論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

印印第一天來! 有問題請賜教!!!

dear all mom,
印印第一天來! 有問題請賜教!!!
1, 今天接6:00她, 好唔好叫她開始做野??
2, 出糧是否由今天起27/8計?? agent話由昨天26/7起計!! ?-( ?-( ?-(
thank you!!
自由太多會令世人失去平衡

大宅

Re: 印印第一天來! 有問題請賜教!!!

mickeywinnie3,

1. 唔好叫佢做嘢住,同佢食吓飯傾吓偈先,睇吓佢有無禮貌儀態,同佢講吓將會做啲咩嘢,訓覺訓邊度,叫佢自己執好自己張牀,記得要同佢講明幾多點要起身,訓教就要有你嘅批准才可入房訓.

2. 唔好畀agent呃,人都未上工,就要畀糧?一於要企硬,由今日起計,大吉利事講句,如果要炒起上來,都唔使畀多一日人工個工人.

其實我唔係想嚇你的,我係想你有個警剔,我以前幫襯過一個agent,佢又係想要我喺接印印前一日起計,我更係唔制啦,佢都未上工,點解要我畀人工佢呀,想當我lulu呀,終於原來隻衰嘢係來呃錢搏炒的,咁好彩當初企硬咋,如果唔係,又要畀多一日人工佢喇,要記住,啲agent好古惑的.

大宅

mickeywinnie3:
1) 可以叫她洗奶樽/熨衫d簡單工作,但你一定要望住她做,觀察她d工夫有幾成,有問題可馬上糾正,不要當她新來唔識,因她已有經驗!
2) 人工由昨天計沒問題,當昨天她day off,我個agent話我知這樣計的!

希望幫到你.
Ying MaMa

水晶宮

THANK YOU BALLPAN & YingMaMa !!!
AGENT 話印印是前一天開始計糧!! O.K.的!!!
我諗大公司不會卮顆少少掛!!!!

是的! 她一來就會到我家食飯, 都應洗碗的!!!!!!
即開始工作!!!! :mrgreen:

複式洋房

YingMaMa 寫道:
2) 人工由昨天計沒問題,當昨天她day off,我個agent話我知這樣計的!

希望幫到你.

YingMama,
當她day off,你意思係咪即係唔駛俾? 如果係咁,唔聽從agent 講又有無問題?agent 話乜唔係要跟乜嫁咩?

我個工人都係6:00到,間agent又係叫我嗰日開始計糧, 我都唔想俾, 仲無端端要收我$100 allowance 話係接工人用的lunch & transportation fee wor..., 你

大宅

4607:
1)我個工人在我要求報到日期來早兩日,因我要求驗身報告出來沒問題才可上班及agent和她取HKID,當時,我亦要求計糧日在到我家日起計,但我agent又係叫我工人actual arrived HK date開始計,話個兩日當工人自己放假,即如果個工人每個月entitle4日假;她已當放了兩日,即她only has 2 days例假left在果個月,我覺得沒問題,所以照agent做囉!
2) 雖然工人當日成5-6點到,但我照計糧,因費事太濕碎,但我agent並沒收我$100 allowance for工人用的lunch & transportation fee wor. 咩呢d expenses唔係在agent fees內已包??你間agent離譜d 姐!

Ying MaMa

男爵府

我都是照俾留錢個工人的,我成日都希望你好,我好,大家好,你開心,我開心,大家開心。

她第一日來時已經是半夜了,我只是叫她去shower,訓覺,我都是自己照顧番我個女的。不過我一起身她都起身的。

我一開頭就講晒我要她做的事,我寧願講多,都唔想講少。我唔想日後她黑住塊面對我。人就很奇怪的,你一開頭唔講,到後來先講番就會覺得唔開心的。總之,有那麼多就講那麼多,做唔做就是另外一回事。

水晶宮

我都要比$100, ?-( ?-( (得x 僱佣)
好彩問妳地!!!昨天應當day off!!!!!!
如果唔係又當傻仔!!!!!!! :

侯爵府

I have checked with Labor Department, as per law, should pay the maid start from the date of her arrival to Hong Kong as per her employment contract with you. But not from the date she go to your home.

I pick up my maid 4-5 days after her arrival as my boss come to HK while the maid arrival Hong Kong. The agent didn't require me to pay any $. Actual the agent told me that they will have the maid to stay 2-3 days in their dorm after they arrival HK. The purpose is: (1) to handle HKID card (2) body check (3) further training.

大宅

我接工人個日好夜,第二日先叫佢開始做O野,第二日先開始計糧,個Agent同個工人話無問題喎!之前要驗身係agent工作之一,梗係要等報告出先至比人客啦!咁呢幾日都要出糧比佢?梗係唔係咁計啦!個agent 有D問題喎!

大宅

mickeywinnie3,

吓你嗰間係得X呀,咁你千其最好唔好用佢啲翻譯呀,佢啲翻譯好衰架,唔係幫僱主的,我以前都試過搵佢哋啲翻譯,點知翻完譯仲衰,個印印仲即刻坐係梳化度唔做嘢,真係好嬲,我依家仲好嬲.

我上一次嗰間衰agent就好學唔學,學埋晒得X啲衰嘢,教啲工人玩嘢,而且佢哋都係要收住宿費,收多你一日人工都唔會當嗰日係day off,反而我依家呢間agent就好好多,無話屈你畀錢.

洋房

勞工法例是要佢到香港個日開始要計, 而唔係你接佢個日。
我今日都會去接個新工人。
祝大家都好運!

水晶宮

thank you all mom,
昨天己接了印印, o.k.幾有規矩!!!好彩!! 但廣東話佢唔係好明!!

水晶宮

dear all mom,
工人初來港,屋企也未必識番, 咁放假她會去邊??
如果工人中英都好似唔識, 聽仲有咩方法??

大宅

kitdonna 寫道:
勞工法例是要佢到香港個日開始要計, 而唔係你接佢個日。
我今日都會去接個新工人。
祝大家都好運!

是真的嗎?如果我都無叫佢咁早來,佢就一早來,咁又要我畀人工佢,咁我米好唔抵?

男爵府

我自己就買了一本印英dictionary用。有時和她講中文時要很慢及選一些簡單的字去講,另外要不斷repeat你的說話再加body language。

我個印印來時只是識講;先生,太太,唔該。 -_-"

過了三個月左右就已經很掂了。可以後生,記憶力好。

水晶宮

tweetybird ,
many thank!!!印英dictionary, 咁有無印中dictionary?
那兒買到!! ?-( :-P :-P

男爵府

我都是在印尼shop買的,好似是70樓下的。不過你可以在大的書店找一找先。:)

水晶宮

tweetybird ,
收到!! THANK YOU!!

洋房

請問你地d agent無份翻譯notes俾你地? 我次次都要靠呢
份野, 因為大部份都只係識少少廣東話, 英文更少; 不過我
星期六去接左個新印印, 佢d英文真係唔錯, 我真係未試過,
請到呢類, 暫時都ok啦, 如果佢兩年內都可以好似呢幾日
敢, 我就真happy。
good luck for all.

首頁

尾頁

跳至