興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢排天氣真係極反常,呢頭打完風,嗰頭又黑雨,好似從未試過咁密,打工仔可以連續兩個星期五都唔駛返工。

黑雨當日,朋友照常返工,全公司冇人返,得佢一個準時報到。

問佢點解咁搏,佢無奈地講 :有乜辦法啫,當日有工作要做,局住都要返去完成,早知唔駛返,就前一日做咗去啦。

唉,朋友喺呢間公司做咗年餘,初初部門得佢一條友,工作雖然吃力,不過勉強都應付過去。後來老細良心發現,話請個人幫佢手,等佢唔駛做得咁辛苦,朋友梗係求之不得啦,即刻安排請人事宜。

最初,朋友覺得好爽,請咗幫手後,可以逐啲逐啲分配工作出去,自己要負責嘅嘢就可減少啲,有時行開行埋都仲有個人在場睇住,唔駛心掛掛。

可是好景不長,幫手做咗一排就唔做,唯有再請,點知冇幾耐又唔做。

如是者,朋友喺幾個月之內,不斷重複 :請人->教人->走人->再請人-->再教人-->再走人--->又請人--->又教人--->又走人。。。。。心力交瘁。

自問對每一個來到嘅幫手,朋友都耐心教導,就算對方偶有出錯,都唔敢厲聲指責,唯恐會嚇走人,到時冇人幫手又做死自己。

可是恁地如何戰戰競競如履薄冰,最後都逃唔過一個二個陸續走人嘅下場,而事前係一啲先兆都冇,前一日仲勤快落力,第二日就話唔做,令人人都打個突。

理由層出不窮 :唔適應環境、時間唔適合、覺得老細難溝通⋯⋯

朋友講嘅時候,對某一兩位嘅離去感到可惜,因為佢哋真係好幫得手。

我安慰佢 :人哋決意要走,幾幫得手都冇用啦,去者不追,繼續請人啦,我相信一定能夠搵到真命天子嘅。。。。。不過唔知要等幾耐至出現啫。

就係咁,每次聽到幫手話唔做,朋友由最初嘅失望,跟住變成氣餒,到後來已變得麻木。

反正當初都係自己一腳踢,大不了又還原基本步,唔係唔請幫手,只係人來人去已屬平常,唔會再好似之前咁在意緊張。

又走人咩,自己頂住先,再慢慢搵慢慢揀,一切隨緣,等待有緣人出現。

春有百花秋有月, 夏有涼風冬有雪, 若無煩事掛心頭, 便是人間好時節.

大宅

疫情之後,好多公司都結業,令好多打工仔都失業,當家亦加入失業大軍。

喺佢工作期間,每逢有親朋戚友搵佢,佢總係邀請人哋去佢公司見面。

到過佢公司嘅人,不約而同羨慕佢工作他條輕鬆,工作環境清靜,工時唔長,假期又多。。。。。聽到人哋對佢份工讚不絕口,佢亦不禁沾沾自喜。

正當佢一心以為可以做到退休,冷不防被通知,由於公司業績唔好,為咗開源節流,無奈要裁走部份員工,佢係其中一個。

收到消息後,猶如晴天霹靂。 (霹靂嗰個係我,一諗到又要日對夜對,我已經開始抓狂。)

雖然心中不爽,但口卻要安慰佢,緣聚緣散,如何不捨份工都要接受現實。

同佢一齊分析公司為何會淪落如今情況,得出結論係老闆管理不善所致。

好景時不思進取,生意漸走下坡時又冇危機意識,以為當一切復常後,訂單就會像從前如雪片飛來,可惜事與願違,生意愈做愈縮,當發覺唔對路,卻為時已晚,無力挽回。

可能知道自己無能,所以當宣佈消息時,雙眼通紅,語帶哽咽誓神劈願向被裁員工再三保證,一旦生意有起色,一定會再招聘大家入職。

當家不置可否,認為就算有幸留下嘅同事,個個都要減薪才可勉強繼續營運,而家咁差嘅時勢,都唔知能唔能夠捱到去當初好景時。

我問當家假如有嗰一日,會唔會再受聘,佢話睇吓到時搵到工未,若然搵到就睬佢都傻。

佢戰戰兢兢問我,可以畀佢唞幾耐,等過埋年至再搵工得唔得?

