自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說今日同個唔熟朋友傾開,佢以前在內地某大學(一般大學)讀書讀左一年,然後有個親戚幫佢寫左封「介紹信」去左倫敦Imperial college讀書。其後就沒問佢有冇乜test才可以入學,當下只係覺得佢好勁,現在他在香港乜乜研究所搞研究。

但後來覺得,呢D世界名校憑乜乜信咁容易就可以入到?唔係應該過五關斬六仗又面試又筆試先可以?

象牙宮

2024年龍年勳章

Jomancc 發表於 17-1-7 23:10
話說今日同個唔熟朋友傾開,佢以前在內地某大學(一般大學)讀書讀左一年,然後有個親戚幫佢寫左封「介紹信 ...

就咁睇,你都知得唔多。

男爵府

Sumyeema1 發表於 17-1-7 23:13
就咁睇,你都知得唔多。

只係好奇,BK咁多叻人話唔埋總有幾個係咁讀到名校

琥珀宮

畀面勳章

佢親戚係咩 background?

子爵府

本身他成績已達標,加多封推薦信就更好。這間U 都好睇personal statement 怎寫啦!

象牙宮

2024年龍年勳章

Jomancc 發表於 17-1-7 23:27
只係好奇,BK咁多叻人話唔埋總有幾個係咁讀到名校

唔太清楚你個case.

但有個例子,你Google 何江哈佛。何江1988年出生於中國農村,之後入讀中國科技大學,畢業後,在哈佛修讀master, PhD. 2016年成為第一位中國學生在畢業典禮上演講,好精彩的。

所以說,入名牌大學,靠實力多。

大宅

回覆樓主:

可能佢除左封信,仲有好多野無講你知,可能佢有啲研究獲得認可,或者捐左好多錢,如薄瓜瓜。

wcpcelia    發表於 17-1-8 16:05

珍珠宮

話說今日同個唔熟朋友傾開,佢以前在內地某大學(一般大學)讀書讀左一年,然後有個親戚幫佢寫左封「介紹信 ...
如果你對佢嘅學歷有疑問, 係香港乜乜研究所(如果具知名度嘅正規機構)搞研究一定有公開研究員名册可查, 上網GOOGLE 下佢名就知簡歷。

至於佢點入IC, 我只能講, 冇可能只憑親戚出封信。

基本上, 英國大學唔好搵親戚寫咩推薦信, 俾人笑到面黃, 而且好多時唔收(避嫌呢個CONCEPT對亞洲人真係太遙遠) , 推薦信最好由據社會/專業地位人仕撰寫, 當然佢要對你有具體認識, 但說到底, 都要你先係所修讀嘅項目足夠達標。

伯爵府

回覆樓主:

首先你要名列前茅先,無成績有乜信都無用。第二,為你寫信的人要有一定成就更好,例如係醫生呢啲專業人士,有到當地做交流研討,或者係內地都有一定的成就。

翡翠宮

回覆樓主:

大陸學生去外國讀,就算高考完就算唔使你咩試都要ielts 考咗先收,大部分top uni 收唔係直升學生要睇 gmat / 其他試成績先會收。

由其他大學升 Harvard, Stanford, Oxford 轉 Cambridge 嘅我都識 不過人地係直接apply,再跟佢地張course top student cert + deans list

子爵府

我哥當年都係呢間 sec hon 畢業
佢都冇用介紹信嗰D啦
如果要叔叔係hku professor 大伯响美國係 scientist 應該都好夠照 不過要親戚寫信先入到 就要厚住面皮問人寫囉 萬一攞住都入唔到 到時真係搵窿捐
凡事靠自己

公爵府

話唔定佢親戚係英女皇呢
不過邊個推薦都好,都要有啲實力先得,唔係入到去咪盞畢唔到業

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至