懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位有經驗人士
我家剛有了Twins,預產期為大約8月,但一知道時就排QE,對方表示要到4月才有機會見護士....

今日已經12周5日...想問下:

1. 會不會來不及做結構....是否要去私家

2. 有沒有方法或經驗可以快點去到QE.......

大宅

過13weeks好似做唔到早期唐氏,結構期係先到先得,咁遲機會較微

大宅

唐氏就只能私家做.....

結構好想可以跟得上SCHEDULE

大宅

回覆樓主:

我經驗係
快d QE 見多胎醫生,即係BB有事

我OSCAR ,NIFTY 同結構都係私家做,照完頸皮BBS有事,NIFTY 話冇事,FAX 左NIFTY 個report 去QE ,QE 即刻收左我,安排見醫生,等醫生再照,醫生照完又話唔係唐BB,可能其他有事架。
自己唔放心再去劉子健醫生度做結構,又俾DR Lau 照到bb有事,好在Dr.Lau 發現,QE 再跟進,自己俾錢抽埋胎水,胎水又冇事,而家兩個星期見一次醫生+照埋
QE 而家跟得好足,你話好事定壞事?我唔識講,要BBS有事QE 先快D 見我,我寧願BBS冇事,自己去睇私家

洋房

我既經驗係
想QE跟得快,跟得足。等於BB有事

12周去QE登記,好彩有期做Oscar,結構無期,要出私家做,4個星期番去覆診,結果係低風險,諗住無事,比期我4星期後覆診。
結構約左王紹雄醫生做,結構話BB左邊腎腫,到1cm,算嚴重,即刻要拎紙番QE。
QE見醫生信係王醫生就好緊張,即刻比期我做詳細B超,依家要兩星期覆診一次,睇住BB情況。
比我寧願BB健健康康,我去睇私家好過

別墅

我6週去排期都已經冇唐氏同結構期,你12週應該微啲。

大宅

回覆 大熊寶寶 的帖子

是啊,我都覺得照排代表健健康康,平安就好。出去私家睇住先啦,買個安心。

大宅

你幾多週去登記? 我約七週去登記, 十週見第一次. 只問病歷. 我高齡, 佢都話無得照結構, 唐氏可以安排. 但我自己去做NIFTY. 下次真係第一次睇就係四月. 我預產期係九月頭.

你是否第一次登記後, 仲未去過? 咁怪嘅? 咁遲嘅? 你幾時第一次去登記? 我記得第一次去登記,佢都有問我係咪TWINS 我話唔係. 佢有無問你?

你有無睇開私家? 而家唔可以等QE, 問左私家意見先.

首頁

尾頁

跳至