心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

我應否說出來?

我妹妹被一間傳銷公司扼左$15萬.
起初我以為只是卡數7- 8萬,
後來才發現仲有私人貸款6-7萬.
這筆數都吾知要用幾多年才還清?
這件事我一路瞞住ba ba,
但我又想只有ba ba才能可幫她.......

子爵府

Re: 我應否說出來?

我覺得唔好講俾你爸爸知!一嚟怕你爸爸受唔住,二嚟又怕會破壞咗你爸爸同你亞妹既關係,你亞妹日後抬唔起個頭做人,佢唔講俾你地知,都係怕你地擔心同責怪佢,你叫佢出去打份正職,去還清呢筆數,仲要講番俾佢知,唔好再借財務公司錢,要俾佢知一借咗真係好大鑊!同埋,你妹妹係搬咗出嚟住定係同屋企人住???如果係同你地住既話就容易得多,至少佢都少咗啲開支,總之,佢自己lai番嚟既嘢,佢有番咁大個人,就要佢自己去處理!當俾個教訓佢囉.

大宅

I can't believe 仲有人被傳銷呃咁多錢?究竟物

男爵府

可唔可以報警呀 ?? 好多傳銷公司你同佢講數一講到報警由差人處理,佢地就會話算數,唔敢再追你數,因為搞大o左件事,揚開o左,佢o地仲傷過你 !

子爵府

如果妳用“呃”呢個字,咁有無証明可以告間公司呀? 係我就死都唔話俾baba聽, 除非真係妳妹妹自己還唔掂,妳又幫唔到,咪硬住頭皮遘出黎囉,無計喎!

男爵府

邊間傳銷, 係咪又係賣香薰, 呢間野已經害左好多人.

大宅

bandband :
佢就係借左財務公司錢, 我先驚.
我自己有層樓供又幫吾倒。
我妹未結婚同爸爸,哥嫂一齊住。

如果講俾爸爸知, 爸爸心情差一定有,
但lee筆數對亞妹佢黎講實在太大.
我好驚佢諗壞腦, 諗丫路。
我想叫爸爸按左層樓由亞妹去供還,
起碼都有個時間可還清。

子爵府

但我又覺得,要你亞爸按咗層樓去幫佢還債,我覺得有啲過份...講真,佢有番咁大個女,係成年人,佢自己既事真係要自己去成擔番囉!唔係叫你完全唔幫佢,而係,唔可以幫到咁盡,有時親情還親情,但都唔可以縱到佢咁,以為自己lai番嚟既屎,屋企人一定幫佢搞掂哂,你唔想佢諗歪路,你既責任就係好好咁睇實佢同埋指導佢,我朋友都試過俾呢啲傳銷呃過,無記錯啲錢係唔駛'還'俾佢地,你試吓同佢地談判,真係唔得既話,咪報警囉!報警無壞既,有得報點解唔報警先??總之,我就真係覺得,呢件事真係唔好煩到你爸爸.

大宅

addy:

大宅

請問這間傳銷公司係咪 "LB" ??
>>>>>????

大宅

I agree with band band !!!

Don't be silly again & again!!

原本只是your sister's problem ,現在好似變

大宅

我冇正面問佢點扼, 不過我以前去過lee d傳銷公司, 大約知道, 過程有如洗腦。
AllyChan : 呢間叫"易x時國際" o係尖沙咀,傳銷健康減肥產品, 皮具....

男爵府

addy,

呢間我都聽聞過, 話自己同 LV 有關係咁

子爵府

呢個都係一個無辦法之中既辦法...試吓先啦...
AllyChan 寫道:
addy,

...叫佢正經搵返份工, 銀行d息應該平d, 同銀行借錢還比財務公司. 然後慢慢還比銀行.

大宅

bandband:
間傳銷公司好九, 有培訓叫入面d人叫受害人向財務公司借$賣買貨, 所以本身間傳銷公司吾會上身.

naughtyboy :
我同哥各有樓要供, 冇話拎3萬丫,一萬都吾易.

子爵府

你亞妹又會咁都肯應承既???點都好,就算你屋企人攞唔到咁多錢出嚟,都唔好搵亞爸用嚟養老既錢/樓去搞,到時就到你煩你爸爸啲嘢,講真,你爸爸有番咁大年紀,仲要佢為個女操心,真係好陰公架!

民房

無計~ 又1騙案,同意BANDBAND,你妹妹咁大個人應該自己承擔負任...

男爵府

都市陷阱

呢度有講好多騙局,大家睇下,可以知多d.

大宅

[quote]
AllyChan 寫道:
addy,
呢間我都聽聞過, 話自己同 LV 有關係咁

男爵府

addy 寫道:
亞妹23歲, 出黎做o野兩年,
佢而家返緊一份正經工, 七仟幾蚊.

咁你知唔知你個妹有冇quit倒份傳銷, 見你寫 d 野好似唔係知好多. 邊個損友

首頁

尾頁

跳至