跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題

大宅

差不多3wk, 停係因為奶唔多, 又要食中藥補身, 攪到bb都熱氣埋, 同埋bb食5mins就stop every time, 頂唔順la.
~-~-~-~-~-~wingwingchu

大宅

i feed my baby directly for 21 days and then pump milk for 7 days more. Then try to stop

Dear wingwingchu.....

I tried not pumping milk for already 2 days, but there is still some milk leaking but i don't really feel 谷奶. Should I continue to pump the milk? My maid said i just stop pumping and then the milk will dry very soon. Is it true?

原文章由 wingwingchu 於 08-11-15 09:44 發表
差不多3wk, 停係因為奶唔多, 又要食中藥補身, 攪到bb都熱氣埋, 同埋bb食5mins就stop every time, 頂唔順la.

大宅

回覆 #3 babymouse_to 的文章

Dear babymouse_to,

我就冇pump, 用條朿腹帶"cool"住個胸for 3 days (day time),飲左2 days 豬潤水, 之後就唔谷la.

~-~-~-~-~-~wingwingchu

大宅

3日, 亞囡唔識埋身啜, 所以pump出嚟餵, 去健康院嗰朝無pump, 返到屋企pump咗一安血, 之後就發燒發冷, 個胸勁痛
醫生叫我食panadol, 燒咗3日, 食咗藥就唔敢再餵喇!

亞媽蒸咗隻乳鴿, 淡豆豉煲麥芽, 豬潤水比我食, 第二日就回奶.
食得嗰3日, 燒咗3日, 真係無鬼用 mouth:

[ 本文章最後由 cy1203 於 08-11-16 17:18 編輯 ]

男爵府

原文章由 cy1203 於 08-11-16 17:10 發表
3日, 亞囡唔識埋身啜, 所以pump出嚟餵, 去健康院嗰朝無pump, 返到屋企pump咗一安血, 之後就發燒發冷, 個胸勁痛
醫生叫我食panadol, 燒咗3日, 食咗藥就唔敢再餵喇!

亞媽蒸咗隻乳鴿, 淡豆豉煲麥芽, 豬 ...

點解會pump咗一安血既?
我餵咗四日咋...
因為唔舒服, 食咗成兩個星期藥,
開頭都有諗過食晒藥再餵返,
但又覺得佢適應咗奶粉, 無謂又再轉人奶, 到返工又轉返奶粉~~~

喺醫院返黎嗰兩晚餵人奶佢夜晚可以瞓到五個鐘架,
不過一轉奶粉佢竟然夜晚喊過不停,
開頭見到都好心痛好唔開心,
而家佢就適應咗喇!
好懷念埋身餵嗰種感覺!!!

複式洋房

原文章由 iran 於 08-11-14 18:14 發表
如題

我餵咗4日, 後來因為要食抗生素和止痛藥, 停餵咗8日, 好唔開心.

停藥後繼續再餵, 但奶量不多, 一日餵得三次, 餵咗十幾日, 盡人事, 餵得幾多得幾多, 不過近兩日奶量愈來愈少, 我諗我要放棄了

大宅

iran,

如果你想繼續係可以,只要餵密d就得(>10x/day),一日得三次就回奶嫁喇!好快就追得返。

其實食panadol係可以繼續餵,有好多藥都唔過奶嫁。 就算短期食會過奶o既藥,只要keep住擠/泵奶,食完藥都可以再餵,唔駛停。

別墅

still BF, planning to stop

侯爵府

原文章由 cecilia.wilson 於 08-11-17 19:01 發表
still BF, planning to stop

我仲餵緊, 不過lee幾日都覺奶量少左. 所以每個幾小時就比細佬埋身, 希望上返多d奶.

之前每3小時, 一邊會有3安. 依家3小時兩邊加埋先得 4安左右. 我打算起碼餵足3個月先停架!!

伯爵府

這幾天唔舒服, 奶小了.. 今日看中e ,中e要我停魚湯2曰,
死了過2日仲有奶出才怪... 到時唔停奶都唔得了

別墅

原文章由 jjwmkk 於 08-11-18 11:48 發表

我仲餵緊, 不過lee幾日都覺奶量少左. 所以每個幾小時就比細佬埋身, 希望上返多d奶.

之前每3小時, 一邊會有3安. 依家3小時兩邊加埋先得 4安左右. 我打算起碼餵足3個月先停架!! ...

我原本都打算比佢食3個月, 點知有一日無泵奶, 之後就小好多奶
同埋下星期返工,食野會差d, 怕d奶無之前坐月個時咁好

首頁

尾頁

跳至