嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

意米水意見

係唔係而家唔興?好唔好ar?有冇人用意米水開奶比4個月BB?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 意米水意見

衹用薏米一種黎煲好似無咁好喎,或者你煲開奶茶俾BB飲,效果仲好(都有薏米架),通常葯房都pack好一包包($10/包)。
生活靜靜似是壺水....

民房

四個月bb細,唔好給她飲意米水,會傷腎的,因有去水功能,所以唔好了,用米水啦,金銀花都可以的。如果開奶茶你可以分半包兩次煮。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

滔仔媽媽 寫道:
四個月bb細,唔好給她飲意米水。如果開奶茶你可以分半包兩次煮。

yes或飲水同稀釋果汁,多兩個月先用開奶茶。又或叫執時落少啲意米、淡竹葉.....但都係大少少先用,怕佢受唔住部份藥效。

我女2001年1月8日QE出世  

男爵府

My Chinese doctor say anything other than milk must not given to the BB less than 6 months.
He tell me if the BB is allery with the drink, it will be very serious for the BB under 6 months,

If the BB drink 24oz per day, if the extra 藥 is 1 oz, means 1/24 is 藥. But if the BB elder, drink 54oz per day, even 藥 is 1oz, but just 1/54 is 藥.
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

大宅

因為意米有少少利尿的作用, 所以飲得太多會驚佢小便太頻, 反而會缺水.

首頁

尾頁

跳至