我話唔係等你份人工嚟開飯,而係你日日得喺屋企,你眼望我眼,加上你嘅所作所為所言所行,會令我斬人的。

所以呢,為咗兩條老命能夠安然頤養天年,你唞一排後就好去搵工喇吓。
春有百花秋有月, 夏有涼風冬有雪, 若無煩事掛心頭, 便是人間好時節.

大宅

"一生總要豪一次"。。。

好多好多年前,電視賣郵輪廣告,就係由黃日華講出以上一句。

透過廣告,見到郵輪內包羅萬有設施,無需搭飛機,又唔駛舟車勞頓趕行程,吃喝玩樂瞓全在郵輪上,又可隨時眺望浩瀚大海,實在賞心悅目也,令我不禁心癢癢,都好想豪一次。

查看一下費用,竟然非常昂貴,就算最便宜,我都覺得咋舌,難怪廣告要強調"豪"啦,真係要好豪氣至可以上船。

自問唔捨得花巨款玩樂,對我嚟講係有錢人嘅玩意,只好打消上郵輪念頭,諗都唔敢諗。

後來,長駐香港郵輪"雙魚星"號,喺準備撤出香港前,有一段日子做優惠,每位只收$100,就可以公海遊一天。

於是興致勃勃報名,帶埋當時仲係豆丁嘅吾兒,一行三人首次踏足郵輪。

由於年代久遠,對於當時印象已很模糊,只係記得,郵輪上好多地方都唔開放,冇得周圍參觀,雖然有免費自助午餐,但係款式唔多之餘,亦唔夠人哋搶,又冇補給,所以基本上係冇啖好食。

而啱一家大細玩樂嘅設施亦唔多,只得娛樂室幾部遊戲機,全部都要入錢的,最後只讓吾兒喺免費波波池玩個痛快,兩老就睇住佢兼悶到瞌眼瞓。

喺回程時,入咗一間唔貴嘅付費餐廳食自助下午茶,靠近窗邊,一邊嘆美食一邊欣賞海景,係全日最享受時刻。 (畀錢先至得到享受,果然冇免費午餐呀吓!)

初次郵輪體驗,雖然同想像中/廣告中唔係一回事,不過只付$100就可登船,而且真係航行唔係停駛,已經超值了。

話就話唔敢再諗上郵輪,難道,呢生人真係冇機會"豪"一次嗎??

大宅

同當家上咗內地玩幾日,本來諗住明天才返歸,不過一想到過關肯定勁多人,所以就提早今日回程。

以前喺深圳回港,跟住就直接過關返香港,今次當家提議,不如由蓮塘口岸回港,佢話慳好多。

一聽到可以慳錢,二話不說就同意,省啲車費幫吓買餸都好嘛。

由於我從未去過蓮塘,而當家就去過幾次,所以全程跟實佢,以防人多走失乾着急。

經過一輪行行重行行,上上落落又地鐡又巴士,我以為就算家門未在望,至少距離目的地不遠矣。

點知經過咁多轉折之後,竟然只係去到上水,跟住仲要如常由上水搭火車至到達家鄉,我的媽啊!!!!

