爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇人玩磯釣

Hi 大家好 !

真係好,有個地方可以比我地E班爸爸吹吓水.
我好熱愛釣魚,由其磯釣,另外都會打沉低,唔知依到有冇人玩磯釣呢.近期有D細鱗釣,不過好其怪,今年紅鮋好似特別少,唔知近期有冇人釣到呢.

複式洋房

Re: 有冇人玩磯釣

StanleyChan,

可唔可以講o下咩係"磯釣"及"打沉底"呢?

男爵府

StanleyChan

我都好鐘意釣魚架, 磯, 投都有玩下, 主力都係釣浮波.
好耐都未中過細鱗啦, 反而早排係屯門黃金就釣過兩條紅鮪仔, 話時話都九月中, 可能會釣倒d大條立喎!
你去邊度釣多呀?

polo

簡單黎講磯釣一般係用浮波配合誘餌及一系列磯釣工具0係d磯石, 礁石上面作釣.
打沉底又稱投釣, 工具比磯釣簡單, 通常都用有d重量既鉛, 然後拋桿投出去, 等粒鉛同口餌沉到落底, 然後靜候魚訊.

複式洋房

Hi 嘿嘿 :

近來你有冇去釣,我就上星期會咗擔杆,不過冇嘜魚,近年魚獲真係好差,所以04年的愎活節我去咗漁汕釣,都唔錯,仲有赤

複式洋房

喂,唔好講咁遠,不如講o下香港竟內有咩好地方可以享受下釣魚樂啦!

複式洋房

Hi polo 其實現時竟內真係冇嘜魚,你可以去蒲台島,近來都有D魚,如果想簡單D,可比去管理池,比錢入場釣,返而簡單又有魚釣,仲可以BBQ.

男爵府

我早輪都成日去魚場釣, 係真係好好玩架, 不過玩左4, 5次又想釣番海, 點知連續幾次都打龜, 所以諗住下次釣魚又去魚場過下癮.

禁止訪問

民房

好多人都講大埔羽笑個場好玩,我都未去過,你地有冇去亞.

男爵府

kent哥

釣魚場我衹係去過流浮山入面個d, 咸水場都去過好幾檔, 覺得紅樹林算幾好, 場主都幾肯放魚. 你有冇去呀?

jj505

我未去過羽笑釣場, 我住屯門區, 流浮山近好多, 而且只係$60全日, 幾抵玩.

首頁

尾頁

跳至