家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 晉身千萬富翁八大招

StanleyChan, 先唔講land banking, 講番你推介果8招先丫...

我想問, 學你推介的股票及基金, 要幾多本金同埋要幾耐先至到目標?

另外我想問, 軍事基金有冇得買? 藥物及能源基金有冇香港公司代理緊?

香港恆指13,000已到, 你點睇12月份整體數字升幅? 比d貼士我學下o野, 上次平安我蟹o左個半月, 好彩有尾彩執, 呢個2318你又點睇??? 市值與股值平衡嗎?
我們應該感恩 神的話語令人清醒

別墅

周太, 你問得雖然係一d好私人o既問題, 不過好多人都曾經問過... 你睇下我上網時間, 差不多24小時都會見到我post, 除了晚上6-11係同朋友家人之外, 一般都係工作中, 早上我在新界西做地區工作, 有部份關係於區議會事務, 深夜時候我上網係與海外公司聯繫有關私人業務.... 我比好多人辛苦嫁... 呀... 仲有攪緊個慈善團體...

至於你話: 每天都在這個女人堆中四處遊.... 遲少少啦, 你會明白嫁啦~ :wink: 暫時你咪當我 ?-( ?-( ?-( :mrgreen:

別墅

周太, 得罪你d乜呀又.... :wink: :mrgreen:

你唔做編劇實在浪費, 一般咁易比你估到我又唔會講咁多啦~ 再改編啦~

講講下離o左題.... 都係講番: 晉身千萬富翁八大招 啦, 唔好阻我發達

別墅

啊緯, 大多數係9pm - 2am係我休息時間...

係呢... 你d料其實可以做內部工作喎, 點解會選擇Financial Planning Executive(對外)?? 會唔會浪費o左d呢~

近期蘇黎世招兵買馬組內閣班子喎... 你有冇考慮過檔? :mrgreen:

別墅

啊緯: 保險是必須的!但香港人好少有這concept, 所有雖要有前線人員去主動sell!

絕對同意, 香港相比日本, 真係差得多, 日本地價, 消費率, 運輸等主流開支都比香港高, 卻重視保險, 日本基本上搵唔到sales係有關保險, 因為係d人自己走去買~

話時話, 你有冇計過呢個"晉身千萬富翁八大招"要幾多本呀? 按佢話o既回報比率, 你估最快要幾耐會成為千萬富翁呢? ?-(

別墅

dummypimp, 唔止sales, 咩人都可以, 你有冇$4丫? 去買六合彩, 如果多少少, 就六寶半或3T, 講真.... 在我心目中, 一個人要留意周遭事物, 發現有機會時要好好把握, 咩人都隨時晉身千萬富翁.... 如果你話sales, 以前有位地產sales係擦鞋仔, 到了時機做了上市公司主席, 身家過千萬~ 可惜一朝得志.... 最後更跌落深淵, 呢個人姓"羅", 大家自己諗下啦~

恕我坦白, 窮爸爸富爸爸只係一本心靈書集, 真正開啟財富, 佢係未夠班~ 亦不可作指標~ 唔明好多人當佢係一本發達天書, 相反作為呢位作者, 更加有智慧~

dummypimp 寫道:
[quote]
mjzz 寫道:
啊緯, 大多數係9pm - 2am係我休息時間...

係呢... 你d料其實可以做內部工作喎, 點解會選擇Financial Planning Executive(對外)?? 會唔會浪費o左d呢~

近期蘇黎世招兵買馬組內閣班子喎... 你有冇考慮過檔? :mrgreen:

Sales 可以晉身千萬富翁嗎!!![/quote]

別墅

周太你真係懂得關心別人 :lol:

小朋友在遊戲中我沒有指定要佢學習"金錢觀念", 我教小朋友對數字敏感, 比如見到車牌佢會講出號碼, 計數機的數字, 產品條紋號碼等等.... 亦會令佢明白以物換物, 我家中有一個秤, 第一步用重量換物, 之後用件數, 到現在是總值, 當然我先用貼紙將一件佢想要的物品上貼上10字, 之後用其他物品貼有唔同數字, 佢仲細, 未懂得加數, 不過過程中好好玩同佢會明白公平問題.... 大家可以試試~

首頁

尾頁

跳至