家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 晉身千萬富翁八大招

甘應該係4年,5年,6年,7,8,9,10........................時間月長即係比利息就月............................ !
甘投資土地的風險就是時間了 ! 有可能是第一年就有收成,亦都有可能係10年都無人問無津 ! 完全由商家決定 !

loklokel 寫道:
看起來, 利息似乎好高...
不過要考慮的應該是回報有多少.
如果保守回報是4-6年double你的錢一次, 利息是多少有什麼大影響呢? 更何況"所支付的利息可用作扣稅. "
即是賺的錢多少唔關利息事.
定期人壽保險大比併 危疾保險大比併 [url=http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=393822&forum=39&start=90&viewmode=flat&order=1保險公司及銀行教育儲蓄大比併[/url] [url=http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=385555&forum=39&231?topic_id=267288&post_id=3659144&order=0&viewmode=thread&pid=0&forum=39#365914418家醫療保險大比併[/url]

大宅

引文:
--------------------------------------------------------
甘投資土地的風險就是時間了 ! 有可能是第一年就有收成,亦都有可能係10年都無人問無津 ! 完全由商家決定 !
--------------------------------------------------------

投資土地, 不會是短線的, 大約是4年至6年.
如果考慮短線投資的, land banking是不適合你了.
就算是基金, 都不是短線投資的, 不是嗎?
如顧問所說, 所有的投資工具, 要加上"時間"因素.

至於決定發展是由政府決定的.
因此在投資土地, 除了公司, 還要了解當地政府政策和經濟.
**Loving You**

大宅

sorry...我係新手, 睇到你地既topic. 我想問如果想做地主, 去邊到攪呀? 投資金額又要多少?

複式洋房

bunny 510
唔好意思,因為家中的電腦中咗毒,所以要返到公司先可以回應你.
首先,要話比大家知,我唔係地主,這種投資我沒有參與,我本身係一個投資及理財顧問,大部份的投資工具,我都會盡量去認識,了解,而我都可以做,同時有consultant fee收(唔收客人,只收product providers),所以我先知得咁清濋.如果大家真的有興趣投資土地儲蓄,可以PM我,我下星期同佢地開完會之後,會比到新資料大家,當然是中立的建議.
其實我知得清濋一D都唔奇怪,因為工作關係,但以這種比較冷門的投資,而你又咁清濋,返而有D怪,其實係唔係這間公司的salesman.

大宅

StanleyChan,
我係地主, 當然知得清濋,
but i'm not 這間公司的salesman / staff.
BTW, I don't think it's a 比較冷門的投資.

如果大家真的有興趣投資land banking,可以PM我.
:-P

大宅

hahaha......

複式洋房

用家都甘專業 ! 我上去公司聽完都講不出30% ! 利害 ! 利害,果然係專業"用家"

bunny510 寫道:
StanleyChan,
我係地主, 當然知得清濋,
but i'm not 這間公司的salesman / staff.
BTW, I don't think it's a 比較冷門的投資.

如果大家真的有興趣投資land banking,可以PM我.
:-P
定期人壽保險大比併 危疾保險大比併 [url=http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=393822&forum=39&start=90&viewmode=flat&order=1保險公司及銀行教育儲蓄大比併[/url] [url=http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=385555&forum=39&231?topic_id=267288&post_id=3659144&order=0&viewmode=thread&pid=0&forum=39#365914418家醫療保險大比併[/url]

大宅

agnet_agent
我只是清楚自己買了什麼, 正在作個什麼的投資而已. 何足為奇!
而事實上, 我已參與了一段時間.

我正在為財務自由而努力當中,
每個決定我都會清楚了解. 不會浪費我的$$.

複式洋房

甘就出奇啦,我上過去一次,個sale淨係標榜係保本和每年有20%回報,利息隻字不提,個sale係電話問我考慮成點.甘會吾會有誤導成份呀! 反而街外人(國王顧問)知道供款要比利息的. 真係好牙煙 !

agnet_agent
我只是清楚自己買了什麼, 正在作個什麼的投資而已. 何足為奇!

複式洋房

我想agent 和 bunny就不要再討論了~

我都有想去W記land bank聽過, 因為工作關系所以要了解不同的投資工具, stanley都是一樣.

如果我d客都像bunny一樣咁熱心, 咁我就真的開心死了
:mrgreen: :mrgreen:
agnet_agent 寫道:
甘就出奇啦,我上過去一次,個sale淨係標榜係保本和每年有20%回報,利息隻字不提,個sale係電話問我考慮成點.甘會吾會有誤導成份呀! 反而街外人(國王顧問)知道供款要比利息的. 真係好牙煙 !

