論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我屋企有兩個工人, 寸到暈

hello all,
我由於有孖b, 所以要請兩個工人(印印). 呢兩個係friend黎架, 因為我原先請的一個比我炒左, 所以臨時臨急咪叫個工人又幫手搵人囉, 點知就出事嘞!
佢地兩個一齊就會夾埋寸到爆燈, 成日"潤"我, 話我唔識湊 (雖然佢地真係識湊). 又唔聽我話, 我叫佢地做野佢地又無反應, 好似長途電話delay咁, 要講三次先郁!
又成日講印尼話, o個頭話完佢地, 佢地就會講一大餐印尼話, 我實知講乜啦, 有時離譜到會用廣東話寸番我, 或者駁咀!
又無禮貌, 朝頭早起身見到我會掂行掂過, 望都唔望下你, 早晨都無聲, 但係見到我老公或者我媽我爸就大大聲笑哂口咁叫早晨, 證明唔係唔知道要講, 係攞明唔妥我!
有一次我叫佢同個女換片, 佢仲覺得我煩, 一手飛左個枕頭添!
呢兩個人好唔聽我話, 但係對我老公就ok, 我話左要我老公針對呢d野(其實仲有無數咁多, 真係數唔哂)黎丙佢地, 但我老公又話要講自己講, 又話佢地無問題, 換人都唔保證會好過呢兩個, 總之d男人就乜都唔好煩佢就啱!
呢兩日我set左個web cam 係廳度, 佢地就特登唔去廳 (之前會成日同bb玩), 你話佢地蠢我真係死都唔信!
佢地兩個仲有成年幾先完約, 點頂呀?! 我都試過好嚴厲咁話佢地, 話完之後例牌黑口黑面, 而且我兩公婆都返工, 屋企就係得佢地兩個同對bb, 我又點敢得罪佢地兩個大帝呢?!
你地點睇呢, 有乜方法治到佢地兩個呀!又有無人有d類似經驗可以同我分享吓呢?! (兩個又真係麻煩d, 佢地有伴壯膽嘛! :evil:

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 我屋企有兩個工人, 寸到暈

serenacheung,

嘩! 咁你都忍得, 你要知邊個先係boss, 係你喎.

我諗你都係請定工人啦, 你爸媽可幫手睇住嗎? 如果真係無人幫到手湊住先, 可放在托嬰院暫托/ 請住local d先啦.

我阿b一歲之前都係放在托嬰院, 因為我都無人幫我湊bb, 兩公婆又要返工, 請工人我又唔放心(當時太細). 我都係好辛苦捱到bb一歲先請工人咋.

*下次請工人, 如果請2個, 最好唔好係姊姊, 親戚, 甚至乎唔同國藉好d.

catnapper

大宅

o係你面前都咁寸,你地返左工仲唔放肆? :evil:
是但炒左個,請過賓/泰....等佢地冇得同聲同氣.

別墅

最慘係我老公唔覺得係問題, 佢話可以教喎!
所以佢唔讚成炒!

真係好, 有bk呢度可以發洩吓, 唔係成日谷住, 多謝你地聽我講!

大宅

Hi Serena,

我會suggest你兩個都炒晒, 兩個夾埋, 真係做乜都得. 我之前都有考慮過請埋我個印印

子爵府

但你老公應該睇到你的工人點對你架!!!咁都忍得???佢話可以教,但佢有冇教先?佢都唔理.
serenacheung 寫道:
最慘係我老公唔覺得係問題, 佢話可以教喎!
所以佢唔讚成炒!

真係好, 有bk呢度可以發洩吓, 唔係成日谷住, 多謝你地聽我講!

大宅

醒目開學勳章

比我都會兩個炒晒.
但我就會同佢地玩心理戰.我會話係佢地兩個之中炒其中一個.問下佢地邊個自願唔做.如果兩個都做,咁就要睇佢地邊個做得唔好.如果做得唔好那個就唔要.(除非佢兩個都唔想做).而且每次出糧,妳每次都要review佢地有乜唔得.睇下有冇改善.睇下佢地重會唔會一齊博炒.
其間妳就做挑撥,如亞A工人今天同我講早晨,妳就冇.又如亞B工人今天做得有乜好,亞A妳就冇.等佢地有左心病先.
另一方面,我就會請定工人,等新工人到就炒其中之一個先.好樣其中一個知道太太係有炒工人既能力.一定要專重.如果另一個工人冇改善,再炒理另一個.

