有鬥志,我hea過烏龜,懶過樹熊,咁點搞呀?!

首頁

尾頁

跳至