家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

盞燈用左半年未夠, 佢又唔係完全唔著, 開燈掣果陣會閃一下, 然後熄番, 試20次有可能有一次半次真係著到, 咁既情況似係燈壞左定啲線鬆左, 自己點check? 因為盞燈有年半保養, 佢話要師父黎check左先, 師父會收番錢, 如果盞燈壞可以免費換。有冇師兄知似係邊part出左問題

侯爵府

kenyeung2005 發表於 17-2-27 22:18
盞燈用左半年未夠, 佢又唔係完全唔著, 開燈掣果陣會閃一下, 然後熄番, 試20次有可能有一次半次真係著到, 咁 ...

是否用 LED 燈膽??

原本有三個燈膽,你只裝一個??

大宅

crshk 發表於 17-2-28 04:41
是否用 LED 燈膽??

原本有三個燈膽,你只裝一個??

係呀, 我拆左其他2個睇下佢著唔著, 點知都係一樣

侯爵府

kenyeung2005 發表於 17-2-28 07:08
係呀, 我拆左其他2個睇下佢著唔著, 點知都係一樣

我咁睇相,你呢盞燈只係普通燈盆加三個led 燈膽,無須用火牛。

如果係你肯定燈膽無壞,燈膽的燈座又無鬆,睇相電線又無駁錯,那睇下燈掣有無問題。

如果你唔識,都係搵師傅搞。

大宅

crshk 發表於 17-2-28 08:24
我咁睇相,你呢盞燈只係普通燈盆加三個led 燈膽,無須用火牛。

如果係你肯定燈膽無壞,燈膽的燈座又無鬆 ...

燈掣可以點睇???

侯爵府

kenyeung2005 發表於 17-2-28 09:16
燈掣可以點睇???

我指牆身控掣你盞燈的燈掣,你要自己拆出嚟……

最簡單係買另一個換嚟試,不過你無電牌又唔識的話不要亂嚟。

我之前有你類似的情況,不過情況無你咁嚴重。我係用“奇 x” 有 led 那款燈掣,換左之後正常返。

首頁

尾頁

跳至