論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

你地有無比key工人

男爵府

Re: 你地有無比key工人

I did give them the keys. It is much convenient as I need them to go out to buy things for me. My mother-in-law doesn't give any key to her maid. Also, if they go travel , they will either bring her together or send her to our home.

大宅

beautymother2
我初初又係好似你咁,於是諗左個方法,係淨係比信箱key比佢,如果佢放假日我地出左街,就會放key係信箱,咁佢每次番黎就自動自覺去信箱 目及 目及 喇∼
重有唔好透露你果晚會去街比佢知喎,費事佢博矇夜返。 :-P

複式洋房

Beauty Mother ,
我都無比key工人ga, 同你看法一樣, 我信唔過佢..會睇定d先
因為佢到我家只得2個月. 而且佢現在一個人 , 我怕佢有key
會周圍去 , 因我倆公婆都要返工. 我們已經吩咐佢無人在家時千萬唔好開門, 因為working day 一定無人找我們

日子久D, 可能會比key佢,因bb十月底出世.怕佢唔
小心留下bb係屋企,沒有key返入屋企,到時就煩

我個宏宏豬出生於2004年

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我個工人做左1年,我都無比KEY她,
我唔想我返工/出左街後她會自己下街,
因為我家的電話我會飛落手提,所以她在不在家我不知道!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

禁止訪問

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我工人要送返學接放學及買"送",所以我有比鎖匙佢,但信箱鎖匙就一定唔會比,如果佢有信箱鎖匙,咁我就唔知有咩人(or公司)寄信比佢

別墅

小草 寫道:
我工人要送返學接放學及買"送",所以我有比鎖匙佢,但信箱鎖匙就一定唔會比,如果佢有信箱鎖匙,咁我就唔知有咩人(or公司)寄信比佢

Totally agree and same as mine.

大宅

我見左鄰右里的工人們星期日晚上總是坐在lobby等主人回來, 這到證明很多人沒有比key工人呀 !
學習吧! 有方法令孩子開竅[廣告]

洋房

我跟小草一樣, 個工人又要送返學及接放學, 仲要買餸, 如果
唔俾key佢會好方便, 但信箱key就一定唔得, 我依家個工人
只係黎左三日我就俾key佢, 我係咪好大胆?

洋房

mcdullyiu,
我都係將屋企個電話飛左落手提, 但我都可以打到翻屋企,
如果你有call waiting呢個服務, pccw會俾埋另一條line
個no.俾你, 你就可打翻屋企。我會經常打翻屋企睇佢做
緊乜, 我又要佢如果要出去(送lunch俾我個女or接放學)
一定要call我先。

大宅

door key ---yes
mailbox key---NO NO NO

I don't want her to open our mail and and know about our bank account information

侯爵府

我想問: 唔比key佢地, 咁出門返工鎖門嗎? 如鎖, 咁大吉行是講句, 火災添算, 佢咪等燒死? 如果佢係要偷偷地出街, 無key唔鎖門會唔會重大件事?
基於以上擔心, 所以佢返工2週, 我已比key佢(除了信箱key).

大宅

我都係咁諗,你怕佢出街的話,你咪久不久打电話返屋企law。
sunshine0613 寫道:
我想問: 唔比key佢地, 咁出門返工鎖門嗎? 如鎖, 咁大吉行是講句, 火災添算, 佢咪等燒死? 如果佢係要偷偷地出街, 無key唔鎖門會唔會重大件事?
基於以上擔心, 所以佢返工2週, 我已比key佢(除了信箱key).

複式洋房

hi

我最初都無比鎖匙佢, 但後來見佢都算ok, 所以將條鎖匙放在屋內, 她用時要通知我, 平時就放在當眼的地方. :lol:

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

kitdonna 寫道:
mcdullyiu,
我都係將屋企個電話飛左落手提, 但我都可以打到翻屋企,
如果你有call waiting呢個服務, pccw會俾埋另一條line
個no.俾你, 你就可打翻屋企。我會經常打翻屋企睇佢做
緊乜, 我又要佢如果要出去(送lunch俾我個女or接放學)
一定要call我先。

是嗎?等我打去pccw到問下先!

珍珠宮

sunshine0613 寫道:

我家在屋內係可以無key都可開門的,係出街後回家就一定要用key,所以有咩事她都可逃走!另我有家人會上來看下﹙不定時﹚所以我工人唔敢偷出街!

首頁

尾頁

跳至