醫護健康

跳至

首頁
12345...58

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 紫翹 的帖子

Interest

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Strawberrys 發表於 17-3-28 19:40
媽今天見醫生,有腦退化徵兆,下星期一再見主診醫生進一步評估。

想知大家是否安排申請護理院舍照顧長者? ...
有,排緊....奶奶本身多病...心同糖尿病....等等。輕微中過風所以而加埋柏金遜而家奶奶去日間護理;放學返屋企....仲有起碼兩年多先有機會排到。
我女2001年1月8日QE出世  

男爵府

大家家中有認知障礙長者,照顧者是最辛苦一員,我全力支持。

大宅

siuka_mama 發表於 17-4-11 17:23
其實問吓社工有冇認知障礙症協會或關愛機構,一可協助患者給與適當訓練,二可以有方法舒緩照顧者壓力及教授 ...
其實呢方面資源好不足,而且好多都好貴,去果D日間中心都成三百幾四百一日,有好多仲話無位要排幾個月,跟住又無左下文。

大宅

紫翹 發表於 17-4-11 17:33
我爸爸都有腦退化症, 之前是貼一些穴位藥, 但好似無乜用. 亦有患覺(佢話有人响佢張床寫大字), 什至脾氣不 ...
想問下係咪 J 字頭?剛剛都有朋友介紹我買比媽試下,真係好貴,仲未試,我知唔會真係好返,只係即管試下...因為自己真係好累無晒辦法。

大宅

tabo2017 發表於 17-3-20 11:58
爸爸有腦退化常常將啲錢亂放就話唔見跟住就大發痺氣話我地偷咗又話斬又話殺,有起事屋企就打電話搵我,我又 ...
我同你一樣每日都好想死,只有死左我先可以長眠。樂觀D諗,你爸情況未算最差,起碼佢可以一人在家,仲可以自理,你仲可以返工搵錢,仲有其他家人同住。
我幾個月前開始返唔到工,連少少自己時間甚至訓覺時間都無,莫講話出街約朋友減下壓,仲要要由早到晚清潔佢既大小便,做家務煮飯佢仲要時常唔聽話,我真係好想死,但又有咩辦法,都要頂硬上,直至我冧左為止...
你要加油,可以睇下有無D課程或日間中心比爸爸去消磨時間,等佢唔好咁多野諗。

珍珠宮

pylau 發表於 17-4-20 19:52
想問下係咪 J 字頭?剛剛都有朋友介紹我買比媽試下,真係好貴,仲未試,我知唔會真係好返,只係即管試下... ...

不是,是加拿大直銷牌子

男爵府

回覆 pylau 的帖子

我嘗試幫老父安排日間托管中心照顧,因有認知障礙症拒收。

大宅

siuka_mama 發表於 17-4-21 09:50
回覆 pylau 的帖子

我嘗試幫老父安排日間托管中心照顧,因有認知障礙症拒收。
要搵果d專門做認知障礙症的,好似耆智園,香港認知障礙症協會

複式洋房

pylau 發表於 17-4-20 20:00
我同你一樣每日都好想死,只有死左我先可以長眠。樂觀D諗,你爸情況未算最差,起碼佢可以一人在家,仲可以 ...

請問你家人有呢個病幾耐?我都怕佢病情會慢慢差落去,到時真喺唔知點處理

大宅

pylau 發表於 17-4-20 20:00
我同你一樣每日都好想死,只有死左我先可以長眠。樂觀D諗,你爸情況未算最差,起碼佢可以一人在家,仲可以 ...

絶對明白你感受,雖然之前有工人幫手
排左院舍未?
果時我唯一最大願望係早d排到院舍,上年7月終於排到,排到就會好好多,你要加油

大宅

Bear1010 發表於 17-4-21 16:37
絶對明白你感受,雖然之前有工人幫手
排左院舍未?
果時我唯一最大願望係早d排到院舍,上年7月終於排到,排 ...
我剛排,但係無打算送佢去院舍,因為佢咁情況一定比人綁住,日喊夜喊....我排院舍係因為想用果D長者服務券,話去果D日間中心上堂平D,而家太大負擔,慳得就慳。

大宅

tabo2017 發表於 17-4-21 12:58
請問你家人有呢個病幾耐?我都怕佢病情會慢慢差落去,到時真喺唔知點處理
...
大約三四年,早兩年都可以行得走得,自己在家或自己出街,跟住成日跌,上年請左工人,但個工人煮野勁重口味,攪到佢勁肥,又唔睇實佢,幾個月差唔多個個月都入醫院,半年前連續三星期係家跌倒,攪到腦出血要做手術,自此行動差左好多,仲開始用尿片,出街要輪椅,我趕走個工人自己辭工照顧佢,諗住請個好D既人返黎但到而家都未搵到 =(
你要有心理準備呢個病係會越來越差,而家可野做既只係搵D合適活動或日間中心比佢上堂,延遲變差。 如果而家日頭無人陪你爸,可能要準備定搵個合適工人..

