嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

香港雪印1號及2號奶粉意見

我BB4個月,想幫佢轉雪印1號,名位媽咪對雪印1號有何意見ar?2號呢?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 香港雪印1號及2號奶粉意見

我仔仔由出世食到依家(思敏傑),幾好架~

一向便便嘅質地都好好,細個每日3-4次,依家每日2-3次,由其是皮膚靚靚,我介紹好多人轉食後都話好架,有啲媽媽話佢囡囡食咗後啲皮膚白咗好多,佢以前食S26啲皮膚鞋"sharp sharp"架~
生活靜靜似是壺水....

男爵府

Acatpro:
我bb同你bb同一天出生, 4月26号. 你B己經懂轉身, 好開心, 但我bb未懂轉身.
本來我bb食s26,

複式洋房

My daughter also used Snow Brand # 1, so far so good....

男爵府

我BB食雪印,醫生建議我BB食,因為容易消化而且大便很軟

大宅

bb now is 7-mth. she has 雪印 since she born. OK bo. 大便便 every 1 or 2 day. I quite satisfy w/ that milk milk bo.

Just met a friend, her bb have S26, 好多痰ar!
~-~-~-~-~-~wingwingchu

大宅

我BB食S26都多痰同皮膚唔好,真係唔知關唔關奶粉事,所以想問

大宅

HELLO

我囡囡都係食開s26, 依家轉緊雪印一號, 因為s26便便好硬. 飲好多水都好似解決唔到問題.

因為囝囝之前食過雪印, 所以就轉番雪印囉.

大宅

Hi 各位 Mami
我囡囡有 4 1/2 mths,我想轉雪印No.1 ,可否教我怎樣轉食?BB出世至今食緊安x兒 A+。

Many Thanks

男爵府

各位~~
我想問1號同2號有咩分別o架?
因我都想bb第時食雪印~~

別墅

hellololo

我亞b因前排傷風咳,醫生話安嬰兒偏sweet野痰,佢教我一次過轉晒雪印,我都好奇,因好多人都教慢慢轉,但佢話因為所有牌子奶粉都係牛奶做,所以無問題.我亞b當時仲病緊一次轉晒都無問題,現在食了約1個月,無成日嘔奶,便便ok.不過我有個朋友個女試過一次過轉晒奶粉,點知攪到佢腸胃不適仲呵血,嚇死!所以個個bb體質不同,轉時小心d啦!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

雪印思敏兒1號 -- 初生BB用

雪印思敏兒2號 -- 六個月或以上

雪印思敏傑 -- 一歲或以上至七歲

轉奶可由中午嗰餐開始(一日五餐計):
第1 - 3日 -- 第二餐轉新奶粉
第4 - 5日 -- 第三餐轉新奶粉
第6 - 7日 -- 第四餐轉新奶粉
第8 - 9日 -- 第五餐轉新奶粉
第10日 -- 第一餐轉新奶粉(即完全轉晒)
生活靜靜似是壺水....

大宅

lawlokman 寫道:
hellololo

我亞b因前排傷風咳,醫生話安嬰兒偏sweet野痰,佢教我一次過轉晒雪印,我都好奇,因好多人都教慢慢轉,但佢話因為所有牌子奶粉都係牛奶做,所以無問題.我亞b當時仲病緊一次轉晒都無問題,現在食了約1個月,無成日嘔奶,便便ok.不過我有個朋友個女試過一次過轉晒奶粉,點知攪到佢腸胃不適仲呵血,嚇死!所以個個bb體質不同,轉時小心d啦!

Thanks, 我都係剛剛轉食第二日,我會分開餐轉.

複式洋房

我個BB 5個幾月大...因為皮膚差..所以想轉奶粉...
想知香港雪印奶粉大約幾錢一瓶呀...

複式洋房

我個BB都係食S26....便便OK....但快面仔就成日紅色一撻撻...手仔腳仔又好似成日好乾咁....你BB D 皮點唔好法呀...

大宅

我問過2個e生,佢地死都話皮膚同奶粉無關!奶粉只和大便有關...
我BB背部紅色一撻撻,前面一粒粒細細紅色...
手腳乾我搽cream已好

首頁

尾頁

跳至