爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

paulyan324 發表於 17-4-6 15:33
40男,努力工作近20年,生活仍然struggle,已婚及兩小小孩子,工作沒有前途,轉工難,看見自己不明朗,真不 ...

我老公也是40左右,份工的老闆是無能及變態的,我雖然什麼也幫不上,唯有精神上支持他

工作就算不太如意,也不管它了,老公話人工包埋的,他自己安慰自己,原來用亞Q精神也是好的

洋房

paulyan324 發表於 17-4-6 15:33
40男,努力工作近20年,生活仍然struggle,已婚及兩小小孩子,工作沒有前途,轉工難,看見自己不明朗,真不 ...

我情況跟你類似,在某大公司做中層,近幾年亦多次栽员,想走又走不到, 每天过着擔驚受怕的生活。。

不过,隨著女兒出生,她是個快樂女孩,每次回家,只要一見她就把煩惱全消。。

現在不理那麼多了,萬一真是被炒再算。。近幾年情緒稳定了,可能同女兒出世有关,及當有壓力便喪跑,輕鬆了不少

Brother , 加油加油

lingan    發表於 17-6-20 11:26

複式洋房

huiwui 發表於 17-6-14 19:52
我情況跟你類似,在某大公司做中層,近幾年亦多次栽员,想走又走不到, 每天过着擔驚受怕的生活。。

不过 ...
i appreciate all your cares and let's get a better life.

The song of Eason Chan - Today. It's a great song.

洋房

paulyan324 發表於 17-6-15 21:21
i appreciate all your cares and let's get a better life.

The song of Eason Chan - Today. It's a gr ...

亞女昨晚送给我的父親節禮物,很sweet...

看见她每天都進步,我们這些中巴 ( 中爸) 也要加油

現在只求家中各人健康平安,女兒快樂就夠了。。。

lingan    發表於 17-6-20 11:26

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

路過,搭下訕。

我唔係巴打,係一個媽媽....想分享下我和我老公呢幾年經歷。

C6 4X歲,2014年尾,佢做左2x年嘅公司,老板賣左盤,所以2015年頭已經無嘢做。我本身做文職,其實自從2014年左右已經開始幫C6 上網搵下工。一個做左2X年同一間公司 (由靚仔做到GM),係好難轉工或轉field的。

佢要求唔返大陸長註(但佢做廠),做嘅行業本身很technical (但佢中五畢業沒有專業文憑),呢兩個是死穴,要搵返唔長註大陸嘅本行,機會是微乎其微。由於我C6根本唔會自己去搵工,所以基本上係我幫佢搵的。

好好彩2015年8月,居然有人請,可做返本行,轉職sales。不用長註,一星期幾日short trip 即日來回。總算有人請。做了年半左右,同上司勁唔啱牙,做事方式不同,2016年尾和平分手,我又要幫佢搵工,今次沒有衍散費做墊底,又要搵到啱佢的,真係好難好難....... 搵工期間,佢話想自己搞下生意又同時做d cash 工.... 如是者拉拉扯扯之下,捱了半年。

奇蹟又發生了,5月中在無意之下(因為以為工種不合適) 又搵到一份,唔係文職但人工同之前Sales 原來唔差得太遠喎。差不多返一個月了,佢覺得又OK喎。

以上分享咁多,都係想鼓勵一下大家,我地都覺得前路茫茫、就快唔掂、就快絕路,原來大家夾手夾腳,又捱過左,唔知大家有沒有信仰,將以下這段聖經送給大家:

哥林多前書10章13節
「你們所遇見的試探,無非是人所能受的。神是信實的,必不叫你們受試探過於所能受的,在受試探的時候,總要給你們開一條出路,叫你們能忍受得住。」

明白男人有時壓力很大,得閒上來吹吹水,返到屋企relax下不要再想工作和壓力,專心和小朋友玩下,打下機睇下電視做下運動。一杯水半滿,唔好只諗我仲爭半杯先滿,而係去感恩自己有半杯水,都幾好吖 ~~

共勉之

洋房

20150618bb 發表於 17-4-11 18:19
40唔算老,可以用晚上時間報的政府平價[水電工程]課程呢個可能有其他出路,明天會更好.
...

我最喜歡的是。。。

今天有今天的憂慮,明天有明天的憂慮,一天的難處,一天當就夠了

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

huiwui 發表於 17-6-21 13:40
我最喜歡的是。。。

今天有今天的憂慮,明天有明天的憂慮,一天的難處,一天當就夠了
咪係.....就是要選擇好條路,人要有危機感.

複式洋房

it's a great example and wish all father gd luck.

首頁

尾頁

跳至