[quote]
agnet_agent

[/quote]
保險,是今日作明日的準備,生時作死時的準備,父母為兒女作準備,兒女幼小時作兒女長大時的準備,如此而已. 今天準備明天,這是真穩健; 生時準備死時,這是真曠達; 父母為兒女準備,這是真慈愛; 不能做到這三點的,不能稱為現代人。 --胡適 消費與保險   女人的衣服裡,永遠少一件衣裳。   家庭的消費,也像女人的衣櫃,花起錢來永遠嫌少,一件昂貴的衣服,一次花費的應酬等,不但使家庭不必要的開支增加,而且難以累積足夠的應急錢,一旦遇上風險,生活就會捉襟見肘。   其實我們只要稍做計劃,將一部分平時隨意花掉的錢留下來,就可輕鬆獲得一筆家庭所必需的應急錢,以備在關鍵時刻,發揮巨大作用,保險,是衣櫃裡永遠也少不了的"衣裳"。

大宅

agnet_agent
對於land banking, 資料是真的都幾多.
你說你只上過一次, 有很多的資料sales都沒對你說. 這個我不便置評. 但如果你的sales有推介project給你的話, 那麼project的內文除了介紹project的地點, 特色等等的資料外, 亦有說到付款方法有2種, 1是全數支付, 另外是做按揭, 給幾多首期, 月供幾多, 利息是幾多全都已列明出來的.
你可細心的再看看.
各人因應自己的需求而有不同的投資方式, 而我只是選擇了用land banking而已.

複式洋房

haha~~~
看來是有很多不同的agent去聽land banking攞料.

複式洋房

loklokel,
話時話, 你都是地主, 要發表一下意見嗎? :mrgreen:
保險,是今日作明日的準備,生時作死時的準備,父母為兒女作準備,兒女幼小時作兒女長大時的準備,如此而已. 今天準備明天,這是真穩健; 生時準備死時,這是真曠達; 父母為兒女準備,這是真慈愛; 不能做到這三點的,不能稱為現代人。 --胡適 消費與保險   女人的衣服裡,永遠少一件衣裳。   家庭的消費,也像女人的衣櫃,花起錢來永遠嫌少,一件昂貴的衣服,一次花費的應酬等,不但使家庭不必要的開支增加,而且難以累積足夠的應急錢,一旦遇上風險,生活就會捉襟見肘。   其實我們只要稍做計劃,將一部分平時隨意花掉的錢留下來,就可輕鬆獲得一筆家庭所必需的應急錢,以備在關鍵時刻,發揮巨大作用,保險,是衣櫃裡永遠也少不了的"衣裳"。

別墅

StanleyChan, 先唔講land banking, 講番你推介果8招先丫...

我想問, 學你推介的股票及基金, 要幾多本金同埋要幾耐先至到目標?

另外我想問, 軍事基金有冇得買? 藥物及能源基金有冇香港公司代理緊?

香港恆指13,000已到, 你點睇12月份整體數字升幅? 比d貼士我學下o野, 上次平安我蟹o左個半月, 好彩有尾彩執, 呢個2318你又點睇??? 市值與股值平衡嗎?
我們應該感恩 神的話語令人清醒

複式洋房

啊緯
我只可說好. 其他的沒任何意見.
投資工具這麼多. land banking只是其中一個.
同樣有咁多地主, 我亦都只是其中一個啫.

不如等stanley怎樣回覆mjzz吧. 我都想知他那8招 .. :mrgreen:

複式洋房

loklokel,
對~
我都想向stanley偷下師呢~ :mrgreen:

複式洋房

超級版主

mjzz,

很好奇, 你可以這麼多時間在這裡留言討論, 又抄股票, 又講政治, 每天都在這個女人堆中四處遊, 你沒有正職嗎? 不用上班嗎?

抄股過日??

別墅

周太, 你問得雖然係一d好私人o既問題, 不過好多人都曾經問過... 你睇下我上網時間, 差不多24小時都會見到我post, 除了晚上6-11係同朋友家人之外, 一般都係工作中, 早上我在新界西做地區工作, 有部份關係於區議會事務, 深夜時候我上網係與海外公司聯繫有關私人業務.... 我比好多人辛苦嫁... 呀... 仲有攪緊個慈善團體...

至於你話: 每天都在這個女人堆中四處遊.... 遲少少啦, 你會明白嫁啦~ :wink: 暫時你咪當我 ?-( ?-( ?-( :mrgreen:
我們應該感恩 神的話語令人清醒

複式洋房

mjzz,
你都真的幾忙~
你每天有多少時間可以訓呀?

複式洋房

超級版主

哈, 用我的C9智慧, 不用遲些我大概也能看出一點點頭緒來,

你日間做的是人際的工作, 靠的是人際關係混飯吃吧!
在這裡顯得異常高調, 盡量顯露自己見多識廣, 希望可以尋找到〝某些獵物〞吧.
你一天到晚忙於工作, 但亦常到這裡Post無聊內容, 顯然私人業務多與女人及孩子有關, 在這裡吸料或...
你咁高調又得罪咁多人, 你搞慈團體會有很多人〝監察〞你.
將來...咪最多藉這裡的女人堆搞間什麼鋪或什麼網站...哈

抱歉我這個C9太八掛, 如果我有講錯什麼得罪了, 請勿見怪.

周太, 你問得雖然係一d好私人o既問題, 不過好多人都曾經問過... 你睇下我上網時間, 差不多24小時都會見到我post, 除了晚上6-11係同朋友家人之外, 一般都係工作中, 早上我在新界西做地區工作, 有部份關係於區議會事務, 深夜時候我上網係與海外公司聯繫有關私人業務.... 我比好多人辛苦嫁... 呀... 仲有攪緊個慈善團體...

首頁

尾頁

跳至