心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

你點睇專科專教....

董伯班"老而不"將舉行什麼"專科專教, 我個人認為上次英語試出來有好多低水平教師, 即使攪什麼, 基本都唔會有咩幫助, 因為係老師基本問題, 另一個問題係學生比率而家都係偏高...

如果可以達成1:20比例, 再加上通過測試的老師專科專教的話, 我會覺得有意思d囉~

希望政府d人仔細d去想, 免得又一個笑話獻世~
我們應該感恩 神的話語令人清醒

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

Re: 你點睇專科專教....

有d唔明. 政府唔係話自己冇錢ga咩, 咁邊庶搵d錢support 佢請咁多人呢? 真係唔知佢邊句至真喇.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我諗 "專科專教" 又是另一種教育革新理念,什麼減少老師壓力、增加學習趣味等。

為我而言,我覺得最重要的是現行的培訓老師制度例如老師不應 "死板" 地去填鴨,應該採用靈活彈性的活動分組活動;其次課室佈置以吸引小朋友都好緊要,分不同的活動區和角落讓小朋友自由探索,增加對上學的興趣。最後當然是老師的專業操守和對教育的熱誠,老師應該真心真意去愛小朋友,多與家長溝通,增加家校合作的果效。

其實本人對於專科專教也沒有太大的信心及評`,也許其他評論會評得更加 "精景",等我去買份蘋果日報及明報看一看有沒有相關的評論。
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

複式洋房

我覺得攪什麼"專科專教" 要好睇D老師勒﹗如果佢地會因為只教1科而將D時間分比D學生﹐了解佢地多D﹐敢都好既﹐但最驚就係做少D就理少D﹐人工無變又唔駛再擔心失業﹐敢就分明益佢地啦﹗
有媽咪話其實係師資既問題﹐我都認同KA﹐10幾20分又話可以做教師﹐比佢傾盡全力都係20分﹐其實話老師有壓力﹐不如話我地做父母既咪仲有壓力。

大宅

For me, it is quite straightforward. "專科專教" and 「 內 企 自 由 行 」 are all done for 2004 LEGCO Election. At least, fewer teachers face unemployment problem.

別墅

中中單嘢都未成功,又話攪新嘢...

唉...無奈...又一班可憐嘅試驗品...到時又唔知係咪煲"pand"粥 lor...!!!

:-| :-| :-|

首頁

尾頁

跳至