我媽而家去的中心有D長者情況更差,需要長期卧床,不能正常進食,不會說話,我有請教佢地家屬和訴下苦,佢地都話要有心理準備越來越差,仲話我媽現階段最難攪我會好辛苦,因為佢仲有意識,會行會走會唔聽話。但係佢地都好辛苦,即使佢地有工人幫手,但佢地媽媽長期卧床需要的工夫也不少,但仍然堅持不送媽媽去老人院,我真係好敬佩佢地。

男爵府

回覆樓主:

大家好!我只想分享我的經歷比大家知。由我媽媽輕微中風,到患有柏金遜都是由我照顧的。直到她在家中跌倒後,不良於行及不能自理,也是我一直照顧,果種壓力,只有照顧者才能明白。因當時自己訓不安,食不落,開始發覺自己有情緒病,所以只好送她到老人院。但她在很短日子就過身了。我現在時常自想,如早知她日子不久,一定不會送她去的!

男爵府

回覆樓主:

希望大家珍惜父母還可相處的日子!

大宅

Elainelllam 發表於 17-4-21 22:25
大家好!我只想分享我的經歷比大家知。由我媽媽輕微中風,到患有柏金遜都是由我照顧的。直到她在家中跌倒後 ...
你講得好啱,只有親身照顧過才能明白,尤其我們只得一人照顧,真係大壓力到想死。就算同其他朋友傾,佢地都唔會明白,果D唔一齊住的家人親烕,根本唔明我媽的情況,只會怨我甚麼都不對。SIS 你照顧左媽媽幾耐,我很明白你的感受,未到最差的情況根本唔想送佢去老人院。
坦白講我覺得自己也有點情緒病,你最近有無睇套戲「一念無明」,我覺得好有共鳴,唔知點解覺得自己好似余文樂,好似真係痴左線咁,亦會時常狂吃朱古力,有時真係好憎好憎自己。

大宅

tabo2017 發表於 17-4-21 12:58
...
我突然醒起我上個月聽左耆智園一個講座,是關於這病的,你可以去聽下,非常有用,講者好有經驗,完全講中患者所有的行為,令在座的人都會很有共嗚,佢仲會分享好多資源,照顧技巧等,你真係要去聽下:http://www.jccpa.org.hk/filemanager/TrainingCourses/tc/upload/211/Care%20for%20Seniors%20flyer_Chi_20160323.pdf

上次參加有個 powerpoint send 返比參加者,你有興趣的話我可以SEND 給你,不過你都親身去聽下好D,真係好有用。

男爵府

pylau 發表於 17-4-22 00:26
你講得好啱,只有親身照顧過才能明白,尤其我們只得一人照顧,真係大壓力到想死。就算同其他朋友傾,佢地都 ...

我媽媽 2010年中風,跟住冇耐有埋柏金遜,身體愈來愈差,上年年尾走了,對佢可能是一種解脫。因柏金遜病真的是很可怕,會令患者身體硬,震,吞嚥困難......等等!我也是得我照顧,上有老,下有嫩,又冇人可分擔,果種壓力非筆墨可形容。但未能自己照顧她終老,也是我這世的遺憾!

男爵府

pylau 發表於 17-4-22 00:26
你講得好啱,只有親身照顧過才能明白,尤其我們只得一人照顧,真係大壓力到想死。就算同其他朋友傾,佢地都 ...

其實呢個社會,對在家照顧老人的福利少之又少。令到大家有照顧和經濟壓力。

大宅

Elainelllam 發表於 17-4-22 01:10
其實呢個社會,對在家照顧老人的福利少之又少。令到大家有照顧和經濟壓力。
...
o係呀,資源同福利都好少,買尿片同老人家既野開支非常大,亦無人理我地心理健康。SIS 你都唔好再內疚,就算你無送她去老人院,你一個人又要照顧佢又要照顧小孩,在家中也有容易有意外,希望你以後開開心心,你情緒病有無睇醫生,而家點呀?

首頁
12345...58

尾頁

跳至