我由最初滿懷歡喜,至後來滿面殺氣,一路行一路嘮叨,簡直浪費時間。

當家卻若無其事,話只係多咗半個鐘至四十五分鐘啫,冇問題呀。

若果咁樣折騰法,而只係慳得雞碎咁多,我寧願豪氣啲,由羅湖直接過關算嘞。

我同當家講,下次大家分道揚鑣回程,佢行蓮塘我行羅湖,慳出嚟嘅時間,我可以校定水等佢回來沖涼。

大宅

前兩期六合彩金多寶,當家走去投注站,分別買咗兩張電腦票,實行以小博大,夢想發一筆橫財。

攪珠後,中咗四個字。。。。。 不過係兩期加埋,橫財夢碎。

佢自我安慰,當做善事。

以前喺公司,每當有金多寶,同事們總會夾份買幾注,每人分別噏幾個數字,有啲會噏自己年齡,有啲就以自己三圍數字串連。。。。。

投注後,由一個人負責攞住張彩票,其他人就千叮萬囑警告持票者,中咗後唔好走路,否則追到天腳底都要刮佢出嚟,令佢有錢都冇精神時間使。

攪珠當日,個個無心工作,圍在一起討論一旦中咗金多寶要如何花錢,買樓買車環遊世界,每人都有唔同計劃,但有一樣係人人理論相同,就係立即辭工唔做。

所以當天放工時,唔係互道拜拜,而係希望明天見唔到大家,代表中咗獎唔駛返工。

第二日,一個二個死死氣繼續回到工作崗位,並開玩笑埋怨,係咪有人報細年齡,抑或有人報大三圍,數字有誤所以唔中獎。

我自己本身好少主動買六合彩,多數都係柴娃娃夾份玩吓,係偶然一次半次,行在路上被樓上滴水滴中,於是就急急去買六合彩,諗住可能會中頭獎。

哈,當然又係做咗善事啦。

認識有個朋友,期期持之以恆不斷買,一組數字買幾期,幾期後又換另一組數字。我諗咁多年以來,佢所投放嘅金錢,應該足夠中一次普通三獎。

曾聽人講過,要中六合彩,條命一定要受得起,因為獎金係大眾錢累積而來,如果條命承受唔到十方眾生錢,就算中咗,亦會喺另一方面還。(有啲本人遭來橫禍,有啲就身邊人急病離世。。。。)

所以中巨獎後,除咗一定要捐錢之外,亦要發財立品積善積德,咁先至可以將"副作用"減到最低。

大宅

一生總要豪一次。。。。。

以為呢句喺在生之年都冇可能實現啦,點知機緣巧合下,竟可以一償心願。

幾個親戚柴娃娃講起上郵輪,七嘴八舌多多盤算,加上當時船票做緊優惠價,我哋就加入佢哋行列。

當然,人哋住嘅係海景房,慳儉嘅我自然係內艙房啦。

臨出發前夕,天文台預告將有超級颱風形成,風力最強時,正正我哋在水中央。

得知我會上船嘅人紛紛勸我改期,怕有危險。

事實上,我都有啲擔心,所以就向郵輪公司查詢,答覆係會如期啟航,不過因應颱風來勢洶洶,將會在海上航行多一日,以避開最強暴風,如旅客想改期的話亦冇問題。

我以為一群有番咁上下年紀嘅親戚,一定二話不說改期啦,點知個個都話唔會改,仲話咁大艘郵輪,又喺海中,反而唔會受太大影響。

當家亦認為,難得可以咁多親戚湊埋一齊出行,而且無啦啦仲送多一日,食多三餐,變相賺咗,梗係唔改期啦。

其實我又何嘗想改呢,當我一知道與超級颱風同行,個心即時涼咗半截,唔係嘛,第一次正式上郵輪就招風雨,有冇咁黑仔呀?

懷住既興奮又擔心嘅心情,一行多人踏上郵輪之旅,唔知係咪個風仲未打到嚟,所以海上風平浪靜,令我當初擔心會暈船浪嘅憂慮一掃而空。

直至回程時,先至開始感受巨浪洶湧而至,令船身搖晃不定,人都有啲浮吓浮吓,結果都要啪定暈浪丸,以防更加大浪時不至於會嘔吐大作。

大宅

想減肥嘅人,真係唔適合郵輪之旅。

早餐食完無耐就要吃午餐,午餐之後好快就晚餐,一日到黑吃不停,想唔肥都難。(不吃白不吃,唔想蝕底)

有親戚提議去自費餐廳享用高級料理,我同當家梗係唔陪啦,船票已經包幾間免費餐廳任吃,點解仲要自掏腰包呢。

或者對親戚嚟講,免費餐廳嘅食物質素可能冇咁好,但我同當家卻無所謂,一來本身對食嘅要求唔係好高,二來覺得免費餐廳已經食唔切,如果仲要另行付費,唔只浪費金錢,亦浪費食物。

由於有親戚訂咗海景露台房,於是我就到佢房間參觀。

無疑,景觀的確好開掦,不過要畀多一千幾百,只為望極都係一片汪洋大海,我就覺得唔划算。

當家讚嘆道 : 有露台真好,一邊望住個海,一邊嘆住咖啡。。。。正! (一副心馳神往好享受嘅樣)

我 : 係幾正嘅,一個大浪冚埋嚟,仲可以幫你杯咖啡無限添飲。

唔知係咪住喺內艙房嘅關係,完全感受唔到大風大浪,反而喺親戚嘅露台房逗留咗一陣,已感到有啲拋。 好在貪平要內艙房啫,真係平有平着。

我嘅郵輪初體驗,感覺係全日無所事事,但卻幾愜意,呢度行吓嗰度參觀吓,去賭場流連吓,去歌廳坐吓,晚上睇吓表演,加上食吓三餐,一日好快就結束。 (亦因為百無聊賴,所以吾兒嫌悶唔同行)

