自由講場

跳至

首頁
45678...44

尾頁

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

QQfishma 發表於 17-1-18 18:18
你移去边?我又係過幾年回流……

多數Melbourne 掛,買到屋先作實,你呢?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

我都去了澳洲年幾,照顧3個小朋友,每日真係好忙。不過最緊要心態,自己要調節返。冇可能跟香港比,冇工人,就要自己做返。
至少小朋友功課測驗考試壓力沒有了,我就覺得值得。

子爵府

畀面勳章

QQfishma 發表於 17-1-18 18:28
sydney掛……
之前我住melbourne!

Sydney 樓太貴,而且我無朋友在果邊。

男爵府

1mocha 發表於 17-1-17 21:09
所以我出呢個topic ,講出個現實,唔好等人神化咗移民。講到好似天堂咁。

我自己又有得呻吓,接受吓大家 ...

我一早醒覺,所以完全無諗過回流~
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

男爵府

1mocha 發表於 17-1-17 20:03
我係唔會慣了。 比我呻吓。 我係呢個人間地獄住到要睇心理醫生。

其實我要求都好簡單,只係想唔洗煮有得 ...

香港用慣工人?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆:有冇移咗民的,但又好唔慣?

決定要移民, 就要接受身份環境唔一樣, 咁先可以有一個新生活, 否則天天怨天天苦。

移民前是少奶奶的, 移民後為小朋友, 就要學習做一個精彩家庭主婦。 不少朋友, 既可照顧家人, 又可結識三五知己飲tea, shopping. 不知多快樂。

心態轉移是必須吧!

男爵府

1mocha 發表於 17-1-18 14:33

我都覺得係,所以可能唔關移民事。

明白你感受!
我本身好餵食,以前亦好愛煮,但依家係最怕煮飯,每日一到四五點就好煩,唔知晚餐煮咩好。 食完又洗餐死,每日都有洗不完的碗碟。不過無辦法,日子始終要過,因為仔女仲細,消極過後都要諗方法自救, 唯有將啲程序減化,例如早餐會比鮮奶沖麥皮佢地食,咁淨係洗個碗啫,lunch比學校搞定,晚餐就盡量簡單,我依家通常煮一個餸加一碟菜算數, 星期日我想休息久唔久都係整三文治一齊食(我以前好憎食包但依家都屈服)。 牛肉,豬肉,雞肉星期六揸車去買,番來一次過切好俺埋一盒盒放雪櫃,咁之後一星期就唔洗日日搞,要焗拎去焗,要蒸拎去蒸,要炒拎去炒,無咁煩。
如果要洗碗或切肉時總之要企好耐呢,我就開YouTube求其搵套戲睇,一路睇一路做個人無咁忟,平衡下。
衫我又係洗不停,因為學校愛坐地毯,心情好就摺,如果果日太累太忙,我就塞曬入客房,等自己心情好再搞,其他吸塵清潔無可避免,我都怕污糟,但都頂唔順,係日日吸塵,不過就一星期才抹一次地。
朋友都好重要,外國地方你打開到門去番學,求其見人say hi 佢地都好願意同你嗲,是但講咩都好,傾下個人會舒服啲。有啲存在感。 我以前都好怕同人搭訕,但依家無計,上年我帶仔女去學游水,臨走見到個中國人,自己都膽粗粗同佢打招呼,後來做埋朋友,久唔久都約出來。
jm你努力啦! 為小孩日子總要過,揀個開心方法比自己最緊要!

男爵府

1mocha 發表於 17-1-18 05:43
返工其實係可以解決好多問題, 但最重要的係邊個幫手攪屋企家務煮飯。 其實我鐘意返工多d
...

我移民前都係有工人,仲有父母幫,自己有份唔錯既工,黎到轉變超級大,頭一兩年係好難捱,馬死落地行,如果你自己唔睇開啲,會越來越痛苦架!
希望你慢慢可以調節番。

男爵府

1mocha 發表於 17-1-17 20:03
我係唔會慣了。 比我呻吓。 我係呢個人間地獄住到要睇心理醫生。

其實我要求都好簡單,只係想唔洗煮有得 ...

