烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請教我煲竹蔗水

我煲親都好淡, 我不加冰糖不加糖冬瓜, 請問材料及水比例如何才可以煲出濃濃的竹蔗水呢? thx!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Re: 請教我煲竹蔗水

你試吓用少d水啦,水蓋過面,竹蔗打直切片
該用戶已被刪除

大宅

你可以試下將d竹蔗同馬蹄輕輕拍鬆, 好似拍薑咁薑, 咁應該會出味少少..

大宅

gartai,
因為我個仔唔飲冇味水,所以我煲得好濃,通常我會買三札蔗加金旬,如果加粟米就會買兩札,記得斬開d蔗,我通常一開二,煲三個鍾等佢出晒d味,我煲埋得半煲水到,不過見我個仔飲得津津有味,而且又冇糖,只要佢肯飲煲濃d都冇所謂啦!
http://hk.myblog.yahoo.com/pupple108

大宅

三個鐘咪好燥? ?-(

我通常一開三, 再拍一拍去, 我都有落粟米, 茅根, 馬蹄, 大火煲三個字, 之後轉細火再煲九個字, 都好好味

大宅

garytai,
sorry呀,我上個message應該打比timtim-mame,點知打錯左你個名,至於我煲三個鐘係中醫教的,之前我都係煲個幾鐘,不過個中醫同我講煲三個鐘會令蔗d味出哂黎,煲得一個鐘就'哂'左d蔗,而且重要睇下本身過身體受唔受得,so far我個仔都ok,至於茅根太細個就唔好落,唔受得會好寒涼,而且未必會即刻發出黎,可能會積係身體入面,到年紀大時就會好多問題,或者可以落番d老桑枝落去中和佢。
http://hk.myblog.yahoo.com/pupple108

首頁

尾頁

跳至