自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我諗有d媽咪都知我已入咗無工人行列.

唔知係我皮膚差定咩, 做幾日嘢就成隻手都爆晒拆, 痛到入心 ...... (註: 唔係話懶"驚"貴, 做唔慣家務呀, 只因我一向都皮膚差啫, 唔好打擊我呀, 我仲好有熱誠去做家務架.)

我諗我都要買定幾對手套o係屋企啦. mouth:

唔知點解, 一戴手套, 就好似唔識做嘢咁, 好似成日覺得用手好做d, 你地係咪好似我咁架?

水晶宮

mouth: 我搽凡士林咋!一支支牙羔裝嗰D,都好OK架...搽完即刻鬆哂無咁緊同乾.

翡翠宮

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-11-28 10:59 發表
mouth: 我搽凡士林咋!一支支牙羔裝嗰D,都好OK架...搽完即刻鬆哂無咁緊同乾.

你真係講中哂, 我雙手又緊又乾, 而家d 爆拆位仲裂咗添........mouth: 凡士林呀, 我會試吓的, thks

水晶宮

原文章由 kc_01k 於 08-11-28 11:07 發表

你真係講中哂, 我雙手又緊又乾, 而家d 爆拆位仲裂咗添........mouth: 凡士林呀, 我會試吓的, thks

我依家都係咁啦..做家務係咁洗手(不過我既習慣係係咪都洗下手,仲要落好多沐浴露...),所以依家都又痕又乾又緊,我都係靠支凡士林黎打救我咋~~~

不過如果你爆埋拆,有無損到先?如果爆到損咗,要用藍蓋NGAN裝(BB擦嗰D呢)既凡士林黎搽會快好D喎,不過佢似乎乾身咗少少,無支裝咁有水份咁舒服囉.

翡翠宮

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-11-28 11:15 發表

我依家都係咁啦..做家務係咁洗手(不過我既習慣係係咪都洗下手,仲要落好多沐浴露...),所以依家都又痕又乾又緊,我都係靠支凡士林黎打救我咋~~~

不過如果你爆埋拆,有無損到先?如果爆到損咗,要用藍蓋NGAN裝(BB擦嗰D呢 ...

損晒呀

水晶宮

原文章由 kc_01k 於 08-11-28 11:22 發表

損晒呀

mouth: 咁堅?咁你就要搽勤D cream喇!洗碗帶番手套啦...如果唔係,係咁濕水會越黎越損會好痛架~~~

男爵府

我覺得Crabtree and Evelyn 的 hand theray(Gardener / Rose) 好用囉。如果真係好乾,晚上前用 Vaseline (一瓶瓶的,用來幫BB搽 pat pat那種)厚厚搽一層,然後戴上透明手套 (即棄、用來食燒春雞那種)焀 半小時 (越耐越好),嘩!好潤囉、又平!!

翡翠宮

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-11-28 11:29 發表

mouth: 咁堅?咁你就要搽勤D cream喇!洗碗帶番手套啦...如果唔係,係咁濕水會越黎越損會好痛架~~~

所以我未好返前, 都唔會自己煮海產, 驚有食肉菌.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

水晶宮

原文章由 manman66 於 08-11-28 11:38 發表
我覺得Crabtree and Evelyn 的 hand theray(Gardener / Rose) 好用囉。如果真係好乾,晚上前用 Vaseline (一瓶瓶的,用來幫BB搽 pat pat那種)厚厚搽一層,然後戴上透明手套 (即棄、用來食燒春雞那種)焀 半小時 (越耐越好 ...

呢個方法好掂架!如果爆拆好乾,用呢個方法焗佢十五至廿分鐘左右,D皮即刻軟哂又滑又唔乾.好快好.

水晶宮

原文章由 kc_01k 於 08-11-28 11:40 發表

所以我未好返前, 都唔會自己煮海產, 驚有食肉菌.

都係架...咪濕咁多水喇!懶住一排先啦...同埋記得唔好用咁熱既水洗手,會搞到D皮仲乾架!

翡翠宮

原文章由 manman66 於 08-11-28 11:38 發表
我覺得Crabtree and Evelyn 的 hand theray(Gardener / Rose) 好用囉。如果真係好乾,晚上前用 Vaseline (一瓶瓶的,用來幫BB搽 pat pat那種)厚厚搽一層,然後戴上透明手套 (即棄、用來食燒春雞那種)焀 半小時 (越耐越好 ...

我今晚都試吓..........

要影抵張相比我囝第日睇返 話佢知我湊佢係有付出嘅..........仲要比之前未生佢前雙手佢睇....之前之後........

伯爵府

我用梨牌, 我會試下其他媽咪意見試下搽完handcream wear 手套, 如果都係乾我會試vaseline

子爵府

畀面勳章

係呀,我阿媽都係咁教我架,我每年轉天氣對手就會爆晒,係咁脫皮,有時仲流血添!
我之後用左呢個方法之後就好好多,加上天氣轉變無咁大,我依家對手無爆啦
不過個口就... +.=!
都係用凡士林就好返晒啦!
你試下啦! 係一樽樽果d喎!

如果真係好乾,晚上前用 Vaseline (一瓶瓶的,用來幫BB搽 pat pat那種)厚厚搽一層,然後戴上透明手套 (即棄、用來食燒春雞那種)焀 半小時 (越耐越好 ...

大宅

好媽媽勳章

等我都試下呢個方法先.
對腳都好乾, 不如整埋對腳呀...?!?!

子爵府

好媽媽勳章

我用Jurlique hand cream都好好呀. 以前出trip試過乾到成身甩皮又痕, 我用埋佢黎"茶"身, 好快好番.

我都試下vaseline做hand mask先

水晶宮

我都係用Jurlique hand cream
原文章由 阿早! 於 08-11-28 12:18 發表
我用Jurlique hand cream都好好呀. 以前出trip試過乾到成身甩皮又痕, 我用埋佢黎"茶"身, 好快好番.

我都試下vaseline做hand mask先

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

禁止發言

大宅

好媽媽勳章

如果覺得凡士林"立"既話,用俄羅納英啦,我d手爭膝頭成日爆拆,夏天有時都係咁,我成日搽俄羅納英,我覺得幾好.....
仔仔在3/6/09出世喇...

facebook:www.facebook.com/candyliu1218

複式洋房

貴o既用Jurlique,平o既用Neutrogena(兩者萬寧有售),仲有一隻德國o既Kamille 甘菊 hand cream,city' super 應該有售,幾十元一支,好似龍城藥房都有。

以下是官網﹕
http://www.herbacin.com.tw/

如果唔介意貴,PAYOT 有隻handcream 都好用,不過要去counter 買。

原文章由 kc_01k 於 08-11-28 10:58 發表
我諗有d媽咪都知我已入咗無工人行列.

唔知係我皮膚差定咩, 做幾日嘢就成隻手都爆晒拆, 痛到入心 ...... (註: 唔係話懶"驚"貴, 做唔慣家務呀, 只因我一向都皮膚差啫, 唔好打擊我呀, 我仲好有熱誠去做家務架. ...

[ 本文章最後由 Little_Baby 於 08-11-28 14:28 編輯 ]
「你們要靠主常常喜樂,我再說,你們要喜樂」 腓立比書4:4

首頁

尾頁

跳至