家事百科

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

crshk 發表於 16-12-23 08:15
呢個程況,如你非常肯定係隔離屋一開水喉就有聲,就係水錘效應。
好大機會係你鄰居的喉管係老化,但對方有 ...
我屋企厠所亦有很大的去水聲,晚上要関上廁所門,否則被吵醒!特別是早上六點幾開始梳洗用廁所,及晚上約九時多後冲涼時段,可能間中到深夜3㸃,總是聽到去水渠衝激聲音,繁忙時間較頻密,10分鐘左右一次,時長時短,可能同用水多少有関,樓上剛入伙2年左右,但可能無換喉。依頻密度來看,不似只是一家人用水,又未知是否幾層樓嘅廢水都經我嗰層而產生噪音?已請管理員上來check, 他們要連同十時才到位的師傅一齊檢查,十時幾後已較安靜,難測到!結果,派人上樓上單位冲水,又聽不到喉管噪音!真煩!

未知是否與水管老化有關?請指教!

伯爵府

crshk 發表於 17-1-8 16:27
你住幾多樓? 成棟樓又幾高?
全棟樓有12層,我住低層!最煩是一至六都出咗去,星期日寫字樓和師傅又休息,且噪音又少咗,真麻煩!污水渠落水聲是近幾個月才出現,不知是何原因做成?

伯爵府

crshk 發表於 17-1-11 07:27
如果你甘樣講, 我只可以估計係樓上單位用水量大左, 例如之前無人住, 所以在繁忙時間大量污水在同一時間排 ...
多謝你回覆!是近3丶4個月日日都係咁嘈。因我九點或十點後才出門,所以八點半前是繁忙時間,朝朝在洗手間內便聽到頭頂嗊隆、嗊隆不斷的噪音;晚上亦如是,所以甚煩!初時懷疑喉內是否有隔水的東西壞咗,所以污水直瀉而下,衝激而產生噪音!但有時少量的水亦聽到流水響聲!

請問防火隔音棉在哪裏買?或可試試!

伯爵府

crshk 發表於 17-1-12 08:46
新填地街的大五金鋪有得賣, 你可以試下搵下旺角道至鼓油街一段的大五金鋪問下.

淘 X 都有.
Thx a lot!

首頁

尾頁

跳至