外國好多homeless,仲要好後生果隻,
對比下,自己已好幸福,睇開點人都會開心點
村姑 亞Bee

伯爵府

lovemy2kids 發表於 17-1-18 17:36
積極面對。你千萬唔好怕煮飯做家務。每朝同自己講ed係份內事,係自己家中的duty,你就會願意。同埋喺外國要 ...

老實講,早一二年都心甘命底當為小朋友移過來。

到我個仔近期青春期,日日黑面,發脾氣,又頂咀,又比面色我睇。 嬲到爆重要煮比佢死。 重要洗埋佢d衫。 心情真係跌到谷底。要佢地幫手做家務,心情好做就ok, 心情唔好又求其做,我又要幫佢執手尾。
我嬲得激就唔洗佢地的衫,是但買bread roll,加 sauce. 比個電磁爐佢地自己去後園bbq. 自己攪。

得佢地食多幾餐頂唔住自己做返自己的事。

老實講,我都明佢青春期情緒波動,佢唔頂咀時又真係好好的。 但日日忙到甩褲,邊似係香港時咁有eq 同佢慢慢傾。有時要買少少嘢,都要帶埋佢出去。 三吹四請,先換衫。又投訴話又去超市喎。 老實講,佢亞媽我都唔想去超市,但唔去食風咩。
唔帶佢去又唔得。 帶埋二個,係shopping center唔係玩到癲咗就開拖。細佬又哭住來投訴,去買盒蛋都發二三次癲。
好難頂。

係香港一定唔洗每次出街都o全家總動員。

琥珀宮

1mocha 發表於 17-1-17 08:56
大家會點做呢?
有什麼好方案。。

我舊同事離職因要移民美國,佢非常不想,係佢老公一廂情願,佢老公最早過去,係果邊捱咗幾年,跟住同事帶仔女走。臨離開,佢講話拎咗綠咭就返香港住,我當時心諗聽住先啦!點會返番嚟住吖!

點知10年勒,佢舊年拎咗綠咭真係返嚟香港住,佢話唔走,佢老公就想佢返去美國陪佢返嚟香港,佢都拖住唔想去。對仔女就係果邊畢業搵到工做唔返。

佢係香港有兩層樓,所以返嚟香港住冇問題啦!估唔到佢講得出,真係做得到。

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:有冇移咗民的,但又好唔慣?

你仲未慣啊試下放手啦。家務真係永遠都做唔完我除左日日吸塵拖地之外其他都hea住做!洗衫晾衫會叫阿女幫手(雖然幫唔到好多,但要比佢地知道佢地都有份要做)

煮飯我好求其,一日日式咖喱,一日西蘭花炒雞咁,總之菜加肉炒埋一碟,兩個女肯食就得

你要加油呀 ,放鬆心情,人都開心d

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

珍珠宮

無工人, 家務真係十級煩....
可以買個大X樂 breakfast, lunch 買個魚蛋河, 晚餐食個吉列豬定食....
清潔/洗熨叫姐姐做.....

移民就要全部 diy

不過, 外國有好既環境喎......

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:lovemy2kids+發表於+17-1-18+17:36+

原帖由 1mocha 於 17-01-18 發表
老實講,早一二年都心甘命底當為小朋友移過來。

到我個仔近期青春期,日日黑面,發脾氣,又頂咀,又比面 ...
完全明白,日日瘋瘋癲癲咁過

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

象牙宮

2024年龍年勳章

yaub2010 發表於 17-1-18 19:44
明白你感受!
我本身好餵食,以前亦好愛煮,但依家係最怕煮飯,每日一到四五點就好煩,唔知晚餐煮咩好。 ...

不如考慮裝洗碗機,幫輕下。

首頁
45678...44

尾頁

跳至