懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

打從第一次產檢(廣華同私家診所)就已經血壓壓界或者高d。上壓around137-147。第一次廣華產檢由於血壓高dd所以已經多抽左血驗埋血壓方面問題(結果正常)。之後又係日間醫院留左幾個鐘監測血壓(血壓都正常)。
平時自己係屋企每次都好正常,但去到產檢就高。好心煩。廣華醫生都係叫我keep住自己係屋企監測好。但自己真係擔心血壓真係有咩問題!i

大宅

回覆樓主:

我同你情況一模一樣
又係廣華,次次去親都140-145
等15分鐘再量,先叫緊緊合格
但次次醫生都叫我繼續量屋企果部機
係屋企又係好正常架
去到醫院 就140

子爵府

我都係咁,去親產檢都高,自己屋但量又無事

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:去親產檢血壓都高

我次次都108-110,冇你地咁高,不過每次姑娘都要我隔一陣再量

複式洋房

我係私家血壓正常。到臨尾兩次去親廣華都高。仲捉入院留院驗。兩次都要入院檢查,第二次醫生話唔等了,要催生,驚有危險。點知當晚自己作動生了

大宅

回覆 cheungyeeta2016 的帖子

我20week,你呢?我都真係霖唔明點解咁。會擔心。搞到每次產檢個心都好忐忑

大宅

回覆 natalie520 的帖子

醫生有無點同你講啊

大宅

回覆 VioletCC 的帖子

110應該係好正常喔

大宅

回覆 lwy1112 的帖子

咁慘?當時幾週啊?

子爵府

yunru159 發表於 16-10-4 23:52

醫生有無點同你講啊

我同佢講屋企量上壓11x,佢話有時去到醫院或者健康院緊張啲都會高

大宅

距有一張紀錄紙比我自己係屋企紀錄,產檢就帶返去比距睇。我都唔明點解一去到醫院就可以升到咁高。一返屋企就正常。真係好奇怪。

子爵府

yunru159 發表於 16-10-5 09:05

距有一張紀錄紙比我自己係屋企紀錄,產檢就帶返去比距睇。我都唔明點解一去到醫院 ...

佢又無比呢張紙我,可能我休息一陣血壓無咁高掛。不過我覺得醫院/健康院果部血壓機唔太準,我試過量完一部佢無紙出,我即刻量第部個血壓可以差好遠

大宅

每次去產檢埋去量血壓就怕

子爵府

yunru159 發表於 16-10-5 09:43

每次去產檢埋去量血壓就怕

驚會令血壓升,可能因為驚所以次次量都高

複式洋房

我果時開頭一切正常,到35週打後次次都140上壓,隔15分鐘再量就僅僅合格,39週仲要入埋日間幾個鐘check 住,但我響屋企量都冇事架啵
結果到預產期果日產檢,佢話我血壓高又到預產期,唔比我走要即刻入院完全係0準備。。。

大宅

已經盡量放鬆,但都一樣高

大宅

回覆 ball2chiu 的帖子

最慘就係咁,怕突然要入院咩都無準備,裹下真係手忙腳亂!我都怕距會叫我留24小時小便。因為有大女要照顧接送放學,分身不暇。我第一胎都無出現過血壓問題,就唔知點解今胎會咁。嗚嗚嗚

複式洋房

當時38週了,當日都無準備,聽醫生講,照入院。好彩當晚作動,唔使催生,自己生了

水晶宮

其實行完後血壓高D係正常...
多數OVER 130以甘D姑娘都會叫你抖抖再量過,
我初時產檢都係咁, 下下OVER 130,
佢地都有叫我自己係屋企MON住...
但慢慢我又正常返, 就算係趕去都唔會太高,
血糖都係, 之前係政府飲糖水, 去到成9.7 (無記錯的話),
見完營養師後我自己都有係屋企吉手指, (佢地未有要求)
上兩星期仲係醫院住左日...
自己知道點解會咁高、提提自己同MON住自己, 無壞既

大宅

yunru159 發表於 16-10-4 23:48
回覆 cheungyeeta2016 的帖子

我20week,你呢?我都真係霖唔明點解咁。會擔心。搞到每次產檢個心都好忐忑 ...

我22w開始去產檢就高高地,佢叫我留院check又冇事,驗血 睇埋心電圖都正常~
之後去就每次都紮界 13x~14x
但醫生叫我日日屋企量果個為準
早2日 36w幾去廣華 都係140 …… 唔知點解咁
搞到我次次都好驚去產檢,驚有問題

首頁

尾頁

跳至