自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

威爾斯親王醫院一名26歲女醫生梁愷盈,訛稱參與考試以申請全薪進修假期,因上司查核其考試成績而揭發她根本無報考,亦未有資格參加考試,事後被捕及遭控以一項欺詐罪。被告今於東區法院認罪,案件押後至3月27日,以等候社服令及感化報告判刑,被告准繼續保釋,裁判官強調任何判刑皆有可能。

辯方求情指,被告從小品學兼優,2015年以優異成績從中大醫學院畢業後,在威院任執業醫生,月入7.2萬港元,事發時因為剛從威院調到東區醫院受訓,工作壓力大,已經連續工作6個月沒有正式休假,當時亦正值醫生請假考試的高峰期,而被告請假不獲批,遂愚蠢地以假考試證明去請假,犯案目的不為金錢利益,純粹想放假紓壓。

辯方又呈上被告的精神醫生報告,指被告有焦慮症及適應障礙,須接受輔導。

男爵府

kiwibaby2015 發表於 17-3-7 18:27
威爾斯親王醫院一名26歲女醫生梁愷盈,訛稱參與考試以申請全薪進修假期,因上司查核其考試成績而揭發她根本 ...

係唔啱,但好似告又比較絶情...

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

壓力太大了吧,可惜!

侯爵府

但佢的確做錯左,呢個唔係想放假晚理由。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

係咪因為係有薪假期,咁就係欺詐?

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

不過真係好可惜

伯爵府

假文件申請全薪假喎, 咁都唔告就一堆人有樣學樣喇

wcpcelia    發表於 17-3-8 10:37

侯爵府

醒目開學勳章

kiwibaby2015 發表於 17-3-7 18:27
威爾斯親王醫院一名26歲女醫生梁愷盈,訛稱參與考試以申請全薪進修假期,因上司查核其考試成績而揭發她根本 ...

希望佢冇事!

為了一日有薪假,真係唔抵!

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章 hashtag影視迷勳章

mameme 發表於 17-3-7 18:38

X2

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

公司有薪假期一定要規定要求,要向hr交成績單准考證,邊有得呃架!
佢太貪

琥珀宮

kiwibaby2015 發表於 17-3-7 18:28
係唔啱,但好似告又比較絶情...

佢唔單係講大話,而係行使假文件,係嚴重罪行,係刑事,若上司不上報,隨時比人話知情不報包庇下屬甚至係合謀犯罪,連自己都前途盡毀。除非有高層願意冒險攬佢,正常無人會肯揹呢個 risk ,呢d多數報警!

唔係怪獸    發表於 17-3-8 09:51

大宅

被人告唔奇

公爵府

唔告佢先出奇

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

木土土 發表於 17-3-7 18:41
佢唔單係講大話,而係行使假文件,係嚴重罪行,係刑事,若上司不上報,隨時比人話知情不報包庇下屬甚至係 ...

Agree. 唔好話咩risk, 根本咁做個操守好有問題.

咁做一d 都唔絕情, 包庇佢即係對病人絕情, 咁d 病人點算? 轉頭又有大把人話咩大陸人假學歷文化....

大宅

回覆樓主:

Full pay leave 喎,唔係no pay 架
study leave 唔扣佢自己假架,係公司額外俾架,變相呃左一日人工+一日假,可能jm 覺得咪扣番自己假囉,好小事姐!
但行使假文書已經誠信有問題,作為醫生誠信有問題,會唔會為左隱瞞自己過失,而隱瞞病人病情呢?

珍珠宮

木土土 發表於 17-3-7 18:41
佢唔單係講大話,而係行使假文件,係嚴重罪行,係刑事,若上司不上報,隨時比人話知情不報包庇下屬甚至係 ...
agree

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

mameme 發表於 17-3-7 18:38

同意,有薪價,咁對其他同事十分唔公平
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

子爵府

回覆樓主:

偽造文件好大件事喎,咁大間公共機構,個個出咁高人工,邊個會同你揹呢啲野!

用戶要求終止服務

畀面勳章

畢業無耐就72k, 醫生真係好好搵

首頁

尾頁

跳至