家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我住緊居屋,我間房隔離就係人地廚房,唔知係咪水喉老化,佢一開水就有vv聲響!

平時夜晚7、8點佢地煮完飯洗碗唔嘈到我同老公瞓覺都算,呢一兩個月有時凌晨3點幾較timer 洗衫真係俾啲聲嚇醒,無覺好瞓⋯⋯忍無可忍先投訴!

同管理處講,叫我凌晨聽到有聲先投訴,上到嚟人地都關左水喉啦⋯⋯
叫管理處約時間試下,隔離屋又死都話唔關佢事遲遲都無回覆!

試過直接同隔離屋講,門鐘又無,拍門又唔應,好似逃避緊咁,完全唔知想點⋯⋯

遲啲我生左bb要坐月好需要休息,到時仲有呢啲噪音真係人都癲⋯⋯ 有咩辦法可以快啲解決...?!

複式洋房

crshk 發表於 16-12-23 08:15
呢個程況,如你非常肯定係隔離屋一開水喉就有聲,就係水錘效應。
好大機會係你鄰居的喉管係老化,但對方有 ...

多謝你解釋得咁詳細。
我已經打左個email去管理處,attach 埋啲錄音、日期時間資料俾佢地。

請問係咪夜晚11點-朝早7點發出噪音我先至可以投訴?

複式洋房

crshk 發表於 16-12-23 10:54
唔係,嚴格來講滋擾無分時段,普通法同成文法“嘈音管制條例”所規管的不同,當然最終你要向你的律師尋求法 ...

好,多謝你嘅建議。

如果同管理處搞左好耐都無結果,有無可能可以搵公證行幫手?

複式洋房

ms_stefan 發表於 17-1-6 16:47
我屋企都係咁, 最大問題係唔知邊一户,朝朝早都沙沙聲起碼30分鐘, 好煩~

你朝早先有?係咪人地刷牙洗面?

我隔離屋死都唔認凌晨喺廚房有開過水⋯⋯
呢一個星期11點之後就無開水,我估避風頭

複式洋房

若曦 發表於 17-2-23 13:57
近兩年,因樓上半夜沖涼流水聲噪音,我向水務署救助. 樓上每次半夜沖涼,我全家人都會被嘈醒,之後水務署派職員 ...

其實我同你情況好似
由11月到而家都仲未解決個問題,
有次咁啱撞見隔離屋主,俾左段錄音佢聽,佢話會處理,但到而家都未搞,只係無喺凌晨開水。我最想係俾佢入我屋聽下有幾嘈

有時一聽到啲水聲噪音就心煩氣燥

複式洋房

crshk 發表於 17-2-23 19:13
管理處無幫你手???

無呀,有一次假日朝早八點左右又有水聲,
叫管理處上嚟,上到嚟啲聲又停左⋯⋯

複式洋房

若曦 發表於 17-2-23 20:39
水務署職員講,如平日都是好大水流聲,好大機會是改了間隔,不知道你的情況水務署會否受理?如他們肯來看,最好 ...

係呀係呀!你咁講好大機會係改間隔
因為個位置原本係「晾衫房」,而家佢改咗做廚房
水務署會唔會受理我呢個case?

複式洋房

crshk 發表於 17-2-24 08:53
其實你應該叫管理處幫你約有關住户一齊做測試。我之前已講過,如果你無實際證據在手,你好難再做進一步… ...

我有叫管理處約時間,但係隔離屋堅持平夜開水嘅唔係佢⋯⋯好唔合作,佢死口否認我都無辦法

首頁

尾頁

跳至