家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

我用雙盤 式,中間去水位滲水落櫃低。 c6(u) 幫手用膠封,但都涉水。 本來之後我用錫紙包住, 幾日換, 但洗野要就住,怕爛 。
你們有沒有甘既情況? 點整好呢?

侯爵府

欣媽媽 發表於 17-3-9 10:31
我用雙盤 式,中間去水位滲水落櫃低。 c6(u) 幫手用膠封,但都涉水。 本來之後我用錫紙包住, 幾日換, 但 ...

嗰句位係預你星盆滿瀉時做排水之用,你咁嘅情況係師傅安裝時後面無做好。

如果呢個功能無用,你重新係呢個排水位唧玻璃膠填好出水位,要乾先用,便可解決問題。

玻璃膠你買透明補魚缸那種,耐用一點,家品店有售。記得之前一定要徹底清走舊膠,同完全乾透先用。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

係囉! 呢個好設計,
因為師傅無跟足,
變成惡夢,
滲水落櫃底,
我唔會畀師傳走

333s    發表於 17-3-14 08:44
花花真美好!

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

係咪已經用左鋼膠,我見日本城有隻for水管防滲漏,你可以睇睇

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢個位好薄, 冇乜地方受力, 用填塞方法應該都唔會長久, 我會買卷用錫紙膠布封左佢就算, 隔一段時間就換.

網上圖片

侯爵府

clpapa 發表於 17-3-9 12:00
呢個位好薄, 冇乜地方受力, 用填塞方法應該都唔會長久, 我會買卷用錫紙膠布封左佢就算, 隔一段時間就換.

...

呢個位好硬正喎,同其它位無分別,只要落靚膠同手工好,用兩三年都得。

大宅

crshk 發表於 17-3-9 12:39
呢個位好硬正喎,同其它位無分別,只要落靚膠同手工好,用兩三年都得。
...

c6(u) 有塞膠,但因為空心,冇野頂住,塞唔平 … 只可抆係面層 。一來唔美觀,二來好易甩。

當初裝修完用都唔覺有滲水,係住左3,4年左右就出問題。我見星盤低,兩盤中間有條喉仔,有貼布封口
Lilypie Baby Ticker

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

欣媽媽 發表於 17-3-9 14:41
c6(u) 有塞膠,但因為空心,冇野頂住,塞唔平 … 只可抆係面層 。一來唔美觀,二來好易甩。

當初裝修完 ...

影來睇下, 可能只係條喉鬆左貼唔實所以漏水.

侯爵府

當初裝修完 ...

如果條接水喉鬆左,你睇下自己駁唔駁得番。駁得番都要用玻璃膠黏實佢。

如果個排水位打玻璃膠要打兩次,先做左底,等個底乾同實左,先打第二層,會整得好美觀,不會突出嚟。當然好睇個師傅的手工,如果唔係點解有時叫師傅做少少嘢會收你咁貴?

大宅

當初裝修完 ...

你影裡面鬆左那部份看下。

侯爵府

crshk 發表於 17-3-9 15:20
如果條接水喉鬆左,你睇下自己駁唔駁得番。駁得番都要用玻璃膠黏實佢。

如果個排水位打玻璃膠要打兩次, ...

樓主你個星盆底應該類似下面張圖甘。

你可以駁番條喉, 如果真係鬆左.

如果之前師傅幫你裝假狗無駁到, 你可以拆左白色那裝置, 係呢個位貼一張膠紙, 再係你上面將相排水位的窿窿位置填兩層玻璃膠.

大宅

crshk 發表於 17-3-9 18:24
樓主你個星盆底應該類似下面張圖甘。

你可以駁番條喉, 如果真係鬆左.

點解你地整得甘靚 …我只見膠紙包住條水管 … 太可惡啦 !!

侯爵府

欣媽媽 發表於 17-3-10 14:18
點解你地整得甘靚 …我只見膠紙包住條水管 … 太可惡啦 !!

你呢個根本係裝假狗,師傅無幫你裝到 “過刮去水喉”,所以我一直講,不要斷估。

你試下考慮我上面的方法啦。

版主

欣媽媽 發表於 17-3-10 14:18
冇駁去水位? 定條喉甩左, 可以影埋隔氣位嗎?

象牙宮

雙盤 的坏處。也占空間。

自己當它來 置物 就是。不用 該沒水吧。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

333s 發表於 17-3-14 08:45
雙盤 的坏處。也占空間。

自己當它來 置物 就是。不用 該沒水吧。

雙星盤有雙星盤的好處,人人要求不同。

樓主的主星盤的“過刮去水位”出現問題,樓主無得不用呢個星盤。

大宅

clpapa 發表於 17-3-10 14:29
冇駁去水位? 定條喉甩左, 可以影埋隔氣位嗎?

多謝各位既意見,隔氣冇駁野,如果要駁番靚靚又要洗ㄧ筆~所以算啦,用簡單方法封住佢,小心D用啦!

首頁

尾頁

跳至