跳至

首頁

尾頁

大宅

女女家下3歲半,讀緊k1(讀緊既幼稚園唔係兼收位既幼稚園)。最近做左評估語言發展遲左一歲左右。可以選擇排兼收位或者早期訓練中心。請問各位媽咪可否俾d意見?因為我同先生都好覺得好難揀!我第二個小朋友準備出世。係家庭主婦,都係自己湊小朋友。家下女女讀緊既幼稚園感覺幾好女女又鐘意,如果排兼收大概等一年,到時轉校的話就係k2下學期,換言之得一年多dd時間係係兼收學位的幼稚園番學,擔心時間唔長成效唔知大唔大,同埋女女適唔適應。

大宅

yunru159 發表於 17-1-14 11:23
女女家下3歲半,讀緊k1(讀緊既幼稚園唔係兼收位既幼稚園)。最近做左評估語言發展遲左一歲左右。可以選擇 ...

如果排早期訓練中心有咩分別?同要幾耐

大宅

回覆 亞古豬媽 的帖子

我排黃大仙區的話兩者都係要差不多一年。

男爵府

yunru159 發表於 17-1-16 13:13
回覆 亞古豬媽 的帖子

我排黃大仙區的話兩者都係要差不多一年。

Pm答你

複式洋房

BK Milk勳章

yunru159 發表於 17-1-14 11:23
女女家下3歲半,讀緊k1(讀緊既幼稚園唔係兼收位既幼稚園)。最近做左評估語言發展遲左一歲左右。可以選擇 ...

我小朋友今年6歲,5歲時做了一年早期訓練
早期訓練最少一星期1堂,最多試過一星期3堂,我相信要考慮嘅係有無足夠人手帶小朋友去做訓練?同埋女女要做甚麼訓練?知不知道除了言語方面要訓練外,還有沒有其他方面(如社交、情緒、大小肌)?如果有多方面都需要訓練的話,我想早期訓練會好些,因為始終早期訓練中心會有多些資源support
如有其他關於早期訓練嘅問題歡迎PM我

大宅

回覆 vickychanwk 的帖子

我係全職家庭主婦,第二個小朋友準備出世。所以都擔心如果早期到時一個人難兼顧。畢竟先生d假期唔一定就到。言語治療師就評估過話女女係言語理解同語言表達慢。其他ok。

大宅

回覆樓主:

兼收比較好一點,因為學校已經有一位兼收老師睇住佢進度,另外全日班佢好多野都要自己做,又可以同其他小朋友學習相處同溝通,其實多點開口問下佢返學開唔開心關心一下佢生活就OK,而唯一要擔心呢就係全日班易病,尤其有傳染性高嘅例如水痘手足口同腸胃病等等就容易Hi 到喇,我仔果間全日制都有小朋友出過水痘,我仔亦中招,早啲出都好嘅。。。小學中學唔洗煩。你都話第二個就出世,其實我覺得咁樣反而妳用嘅時間對bB黎講比較平衡到...妳專心湊個細嘅,佢午覺時間你就準備埋晚餐食乜,大嘅回家就食飯功課沖涼玩訓覺..還可以啊,加油呀

大宅

回覆 chanyuen2012 的帖子

對啊。兼收日日有i位老師幫手睇住,會專業過自己。始終小朋友比較聽其他人說話。屋企人講既反而五彩

男爵府

BK Milk勳章

排兼收的。 好好多。

男爵府

BK Milk勳章

我女間有兼收學生。 有位同學仔真係全日1對1咁教佢。 進步得好好
普通學校邊有得咁!
佢而家係黃金時間去改、 一過左大左你多多$、多多治療都補唔返

大宅

回覆 vickychanwk 的帖子

PM U

首頁

尾頁

跳至