烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bronicaps150 發表於 18-5-14 09:17
其實二手panasonic機又是2~3佰元上下,出品的包無對手啦,次次出高仔!
行自動,次次交貨冇失手,我有3 ...
見親啲谷都係賣好貴, 無咁平, 多數980-1500元咁上下, 請告知邊度有咁平執, 謝謝。_
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

andyman 發表於 18-5-15 20:53
見親啲谷都係賣好貴, 無咁平, 多數980-1500元咁上下, 請告知邊度有咁平執, 謝謝。_ ...

2手都要賣咁貴!?

大宅

andyman 發表於 18-5-15 20:53
見親啲谷都係賣好貴, 無咁平, 多數980-1500元咁上下, 請告知邊度有咁平執, 謝謝。_ ...

求求其其都有啦!想要再平睇你本事啦!

大宅

回覆樓主

今日用'和麵'功能成功做了水餃皮,大滿足!

複式洋房

180 發表於 17-3-8 17:40
麵包造法

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19484794

正喎

大宅

bronicaps150 發表於 18-5-14 09:17
其實二手panasonic機又是2~3佰元上下,出品的包無對手啦,次次出高仔!
行自動,次次交貨冇失手,我有3 ...

以同一材料計, 如果用全自動模式, P仔的確是贏晒, 但如果用柏翠/東菱, 先扣起油及酵母, 行個單搓再用預約時間去做包, p仔做的包就冇咁好質感....

有用過P仔的人, 會留意到P仔行全自動mode通常要4個幾鐘, 其他包機就2個幾至3小時, 當中個trick其實就是P仔先行個單搓, 再留時間醒麵, 先再落酵母搓及發酵, 即P仔比其他牌子機搓多一次....

其他牌子機先行個單搓, 就是模擬p仔的做法, 扣起油, 就是令第一個搓更易起筋, 搓到起薄膜....這是贏P仔之原因之一, 另一個原因是醒麵時間較長, 也會有幫助....

大宅

首頁

尾頁

跳至