比起要搭飛機去旅行,我較鍾意郵輪遊,雖然全程困在船上,偶然才上岸觀光,不過起碼唔駛舟車勞頓,對於老人家如我,已經經唔起長途車顛簸,弄致身心皆疲。

大宅

後輩親戚結婚擺酒,闔府統請。

收到請帖時,我係想去的,後來卻改變主意。

想去嘅原因,畢竟睇住呢位後輩大,而家大個仔成家立室,好應該到場恭賀一番。

但回心一想,同場仲有好多其他親戚,而呢啲親戚,係非常非常非常鍾意喺各類場合,有理冇理同你合照,然後即時放上佢哋各自活躍嘅社交平台。

而偏偏,我係一個非常非常非常唔鍾意影相嘅人,仲要放上社交平台,畀啲三九唔識七嘅人評頭品足。有見及此,才改變主意唔出席。

曾經試過喺類似場合,又係畀佢哋二話不說就擠嚟身邊合照,被我拒絕後,對方即時黑面,跟住全程都冇睬我。

哼,唔睬咪唔睬囉,好巴閉咩,你鍾意影相咪搵啲志同道合嘅人影飽佢囉,唔係個個都要投你所好㗎嘛。

就係為咗逃避鏡頭,搞到我冇得去飲,只好派當家與吾兒二人上陣,獨留我一人在家。

講起呢位後輩,明明幾年前聽佢父母講已經結咗婚,做乜而家至嚟擺酒?

原來係因為女方家長思想傳統,唔想無聲無息就將個女嫁出去,點都要男方有所表示,好讓佢哋可以宴請親朋戚友,宣佈女兒出閣。

吾兒話如果他日結婚,只想靜悄悄進行,唔會大費周章。

我同當家實冇問題㗎,怕就怕女方家長唔同意咋。

所以而家言之尚早,到時睇佢遇到個咩女仔,而女仔父母又係咩思想嘅人再算啦。

大宅

有朋友做開義工,一時探望長者,一時照顧小孩。。。。好多瓣數。

最近佢唔知喺邊度搜集到一大批毛冷,話係織畀社福機構,預埋我一份。。。。。幫手織。

好耐之前我曾經跟過一個扶貧團去內地,佢哋每次都會帶大量溫暖牌頸巾作為其中禮物。 嗰段時間,我自費買咗好多毛冷,跟住日織夜織,集齊一定數量,就會拎去畀佢哋帶去。

後來佢哋冇再搞扶貧團,我亦停咗織頸巾。

其實我都幾鍾意織嘢,可惜織嚟織去獨沽一味只得頸巾,其他織品完全零知識,雖然有心想學,但係無心裝載,亦無天份,所以未能練就一雙巧手。

今次再有機會投入織場,簡直勾起我一顆熾熱心,落足心機每日織呀織。 呢條呢款花式,嗰條另一款花式,務求每一條頸巾都係獨一無二。(哈,所謂唔同花款,來去只係喺高針低針變化,即係呢條係高高低低針,下條就低低高高針,再下條就高低高低針,再再下條就高高低高高低針,又或者一行高一行低,兩行高兩行低。。。。。如此類推,極度簡單,複雜花款,無能為力。)

由於每次織時,我都係一邊煲劇一邊織,而因為每次唔同花款,所以都幾傷腦筋,一開針之前就要諗定款,周不時要計住第幾針第幾行就要轉換高低針,間中又要回頭數之前是否有錯漏,以免影響整條頸巾花款。。。。。當發現錯時,就要拆晒錯嘅地方,重新再織過,根本煲唔到劇。

後來我索性統一,全部織低針,一來已經諗唔到花款,二來要計針數針好麻煩,三來一個方向織,完全唔需要睇,咁就可以一邊煲劇一邊織,只係間中數吓有冇唔覺意漏咗一針半針。 通常漏針機會好微,所以好快就完成一條。

不過,無論冷天或熱天,揸住毛冷感覺唔太好。 冷天凍,織時倍感吃力,因為手乾燥要用力握針。大熱天,毛冷焗,令雙手出汗,每織一針都會輟住輟住,唔容易推動,又驚手汗會弄污頸巾,所以要就住握針。

因為答應咗朋友,點都要完成任務,日後若然仲有呢啲機會,我唔會推辭,不過就唔敢再咁大口氣,豪言多啲嚟密啲手,無論有幾多都包在我身上。

小織怡情,多織攞命,要量力而為之。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