論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果你地個工人無問個你地取雪櫃d野飲,你地會唔會話佢呀?

如題.

洋房

Re: 如果你地個工人無問個你地取雪櫃d野飲,你地會唔會話佢呀?

緊係要鬧啦, 我上一個工人同你個一様, 連我兩個女都好驚
奇, 因為之前d工人未試過, 其實除左三餐之外, 其他d野可以
控制一下個工人, 不要太就佢, 不過呢d只係我的個人見解。

男爵府

Re: 如果你地個工人無問個你地取雪櫃d野飲,你地會唔會話佢呀?

我就同我個工人講,雪櫃內的食品及飲料她是可以取的,不過bird's nest或特別聲明的就例外。我亦會和她講,就算好食好飲都唔應該食晒我所有的野,一定都要留番一些給太太,先生和bb。不過我通常都會買4份。而她亦都很自律呢。

大宅

錢都事少,D飲

複式洋房

hi

我之前個印印都係咁, 我就好大方任佢, 但之後就好後悔, 因為佢真的很不客氣, 所以都係要教下, 免得愈來愈過份.

大宅

I told her everything inside the house, she can eat and drink. Until right now, she is still a very decipline person.

洋房

小公主媽媽,

原來你同我既遭遇一樣, 賓賓姐姐成日昅住雪櫃d檸檬茶, 仲要一日飲一包, 真抵死, 有一次晚上剛嚮萬靈買完益力多放在雪櫃頂, 點知第二日放工返黎...就比佢飲左, 真大膽, 唉, e+平時甚少貫呢d野返黎, 真係怕鬼左佢...

男爵府

我現在張所有食得的野, mark低哂有幾多,等佢知道我有數係手,記得有幾多野,睇下用這個方法得唔得,如果再係咁先再算.Thanks!!

大宅

In such case, I will warn her.

I tell her if she wants any drinks, please ask me first. Then, off course, she seldom ask and never take by herself.

I will offer her by the time I drink, if her performance is good.

It seems strict but somebody told me that their maid can finish one dozen of coka cola per week, thus I think better set rules to avoid over consumption.
It's not only bad to health, the more they drink, the more lazy they will be. Sweet drinks make people fat and lazy.

民房

小公主媽媽
我今日才鬧個工人同你個一様, 佢种坐系厠所到1個鍾, 佢係無得來教, 我比咗6個月時間佢改善不單沒有改善, 种愈來愈過份,今日种用一個大话话係我妹妹的工人食晒我所有的野,when I check my v-cam after我已經決定去叧一個agent處找個叧一個工人到我到做,不過要2個月才能到港,我种有掛受 
坎坷

複式洋房

我個工人都係,昨晚無意中我找到他飲可樂,仲要收埋,我問他,仲講大話,我立即罵他,後來他向我SAY SORRY,但我以薄他失信心,我直接對他說,你來打工要聽話,再有下一次,我一定不要你.

男爵府

由於工人初到我家時, 我巳經同佢講所有用品邊d係你的, 哪一些是我們的, 分得好清楚, 雪櫃的飲品當然冇佢份, 只有我們拿給她飲, 她亦從來冇自己取的.
可能這方面一開始講清楚, 所以冇這情況發生.

大宅

畀面勳章

不問自取, 一定要鬧. 咁我放係櫃面D散紙吾通佢又可以不問自取?!

我會同工人講, 如果你想飲, 可以問我, 我覺得佢表現OK會比佢飲. 如果吾係, 叫佢自己用錢買, 我都要考慮雪櫃空間有限, 吾可以比佢放太多私伙野.

你吾話佢, 佢會覺得你應分提供埋飲品比佢. 咁你以後千祈吾好將燕窩雪凍飲, 分分鐘比佢飲埋都吾奇.

男爵府

我個工人比較自律........我都無規定邊d佢唔飲得........邊d就任飲.......佢都唔會好放肆........即使係佢既至愛"可樂......都一罐分2日飲.

大宅

有一日我買左杯珍珠奶茶返屋企放食飯檯 , 個女話睡覺就同佢入左房 , 出來後冇左2/3 , 我個印仲衰到話冇飲過 , 大佬啊 , 屋企得我佢同阿女 , 佢冇飲過唔通有鬼啊 之後話佢唔可以自己拿野飲食 , 屋企都成日唔見d小食 , 話極都係甘 , 你話炒嘛 , 我仲係度喔 唔係為左d仔女 , 我駛鬼受佢氣 :-(

大宅

我一向冇特別限制個工人, 不過個賓賓真係愈來愈離譜, 成日飲我d果汁蜜糖同鮮奶, 食芝士都唔單止, 我老公話佢最近仲偷啤酒飲tim呀, 我一向唔飲啤酒, 成屋得我老公飲, 但早一排我老公同我講好似唔見左一枝, 我仲話佢係咩自己唔記咋, 佢今日話早幾日特登放一罐o係度"裝"佢, 點知真係唔見左呀. 啤酒好重o架嘛, 我老公抬到死死下返來, 真係唔抵呀.

今個星期, 佢仲亂餵藥, 搞到個仔肺炎, 嬲到我出煙, 過分.

民房

Samue 媽:

你個工人都好有問題喎, 佢飲酒會唔會飲到暈下暈下自已做乜都唔知架, 餵錯藥好大件事, 生命無 take two 呀!? :idea:

大宅

就餵錯藥o既事, 我老公已決定發警告信, 好在個仔已退燒正在康復, 至於偷飲啤酒, 會鬧佢, 下次再犯至出信啦.

最衰係o岩o岩至續約幾個月, 老公都唔想續o既, 話佢做野又唔係好, 我一心諗個仔要入學, 唔想佢一下子咁多野要適應啫, 點知咁衰喎.

唔好話我刻薄, 好似佢地呢d外傭, 生定係出o黎打工至好食好住, o係佢地祖家, 泥就有得佢地食, 等我好野都唔敢買o係屋企, 費事我都未食未用就消失左, 間接影響我地生活質素啦.

別墅

yes, from my experience, most of the maid their performance would become worse than the first contract. So unless the maid is very good, I will not renew the contract as their performance will be greatly discounted. But this only applies to those families with older kids. For familes where the kids are still small such as below 4, there are good points of having the same maid without interruption.

大宅

我告訴她
自取請付錢
很簡單

首頁

尾頁

跳至