家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

晉身千萬富翁八大招

美國有一本書,作者訪問了美國一百七十位百萬富翁,從他們的致富經驗中歸納出,完來大家都有八大共通點,只要跟住這八大點去做,人人都可以成功.

馬上開始投資 : 盡快邁出第一步.不要為自己找藉口.

達成既定目標 : 必須訂下目標,全心全意去達成.

投資股票債券 : 從長期趨勢來看,股票市場每年平均回報率 可達10%.

切勿眼高手低 : 他們不是投資高風險的股票而致富,而是選擇優質股.

每月固定投資 : 不論金額多少,只要做到每月固定投資,足以使你超越美國三分之二以上的人,因為他們永無休止地消費,到老才想到投資.

宜中長線投資 : 調查顯示,四分之三的百萬富翁買股票至少持有五年以上,接近四成的百萬富翁持有十年以上.

善用免稅工具 : 因美國稅制很高.

減低財務風險 : 他們大多數過着平凡生活,不愛換車,不愛換樓,穩定性卻是他們的共同特色.

希望大家都可以成為百萬富翁(US$).

複式洋房

Re: 晉身千萬富翁八大招

其實我自己曾經也是投資失敗者,不過,交了學費後,就應該唔好再錯.反而我覺得用簡單的方法,也有唔錯的效果.所以寫出來同大家分享.因為錢只是一種工具,她的價值是多小,就要睇吓你點去用佢,如果唔想辦法令佢增值,到張來就會後侮.

De'vilbbb

在這八大招中,我會加多一招,就是分散風險,所以我選擇咗3隻股票,4隻基金,同大家分享.

匯豐 (#5) 如果以長線投資而言,風險是非常之低,回報又唔錯,在過去10年表現計算,每年平均回報19.2%.

恆生 (#11) 過去10年平均回報12.8%.

中石油 (#857) 這公司在4/2000上市到現在,平均回報39.05%.

以下是4隻基金 :

Value Partners 4/1993成立(共12年),總回報674.3%,如除開12,平均回報是56%.

JF Pacific Securities 5/1978成立 (共27年),總回報4889.9%,除開27,平均回報是181%

Schroder US Smaller Companies 7/1989成立(共16年),總回報792.4%,除開16,平均回報是49%.

Schroder Asian Bond 10/1998成立(共7年),總回報100.7%,除開7,平均回報是14%.

(以上資料只供參考)

只要你唔好只想賺快錢,分散風險,長線投資,可能效果會更好.

複式洋房

"land banking" 就是土地儲蓄.

複式洋房

係投資土地(加拿大),是由一間公司先去收購一幅未發展的土地,之後將未發展的土地以均等分配權益形式出售予個別投資者,之後就訂定發展意念,當然要經過政府城市規劃部門通過,通過後,就把土地出售予本地(加拿大)發展商,從而賺錢.當然中間有好多細節.

複式洋房

這間公會係唔同時間有唔同的project,投資過程就同我先前所寫的大至相同,而金額方面,先比首期,之後再供餘額,因應唔同的project,首期同供款額都會唔同,餘額供款就要計利息(現時大約年息11%),等如惜錢買樓一樣,一般每一細份係1/3英畝至1英畝.下星期我會同佢地公司開會,睇吓近期有嘜新project,如有新資料,再同大家分享.

複式洋房

bunny 510
唔好意思,因為家中的電腦中咗毒,所以要返到公司先可以回應你.
首先,要話比大家知,我唔係地主,這種投資我沒有參與,我本身係一個投資及理財顧問,大部份的投資工具,我都會盡量去認識,了解,而我都可以做,同時有consultant fee收(唔收客人,只收product providers),所以我先知得咁清濋.如果大家真的有興趣投資土地儲蓄,可以PM我,我下星期同佢地開完會之後,會比到新資料大家,當然是中立的建議.
其實我知得清濋一D都唔奇怪,因為工作關係,但以這種比較冷門的投資,而你又咁清濋,返而有D怪,其實係唔係這間公司的salesman.

複式洋房

真係故唔到,依個標題咁好反應,更故唔到會發展到咁.
其實依個標題只不過係一本書的內容,而我覺得幾有道理同有用,就寫出來同大家分享吓.就有如好多人都會用"窮爸爸,富爸爸"書中的道理一樣.如果大家有留意我所寫的內容,都會發覺,我本人一路都見意大家用中長線來做投資優質股and基金,其實只需要你有恆心,時間就是最能為你減少風險,穩定回報的好幫手,根本現時很多理財書都係教人用時間去賺錢.
如果咁容易可以炒炒吓就發達,依個世界仲邊有人返工,所以我都係見意大家實際D,其實優質股and基金一路都係我地身邊,大家有邊個講唔出,#5 ,#11, #13......等,長揸一定嬴,點解咁少人做.記住,最簡單的,就是最有效的.

複式洋房

我個女3歲半,等我返去試吓先.

首頁

尾頁

跳至