民房

Hi serenacheung,
我都有兩個工人,因為兩個BB差23個月。我地兩夫妻都要返工,兩家人又唔係住係香港,平時真係要靠晒佢地兩個!我第一個工人幾好。所以生第二個時,諗住請佢個親戚可以方便
我最喜愛是小孩子的純潔心靈。:-)

複式洋房

Hi Serena,

我咪又係比個工人寸, 個次同個女係屋企食晏, 有碟菜, 工人整得好大塊, 我咪叫佢拿教剪比我, 佢一路行一路話, 需唔需要呀, 夾d細塊咪得咯, 我覺得而家d工人好似大晒, 我地好似要怕佢地, 又唔想min 咗咗. 總之好澈氣啦...........

男爵府

請工人最緊要是過我到自己的心理關口,如果自己都過唔到,那麼就唔好用她。請個工人回來是幫自己料理頭家及照顧小朋友,免得自己有後顧之憂。請個工人回來並不是要來激自己的,如果真的對住她們是唔開心的,那麼為什麼還要貼錢買糷受呢?

你應該和你個老公詳細傾一傾你的感受,讓他明白到你對她們的不滿,我相信他唔會為了兩個工人而和你吵架的。

最後,我覺得要請兩個唔同國籍的工人回來,一來她們唔可以用她們自己的母語去傾計,either用英文或者cantonese,那麼你都會知道她們在講什麼啦。二來無similar的culture都無那麼容易去blend in。

洋房

我都請了兩個工人, 兩個都係印印, 第1個工人由我大女出世跟到現在十分滿意, 第二個工人是細女出世才聘請, 其實兩個工人夾到還好, 如果兩個鬥氣, 最後還會連累小朋友, 現在我兩個工人就是這樣, 本來個大女本來好聽個舊工人話, 就因兩個工人時常鬥氣, 當我個大女百厭, 舊工人教佢, 個新工人就係另一邊幫佢, 擾亂晒佢平時所學規矩, 食飯時有得佢周圍走, 還有很多很多...不能一一詳述, 搞到我個大女都唔知聽邊個先對, 小朋友點識分錯與對, 其實我現在都會諗住炒鬼左個新工人. 免得自己激氣, 其實要請兩個工人都要聽話係好難的事, 不論兩個工人同與不同國藉, 請工人都是講彩數的.

男爵府

I think the employer need to delegate the work and responsibilities very clearly to them in order to minimize their argument.

大宅

serenacheung,

其實最大問題係你兩公婆未能得到共識,啲工人唔蝦你就怪啦,所以最首要做嘅,就係要你老公支持你,咁啲工人就唔會咁唔畀面.

跟住就要實行炒工人行動,首先炒左個搞屎棍,我諗應該係後請嗰個,到有新人到時就炒埋另一個.

如果你家中有裝開cam,我建議你有可能的話,裝埋廚房,仲有你一定要命令你嘅工人,日中要佢哋同你嘅BB一定要出現喺鏡頭前,如果你好耐都唔見人,你會即時打電話回家問個夠境,因為你一定要知道平時BB在家中嘅狀況.

首先去搞掂你老公吧,得唔到佢嘅支持,你請咩工人都無用.

複式洋房

ballpen講得好岩,夫婦唔一條心,好難做野!
希望妳請個唔駛咁激心既新工人!
林月如

大宅

好難要你老公齊心,除非你找到證據她們對你

大宅

好媽媽勳章

我都覺首先要你老公支持你先,多d在老公面前講工人做錯d乜,做錯d物,若工人唔同你講早晨,你老公應加把口問工人:做乜唔同太太講早晨?等工人知道你在家係有地位,下一步就梗係要炒,同果兩隻野講'兩個只能留一個',邊個做得好就留低,再取d請菲菲印印既agent傳單番黎,特登比佢地見到,等佢知道你唔係講笑。

別墅

咁多位,
多謝你地d寶貴意見, bk真係一個大家庭!
不過, 我估我老公o個度係幾難搞, 我其實一有機會已經同佢講佢地d衰野, 佢一係就話或者乜乜乜呢, 為佢地搵好多理由, 一係佢就成日話湊兩個b好辛苦, 比著自己都係咁!!! 激到我死!

禁止訪問

子爵府

難道你老公見你好唔開心,佢都唔理?咁佢有幾愛你呀?我唔係離間你們的感情.我只是奇怪啫!!!我覺得湊bb係辛苦,但唔代表可以向你發脾氣.你問你老公返工辛唔辛苦?佢會否向老闆發脾氣?敢唔敢對老闆黑面?見到老闆會唔會叫早晨?不要再為工人找借口,要面對現實.

複式洋房

比我就會嚴厲警告佢地要聽話,話佢地知如果唔係就炒其中最唔聽話一個.可以分化佢地,邊個衰邊個冇份工.話佢知請個菲律賓人,等佢地冇得講印尼話.

除非佢地真係唔想做啦!

首頁

尾頁

跳至